Jabal Akhdar

Swipe

Jabal Shams

Zonder twijfel behoort Jabal Shams (‘Berg van de Zon’) tot de topattracties van het sultanaat. Cultuur en natuur worden hier gekoppeld; wandelend passeert u verscholen bergdorpen en rijdend passeert u de diepste afgronden. Elke zonsondergang is hier een wonder, net zoals het verschijnen van miljoenen sterren.

Het meest indrukwekkende zicht op Jabal Shams en zijn omgeving heeft u vanuit het vliegtuig, vlak voor de landing op Muscat International Airport. De top van Omans hoogste berg (2970 of 3075 meter) steekt in de strakblauwe lucht en wordt omringd door ruig en gehavend terrein. Wadi Nakhur, de ‘Grand Canyon van Oman’, is hiervan het bekendste voorbeeld. Ten oosten van de top (militair terrein dat is voorzien van radarstation) vindt u geologisch verval dat meer dan tweeduizend meter bedraagt.

In tegenstelling tot het Saiq Plateau, is het hoge deel van Jabal Shams vrijwel onbewoond. Dorpjes vindt u alleen lager dan tweeduizend meter, met name bij Wadi Nakhur. Hoeden van schapen en geiten is hier van belang; net zoals de vervaardiging van kleurrijke, traditionele doeken. Deze worden langs de weg aangeboden. Vlechten en kleuren zijn hier overigens taken voor mannen.

Weersomstandigheden

Jaarlijks valt ongeveer driehonderd millimeter regen op Jabal Shams. Buien zorgen voor kolkende rivieren die vrijwel ongehinderd naar de laaggelegen wadi’s stromen. Als u regen vermoedt of wolken ziet, is het van belang om Jabal Shams en de laaggelegen wadi’s zo snel mogelijk te verlaten. Op zomerse dagen stijgt het kwik op de berg richting 25°C; de nachten zijn dan mild. Winterdagen zijn fris, sneeuw is dan niet uitgesloten. Het is echter niet de temperatuur die de toon zet, maar de ongenadige windvlagen.

Toegang tot Jabal Shams

U bereikt Jabal Shams door de Wadi Ghul-weg richting het westen te volgen. Uiteindelijk wordt dit een gravelweg die zich splitst. Ga hier rechtsaf, de berg op. Zes kilometer verderop bevindt zich de afslag naar Al Khatim. Deze weg is verhard en leidt langs Wadi Nakhur Viewpoint. In droog weer is deze route te berijden met een gewone jeep; vierwielaandrijving is nodig als u van de route afwijkt of de berg verder oprijdt.

Er is geen korte bergweg tussen het Saiq Plateau en Jabal Shams; u dient de hoofdweg naar Birkat Al Mawz te volgen (totale reisduur: ruim twee uur).

Bezienswaardigheden

Het is kort geleden dat de weg die langs de rand van Wadi Nakhur leidt, werd geasfalteerd en werd voorzien van hekje. De spanning die reizigers voelden voordat deze ‘luxe’ werd aangebracht, staat in contrast met het gemak waarmee herders hun kuddes langs de afgrond leiden. Wadi Nakhur Viewpoint biedt weergaloos zicht in ‘het’ ravijn van Arabië; de wanden verdwijnen zevenhonderd meter in de diepte. Links ziet u de droge terrasakkers van het verlaten spelonkdorp As Sab – stille getuigen van gevaar waarmee menselijk leven hier dagelijks was gemoeid.

Wadi Nakhur ontstond waarschijnlijk in de tijd dat Noord-Oman regenrijk was. Regen vormde wildstromende rivieren, die de berghellingen (gedurende een lange tijd) uitslepen. Van oudsher drukken bewegingen in de aardkorst hier rotsen naar boven, waardoor ravijnvorming versnelt.

De top van Jabal Shams is alleen te voet bereikbaar (wandelroute W4, zie hiernaast). Deze is niet voorzien van een hek; vanaf de rand is het verval vrijwel loodrecht. U heeft hier fenominaal zicht op diepe valleien en ruige bergen die de horizon lijken te raken.

Een wereld van gigantische rotsen en reusachtige wanden ontvouwt zich als u de spectaculaire bodem van Wadi Nakhur bij het dorp Ghul oprijdt. Dit is een ruig pad; in droog weer alleen geschikt voor jeeps met vierwielaandrijving en ervaren automobilisten. U bereikt fotogeniek An Nakhur, het bewoonde kloofdorpje met stenen huizen en (palm)bomen.

Reisadvies

Jabal Shams vormt een prima uitvalsbasis voor bezoeken aan Nizwa (reisduur: anderhalf uur), Tanuf en Bahla. De berglucht laat u goed slapen en uitgerust opstaan. Echter, als u de plaatsen in Nizwa Region gebruikt als uitvalsbasis voor het verkennen van Jabal Shams, dient u tijdig terug te rijden om een donkere rit over gravelweggetjes te voorkomen. Hierdoor mist u de zonsondergang en nachtelijke bergsfeer.

Jebel Shams Resort ligt op de berghelling, nog geen kilometer van het Wadi Nakhur Viewpoint. Ruim opgezet ‘camp’ met rustige, comfortabele chalets (vrij zicht, eigen kampvuur) en traditionele tenten. Restaurant en terras. Ook te reserveren bij Reizen naar Oman (www.reizennaaroman.nl).

Wandelen op Jabal Shams

Wandelen op de hellingen en langs de kloven van Jabal Shams is voor geoefende, zelfverzekerde actievelingen. Hierbij is de inzet van een ervaren gids onmisbaar. Routes zijn enigszins gemarkeerd; er zijn echter geen faciliteiten (neem dus voldoende eten en drinken mee). Ook landkaarten, zonnecrème en een verrekijker zijn onontbeerlijk. Informeer de receptionist van uw accommodatie over uw plannen en vraag hem of de weersomstandigheden gunstig zijn.

Route W6 wordt plaatselijk omgeschreven als ‘gematigd’. Deze ‘Balcony Walk’ leidt over de kloofrand (geen afrastering, later minder smal), van Al Khatim naar As Sab (‘Abandoned Village’). Wandeling kan zonder gids worden gemaakt.

Lengte: vier kilometer.

Duur: anderhalf uur (heenweg).

Route W6a ligt tussen Al Khatim (1838 meter) en Ghul (740 meter). Leidt ook langs de kloofrand (geen afrastering). Lengte: zes kilometer.

Duur: vier tot vijf uur (heenweg).

Route W4 is de enige route om de top van Jabal Shams te bereiken. Begint bij Al Hayl. Lengte: negen kilometer.

Duur: vijf tot zes uur (heenweg).

10 prachtige bestemmingen in Jabal Shams en Oman