Feldkirch
De graven van Montfort waren verantwoordelijk voor de vestiging van Feldkirch (459 m). Dat de graven strategen waren behoeft nauwelijks toelichting, Feldkirch ligt op de grens van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Alleen al vanwege dat feit is het ook een prima uitgangspunt voor tochten naar allerhande bestemmingen. Feldkirch groeide ooit uit tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit alle windstreken en dat is nog steeds te merken, in Feldkirch wonen en werken meer kunstenaars dan in enige andere plaats in Oostenrijk.
Feldkirch kwam in 842 op de kaart terecht als Feldkirichun en kreeg in 1218 stadsrechten. Graaf Hugo van Montfort gaf in datzelfde jaar opdracht tot de bouw van het beroemde kasteel Schattenburg, nog steeds het symbool van de stad. Er volgde een tijd van schermutselingen om het bezit van de strategisch belangrijke stad maar het duurde tot 1377 alvorens de Habsburgers de macht overnamen. In de Schattenburg is ook het stedelijk museum ondergebracht.
De grootste klok van Vorarlberg bevindt zich in de Katzenturm, overblijfsel van de oude stadsmuur. Het fraaie gemeentehuis werd in 1493 gebouwd en bevat een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Het wildpark is ook leuk voor kinderen, het bevat onder andere een natuurleerpad waar van alles uit de doeken wordt gedaan over hetgeen er groeit en bloeit.
Het siersmeedwerk aan en in de gotische St. Nikolausdom, oorspronkelijk gewijd in 1287, is het bekijken meer dan waard, evenals het interieur van deze, vooral voor Vorarlberg, belangrijke kerk. De kerk bestaat al sinds 1218. Branden hebben hem diverse malen in de as gelegd, de huidige kerk dateert uit 1520. Het is altijd de parochiekerk van Feldkirch geweest, pas sinds 1986, 700 jaar na de aanvang van de bouw, mocht men spreken over 'domkerk'.