Beeldhouw- en schilderkunst
Reeds voor de Spaanse tijd was de houtsnijkunst wijdverbreid, met name in de berggebieden van Noord-Luzon. Voorbeelden van klassieke houtsnijkunst zijn onder andere de rijstgodbeeldjes ('bulul') van de Ifugao en andere bergvolken. Ook tegenwoordig houden nog vele Ifugao zich bezig met het vervaardigen van houtsnijwerk, dat vooral bestemd is voor verkoop aan toeristen en buitenlandse handelaars. Ook in Paete (provincie Laguna) en in Pampanga wordt fraai houtsnijwerk gemaakt. Een houtsnijkunstenaar met landelijke bekendheid is Fred Baldemor.
Het interieur van de oude koloniale kerken wordt ook vaak opgesierd door mooie kunstwerken, zoals heiligenbeelden ('santos') en prachtige uit hout gesneden, meerdelige altaarversieringen ('retablos'). Reeds vanaf de 17e eeuw hielden inheemse schilders zich bezig met het uitbeelden van bijbelse taferelen. Ze kregen daarbij onderricht van de Spaanse monniken en de stijl was in eerste instantie ontleend aan die van de Hollandse en Vlaamse schilders. Damian Domingo is de bekendste Filippijnse schilder van de eerste helft van de 19e eeuw. Hij richtte in 1820 te Manila de eerste kunstacademie op de Filippijnen op.
Een belangrijke kunstschilder van het eind van de 19e eeuw is Juan Luna. Hij was een goede vriend van dr. José Rizal en bracht in zijn schilderijen zijn kritiek op het Spaanse bewind tot uiting. Fernando Amorsolo en enkele andere schilders uit de periode rond de voorlaatste eeuwwisseling zijn vooral bekend vanwege hun schilderingen van plattelandstaferelen. Bekende Filippijnse muurschilders van de 20e eeuw zijn onder andere Carlos Francisco en Vicente Manansala. De in 1973 overleden Guillermo Tolentino geldt als de meest vooraanstaande Filippijnse beeldhouwer van de 20e eeuw.