Algarve

Swipe

Lagos

De indrukwekkende muren die het oude centrum van de Portugese stad Lagos omsluiten, vormen het granieten bewijs van een turbulent verleden. De muren dateren uit de 14e tot 16e eeuw en zijn gebouwd op de fundamenten van een voormalig Moors fort. De naam van de stad is veel eerder ontstaan, tijdens de Romeinse overheersing: Lacobriga.

De bloeitijd van Lagos viel samen met de Potugese expansie als zeevarende natie. De haven ontwikkelde zich in de 15e eeuw tot de belangrijkste vlootbasis van het koninkrijk van waaruit Hendrik de Zeevaarder zijn expedities op touw zette. De meeste schepen daarvoor, waaronder de beroemde en snelle Portugese caravelas, werden op de werven van Lagos gebouwd.

In de 17e en 18e eeuw heeft zich in de Baai van Lagos menige zeeslag afgespeeld om het bezit van de stad. Daarbij was in 1693 ook een Hollandse vloot betrokken.

Tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw is Lagos een rustig vissersplaatsje geweest waarna het toerisme er bezit van nam. De stad ligt dan ook aan het mooiste gedeelte van de Algarvekust en beschikt over brede, onafzienbare zandstranden.

Lagos is een levendige en altijd drukke stad met een ingehouden kosmopolitisch karakter. Van oudsher komen hier veel Engelsen. Een belangrijk deel van het centrum rond de Praça Gil Eanes en de Praça Luis de Camões is autovrij gemaakt en bestaat uit een aaneenschakeling van terrasjes.

Bezienswaardigheden

Het Fort (Forte do Pau da Bandeira) dat aan de kop van de haven staat, is in de 17e eeuw gebouwd om de haveningang te verdedigen. Wanneer je van hieruit de Avenida dos Descobrimentos afloopt, ligt links het park Praça da República.

Aan dat park staat de Heilige Maria-kerk (Igreja de Santa Maria). Deze parochiekerk is in de 18e eeuw, de tijd van de Portugese renaissance, gebouwd en kwam daarmee in de plaats van de kerk die door de aardbeving van 1755 werd verwoest. Het portaal wordt geflankeerd door Dorische zuilen.

Achter de kerk loopt de Rua H. Correia Silva de stad in. In deze straat ligt rechts eerst het Gemeente Museum (Museu Municipal de Lagos). Het is ondergebracht in een van de gebouwen die tot de ernaast gelegen kerk behoren.

Er wordt een veelzijdige collectie tentoongesteld die de geschiedenis van de stad en de regio vertelt; u vindt er archeologisch materiaal waaronder Romeinse munten die als betaalmiddel werden gebruikt voor de thermale baden in Caldas de Monchique. Verder religieuze kunst en allerlei volkenkundige en historische zaken, waaronder de akte uit 1504 waarmee Lagos stadsrechten verkreeg.

Aanpalend staat de St. Antonius-kerk (Igreja de Santo António), genoemd naar de beschermheilige van de stad én het plaatselijke regiment, zoals het beeld van de Heilige Antonius laat zien. De sobere buitenkant van deze na 1755 geheel gerestaureerde kerk verraadt niets van de blanke pit: het interieur stamt uit de hoogtijdagen van de Portugese barok en maakt met zijn prachtig vergulde houtsnijwerk en rijkelijk gedecoreerde wanden en plafonds een overweldigende indruk. Mooi zijn ook de tegeltableaus (azulejos) die in wit zijn uitgevoerd.

Teruglopend naar de Praça da República ligt links (tegenover de Igreja de Santa Maria) de Slavenmarkt (Mercado dos Escravos). Naast specerijen, goud en zilver, brachten de snelle karvelen van Hendrik de Zeevaarder uit Afrika en Latijns-Amerika ook slaven mee terug. In Lagos ontstond zo de eerste slavenmarkt van Europa. De ijzeren stangen waar de menselijke handelswaar aan werd vastgeketend zijn nog te zien.

Voorbij de Praça Gil Eanes staat de St. Sebastiaan-kerk (Igreja de São Sebastião). Dit is weliswaar een sobere, maar daarom niet minder imponerende kerk. Het 16e-eeuwse portaal is renaissancistisch; een groot deel van de decoraties dateert uit de 17e en 18e eeuw. Indrukwekkend is het meer dan levensgrote Mariabeeld.

In de kerk bevindt zich ook een houten crucifix. Op wat kledingstukken na zou dit het enige zijn geweest wat werd teruggevonden van koning Sebastião na zijn rampzalige expeditie naar Marokko.

Evenementen in Lagos

Twee maal per jaar wordt er in Lagos een grote en drukbezochte jaarmarkt gehouden. De eerste is van 12-19 juli (Festa de Nossa Senhora do Carmo) en de andere vindt plaats op 12 en 13 november. Vanuit de haven kan men met een kleine schoener korte kustreizen maken.

Strand

Het bekendste en tevens drukste strand van Lagos is het stadsstrand Praia Dona Ana. Ingeklemd tussen de rotsen kun je bij opkomend water al snel geen kant meer op. Wie ruimte wil hoeft maar om de jachthaven heen te rijden en heeft met Meia Praia 14 kilometer lang en schoon strand tot zijn beschikking. Je kunt ook gebruik maken van een klein personenveer om het kanaal dat de jachthaven met de zee verbindt over te steken.

Onder andere vanaf Praia Dona Ana varen bootjes naar de Ponta da Piedade, de overweldigende rotsformaties en baaien langs de westkust. Toeristisch, maar een ‘must see’. Een paar km naar het westen langs de kust is een kleine parkeerplaats. Vanaf daar kun je ook via een trap de grillige rotsformaties bereiken en bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Lagos en Portugal