Dhofar

Swipe

Uw bezoek aan Zafar (‘Land of Frankincense’, UNESCO World Heritage List)

U betreedt het terrein door middel van de brug over de lagune, die de stad omringde en hier uitmondde in de Arabische Zee. Waterbronnen in de bergen voedden deze lagune, waardoor constante aanwezigheid van drinkwater een feit was. Vanaf de brug krijgt u zicht op de omvang van het complex – met wat fantasie ziet u de machtige havenstad verrijzen. Langs de lagune en de kust bevond zich een hoge en twee kilometer lange vestingmuur die was voorzien van vier poorten en bastions. Moderne wandelpaden leiden langs bezienswaardigheden.

Rechts van u bevindt zich het deel dat wordt gedomineerd door de citadel die ooit glinsterde en de skyline van Zafar bepaalde. Buiten dit bastion bevonden zich woonhuizen en moskeeën.

Links van u ligt het uitgestrekte terrein waarop paardenstallen en ruimtes voor opslag van wierookhars stonden. Op de punt bevond zich de haven voor kleine schepen. Deze waren geladen met goederen, meestal afkomstig van grote schepen die voor de kust voor anker gingen. Daarna werden de schepen beladen met Zafars producten: wierookhars, gedroogde dierenhuiden en gedroogde sardientjes. Douaniers inspecteerden de producten en bepaalden hier belastingtarieven. Bij de haven bevond zich de hoofdpoort van Zafar.

Het museum (niet toegankelijk voor kinderen jonger dan zes jaar) informeert over het maritieme verleden van het sultanaat, historische handelsnetwerken, wierookharssoorten en de moderne havens. Hier zijn ook archeologische vondsten tentoongesteld.

Al Haffah

Al Haffah stinkt, schimmelt en staat op instorten. Afval alom, net zoals gevallen pleisterwerk. Tijd om de panden te verwijderen en de bewoners (arme gastarbeiders) over te plaatsen naar betere oorden. Mondaine gebouwen passen hier immers beter – ware het niet dat Al Haffah de bakermat van Salalah is. Bovendien zijn de grote huizen van grote architecturale waarde, deze hebben onmiskenbare Jemenitische invloeden.

Al Haffah biedt u de mogelijkheid om voorzichtig in het verleden te gluren… u vindt verlaten woonkamers, gedecoreerde deuren en ambachtelijk vervaardigde kozijnen.

Leestip

In deze wijk (en het nabijgelegen Ad Dahariz) spelen delen van het verhaal ‘Dust & Fury’ (David Barnett, Woodfield Publishing, 2005) zich af. Dagelijks leven in het Dhofar gedurende het bewind van sultan Said Bin Taymur en de impact van de ‘Dhofar Insurgency’ op een gewone familie in Dhofar staan centraal.

Khareef

‘Vliegend tussen kurkdroog Muscat en subtropisch Salalah vroeg ik me af hoe Khareef wordt ervaren. Inmiddels was mij duidelijk dat dit een ongeëvenaard natuurverschijnsel is – de reden waarom jaarlijks honderdduizenden Arabieren de trek naar Salalah maken.

Enkele dagen zworf ik door de ‘Jabal’ die junglegroen en nat als Engeland was. Knetterend haardvuur leek ook niet te misstaan in mijn gekoelde kamer – totdat ik de warme, vochtige buitenwind voelde. Lipton Tea maakte de Khareef-eraring compleet; deze werd in de jeep geserveerd terwijl de mistlampen een bergwaterval verlichtten. Verderop picknickte een familie uit Koeweit, op een deken in het kletsnatte gras – intens genietend van nieuwe regenbuien. Zo wordt Khareef ervaren – in doorgaans kurkdroog Zuid-Arabië.’

– Eigen reisnotitie

Elk jaar, tussen juni en het begin van september, zijn Salalah, de Dhofar Mountains Chain en de oostpunt van Jemen onder invloed van de zuidwestmoesson. Deze heeft de droogte verdreven en brengt onbestendig weer met veel neerslag vanaf de Indische Oceaan (Arabische Zee). In Salalah valt deze in de vorm van regen, met name in juli en augustus (60 millimeter, jaarlijks 115 millimeter). De bergen krijgen echter de volle laag; tot in september is hier sprake van motregen en stevige mist (205 millimeter in Jabal Al Qara en Jabal Al Qamar; veel meer dan in Jabal Samhan). Dit gebied wordt daardoor omgetoverd in wonderlijk groen paradijs – vol bloemen, vogels, watervallen, rivieren en kabbelende beekjes. Een onvergetelijke ervaring, zelfs voor Europeanen die regen gewend zijn.

Khareefdagen zijn doorgaans tien graden koeler dan Muscat; desondanks wordt het hier gemakkelijk 25°C. In de bergen en in de vallei zijn verschillen echter aanzienlijk; u rijdt doorgaans tussen natte (‘koele’) en droge (hete) zones. Woestijn keert terug als u de controlepost op Route 31 bent gepasseerd. De tussenzone staat te boek als ‘gatn’ (Jabaly-term); hier worden kamelen naartoe gebracht om aan de nattigheid te ontsnappen.

In juli en augustus zijn Salalah en de bergen drukbezocht. Stranden zijn overvol, net zoals wadi’s, parken en stranden. Files zijn het gevolg; ongelukken worden vooral veroorzaakt door gladde wegen. In de eerste dagen van september is de rust teruggekeerd en zijn hotelkamers zowel verkrijgbaar als betaalbaar. Houd echter rekening met plotselinge mistbanken en zoek de natuur door vallei- en kuststadjes te vermijden – deze ogen mistroostig.

In juni, juli of augustus vindt het Salalah Tourism Festival plaats. Dit evenement stelt commercie, cultuur en vermaak centraal om toerisme naar het gebied te bevorderen. De evenementen en activiteiten zijn zowel geschikt voor volwassenen als kinderen.

Sol Katoro Resort

Sol Katoro Resort is een luxe en gezellig vakantiepark voor de hele familie. Voor jong en oud worden er grandioze activiteiten georganiseerd...

v.a. 89.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Uw bezoek aan Zafar (‘Land of Frankincense’, UNESCO World Heritage List) en Oman