Deense specialiteiten

Vis staat vaak op het menu
Vis staat vaak op het menu

Het ontbijt (morgenmad) is in de Deense hotels meestal vrij uitgebreid, met verschillende soorten brood, kaas en vleeswaren, cornflakes, muesli, sap, melk, yoghurt, koffie en thee. Eieren moeten apart besteld worden. Buiten de hotels zijn er niet veel ontbijtgelegenheden te vinden

De Denen lunchen (frokost) met smorebrod, dik belegd (rogge)brood met visfilet, vleeswaren of kaas en sla, versierd met augurkjes en ander zuur, uienringen, bietjes, radijsjes en mayonaise of remouladesaus. Smorrebrod is in alle denkbare varianten verkrijgbaar in cafetaria's en gespecialiseerde winkels. Het wordt voor je ingepakt waarna je ergens een plekje zoekt om er van te genieten. De Denen drinken er graag een biertje bij.

Een andere lunchoptie is een koldt bort, een verrukkelijke Deense culinaire traditie. Het gaat om een buffet waar je zelf je bord vult met verschillende soorten (gerookte of ingemaakte) vis, vleeswaren, pata's, kaassoorten, augurken en salades. De naam is enigszins misleidend want meestal zijn er ook een paar warme hapjes bij. Stapel niet meteen je bord vol maar loop liever een paar keer op en neer (eerst vis, dan vlees, dan kaas) waarbij je iedere keer een schoon bord neemt. In Deense ogen is het ongepast om vlees en vis samen op een bord te leggen.

Tussen 18 en 19 uur gaat de Denen aan tafel voor het diner. De meeste restaurants sluiten rond 21 of 22 uur. Traditionele Deense gerechten zijn bijvoorbeeld: stampot, rode kool met een tartaartje, forloren hare (hachee met wildsaus), braendende kaerlighed (letterlijk 'brandende liefde', aardappelpuree met spek) en natuurlijk gravad laks, gemarineerde gerookte zalm geserveerd met een mosterd-dillesaus. Wil je voordelig dineren kijk dan uit naar een kroplatte (streekgerecht) of dagens ret (dagmenu).

Visliefhebbers komen niets te kort. In de vele havenstadjes zijn vers gerookte paling en makreel bij de visrokerijen te koop. Haring (sild) is in alle mogelijke varianten te krijgen, gemarineerd in alcoholica of met een saus. Heel populair zijn de kleine rode worstjes (polser) die in elke stad her en der bij straatkraampjes te koop worden aangeboden. Lekker met mosterd en gebakken uitjes

Dranken

Denen hebben niet zoveel op met thee maar drinken des te meer koffie. Bestel je ergens koffie dan krijg je meestal geen kopje maar een stevige mok of zelfs een hele kan. Lekker bij thee of koffie is wienerbrod, een niet al te zoet gebakje van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs en kaneel. Het is net als veel andere zoete lekkernijen verkrijgbaar bij de konditori. Wat de alcohol betreft: Deens bier (Tuborg, Carlsberg) is populair en heel betaalbaar, wat je van wijn helaas niet kunt zeggen.

Een ander nationaal drankje, aquavit (brandewijn, 40%) drink je ijskoud en is vooral lekker bij haring. Het is de bedoeling dat je het glas in een keer achterover slaat. Er zijn in Denemarken tientallen soorten aquavit, op smaak gebracht met kruiden, specerijen of bessen.

Andere onderwerpen

  • Bedreigde dieren

    Edelhert in de natuur van Denemarken.
    De wildstand in Denemarken is in de afgelopen eeuw sterk teruggelopen. Er is helaas een lange lijst met bedreigde diersoorten. Kleine rovers zoals de marter, das...
  • Fjorden, wadden en wouden

    De natuur in Denemarken.
    Denemarken is laaggelegen (de hoogste heuvel is 173 m) maar heeft een afwisselend, glooiend landschap met akkers, weilanden, knalgele koolzaadvelden, boomgaarden...
  • Gematigd zeeklimaat

    Een meer in het klimaat van Denemarken.
    Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met vrij lange maar zachte winters en aangename zomers met temperaturen van 18 tot 25C. Het regent er net zo vaak als in...
  • Geschiedenis

    Wendbaar vikingschip
    Vikingen en vorstenJe zou het niet denken van zo'n klein landje maar Denemarken maakte in de Middeleeuwen deel uit van een machtige natie. Van de achtste tot de...