Nieuw-Zeeland

Swipe

Napier

Napier (55.000 inw.) is een zeer aantrekkelijke kustplaats en de hoofdstad van het district Hawke’s Bay. In 1931 werd Napier grotendeels verwoest door een zeer zware aardbeving, die in drie minuten tijd een groot deel van de stad in puin legde. De stad werd grotendeels in art-decostijl herbouwd. Dat verklaart de bijnaam ‘Art Deco City’. Het is heerlijk toeven in Napier. De stad heeft een mediterraan klimaat, meer dan 2200 uur zon per jaar, mooie stranden en veel restaurants en cafés.

Attracties boulevard

De 2 km lange Napier Marine Parade biedt tal van mogelijkheden voor vertier. Aan weerszijden van de boulevard staan statige Norfolk-dennenbomen. Begin uw wandeling bij Bluff Hill en volg de boulevard in zuidelijke richting. De Centennial Gardens zijn de eerste van de vele tuinen aan deze boulevard. Iets verder ziet u aan de zeekant het achthoekige Kiwi House, waar kiwi’s in een nagebootste nachtelijke omgeving te bewonderen zijn. De Marine Parade Ocean Spa is een zoutwaterzwembad. Dat lijkt een nogal vreemde locatie, zo vlak aan het strand. Maar de reden is dat het in zee niet veilig zwemmen is.

In de Marine Parade Gardens staat een standbeeld van het Maori-meisje Pania. Verder is er een bloemenklok, een zonnewijzer en de Tom Parker-fontein. Aan de overkant van de straat ligt de Hawke’s Bay Art Gallery & Museum. Hier ziet u veel art deco-meubels en -gebruiksvoorwerpen. Er is ook kunst van de Ngati Kahungunu-Maori te zien.  

Marineland of New Zealand is een klein dolfinarium, waar zeehonden, dolfijnen en pinguïns hun kunsten vertonen aan het publiek. Het is mogelijk om met dolfijnen in het bassin te zwemmen. In Trainworld brengen modelspoorbanen u terug naar het Engeland uit de jaren dertig. In het National Aquarium of New Zealand, is een grote verscheidenheid aan vissen, haaien en schildpadden te bewonderen.

Art deco

Nergens ter wereld vindt u zo’n grote concentratie art deco-gebouwen bij elkaar. Deze bouwstijl toont invloeden van Frank Lloyd Wright en de Chicago-school, soms vermengd met motieven uit de Maori-cultuur. De mooiste gebouwen zijn die van de National Tobacco Industrie, The Daily Telegraph, het Masonic Hotel, het Desco Centre en de A&B Building. In het Desco Centre zijn de Art Deco Shop en het Art Deco Information Centre gehuisvest. Bij het Desco Centre beginnen vrijwel alle art deco Walks. In het derde weekend van februari vindt in Napier het jaarlijks terugkerende Art Deco Weekend plaats. Een festival waarbij tal van Art-Deco-festiviteiten op de kalender staan. Een van de hoogtepunten is de Art Deco-picknick, waaraan tientallen mensen deelnemen gekleed in de stijl van de jaren dertig van de 20e eeuw.

Overige attracties

Bluff Hill biedt mooie vergezichten over de stad, de boulevard en Hawkes Bay. Wat u bij een bezoek aan Napier beslist niet mag overslaan is een excursie naar de kolonie jan-van-gents op Cape Kidnappers. Deze kaap ligt 21 km zuidoostelijk van Napier en is vanaf Bluff Hill bij helder weer te zien. Op de krijtrotsen nestelen naar schatting vijftienduizend gannets of zoals de Maori hen noemen: takapu’s. De vleugels van de volwassen vogels hebben een spanwijdte van ongeveer twee meter. De kolonie is van 1 november tot 30 juni voor het publiek toegankelijk. November tot en met februari is de beste tijd. Na 30 juni is de kolonie niet meer toegankelijk. De vogels krijgen dan de gelegenheid om in alle rust te paren en te nestelen. Er zijn drie manieren om de kolonie te bezoeken; zittend op een door een tractor getrokken trailer, per 4WD-terreinwagen of wandelend over het strand. Veel mensen kiezen voor de tractor. Deze vertrekt dagelijks bij goed weer vanaf Burden’s Moter Camp in Te Awanga. De excursie duurt in totaal vier uur. De tractor rijdt over het strand en langs de hoge kliffen, waar verschoven aardlagen de gevolgen zijn van aardbevingen. Uiteraard kunt u ook op eigen houtje over het strand naar de kolonie wandelen. Overigens alleen bij laag water. Begin deze wandeling van 8 km bij Clifton Domain. U wandelt over het strand en door weilanden. Het is mogelijk de vogels zeer dicht te naderen.