Bevolking
Nieuw-Zeeland heeft iets meer dan vier miljoen inwoners, van wie zeventig procent op het Noordereiland woont. Auckland is met een dikke miljoen inwoners de grootste stad. In de hoofdstad Wellington wonen ongeveer 350.000 mensen. Op het Zuidereiland zijn Christchurch en Dunedin de grootste steden, met respectievelijk 320.000 en 120.000 inwoners.
De meeste Nieuw-Zeelanders zijn van Britse afkomst. Nederland is met 35.000 emigranten een goede tweede. De Maori vormen ongeveer zestien procent van de bevolking. Hun aantal neemt flink toe dankzij een hoog geboortecijfer. Van de Maori woont iets meer dan negentig procent op het Noordereiland. Gemengde huwelijken tussen Maori en blanke Nieuw-Zeelanders zijn zo talrijk dat het aantal ‘raszuivere’ Maori afneemt.
De laatste jaren is er sprake van een migratiegolf van het Zuidereiland naar het Noordereiland. Vooral Auckland maakt een explosieve groei door. Een probleem vormen de meer dan honderdduizend immigranten, afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan, die zonder veel moeite Nieuw-Zeeland mogen binnenkomen. Deze voormalige inwoners van onder andere Tonga, Tokelau, Niue en de Cookeilanden hopen op een baan en welvaart. Maar aangezien de meesten van hen nauwelijks scholing hebben genoten, valt hun droom meestal snel in duigen. Maar eenmaal in Nieuw-Zeeland, dan gaan ze niet meer terug. Ook Aziaten weten Nieuw-Zeeland te vinden. Steeds meer hoog-opgeleide Nieuw-Zeelanders gaan de Tasmanzee over naar buurland Australië voor betere woon- en werkomstandigheden.
Kiwi’s zijn gastvrij, vriendelijk ontspannen en vooral heel gewoon. Het lijkt wel of Nieuw-Zeelanders niet willen opvallen. Ze steken elkaar in ieder geval niet qua kleding naar de troon. Dragen ze op hun werk nog gepaste kleding, in hun vrije tijd is alles geoorloofd. Kiwi’s voelen zich het prettigst op blote voeten, in korte broek en T-shirt. Zo drinken ze een biertje in de pub, gaan ze naar feestjes en winkels. Stress en hectiek komen in het woordenboek van de Kiwi niet voor. Zelfs in een grote stad als Auckland oogt het straatbeeld verre van hectisch. Zelfs hun taalgebruik is ongecompliceerd. Kiwi’s hebben veel eigen woorden en de neiging alles af te korten. Ze spreken elkaar bij de voornaam aan. In een ontmoeting volgt een vriendelijk ‘How are you today?’, gevolgd door het standaardantwoord ‘Not too bad’. Kom dus niet met een moeilijk levensverhaal. Het lijkt een wat voorgeprogrammeerde begroeting, maar het klinkt een stuk persoonlijker en vriendelijker als het stugge Hollandse ‘Dag’.
Dat driekwart van alle Nieuw-zeelanders Britse voorouders heeft, is in het dagelijkse leven goed te zien. De Union Jack wappert nog steeds mee op de vlag, Queen Elizabeth II siert de munten en het verkeer rijdt links. Overigens staan Kiwi’s nogal bekend om hun roekeloze rijgedrag, waardoor er net zoveel verkeersdoden vallen als in Nederland. Opmerkelijk omdat in ons land viermaal meer mensen wonen. Buschauffeurs dragen in de zomer korte broeken, scholieren gaan in uniform naar school en ouderen, in smetteloos witte outfit, spelen een partijtje bowls op gemillimeterde gazons. Het aangename klimaat en de vele spectaculaire landschappen zorgen ervoor dat Kiwi’s hun vrije tijd buitenshuis doorbrengen. Zwemmen, zonnen en barbecuen op het strand vormen een perfecte combinatie. Andere geliefde hobby’s zijn wandelen, paardrijden en mountainbiken. Wat opvalt is hun liefde voor de natuur. Kiwi’s gaan er zorgvuldig mee om en verwachten dit gedrag ook van hun buitenlandse gasten.
Rondreizen-Hotel
Deze geweldige, 27-daagse self-drive brengt je naar zowel het Noorder- als het Zuidereiland en alle hoogtepunten van beide komen aan bod! Je...
Rondreizen-Hotel
Tijdens deze rondreis door Nieuw-Zeeland verblijf je in bijzondere gastvrije bed & breakfast pensions en boutique hotels, die een persoonlijke sfeer uitstralen...
Groepsreizen-Tweepersoonskamer
Aotearoa, ‘Land van de Lange Witte Wolk’ is de naam die de Maori's dit schitterende land gaven. Nieuw Zeeland is een land...