Bukoba
Na Mwanza is Bukoba de belangrijkste havenplaats aan Lake Victoria op Tanzaniaans gebied. De kleine stad met ongeveer 71.000 inwoners wordt slechts weinig door toeristen bezocht. Het klimaat is er aangenaam en de bevolking vriendelijk.
Het plaatsje werd in 1890 door avonturier en ontdekkingsreiziger Emin Pasja gesticht en heeft in economisch opzicht het vroeger als belangrijkste centrum geldende Karagwe geleidelijk achter zich gelaten. De inwoners leven van land- en tuinbouw. Koffie is het belangrijkste exportproduct. Met het dalen van de koffieprijzen op de wereldmarkt werden de inwoners van Bukoba met aanmerkelijk lagere inkomsten geconfronteerd. Met man en macht wordt geprobeerd om de koffie op grotere schaal aan de man te brengen en in een aantal landen vindt men respons. Helaas blijft er nog veel van de winsten bij de verkeerde mensen hangen. Nabij de afmeerplaats van de veerboot vindt u een koffieverwerkingsfabriek en als u genoeg interesse toont kunt u het bedrijf bezichtigen.
De groene bananen verdwijnen op de binnenlandse markt. Deze zijn bij ons vrijwel onbekend, in Tanzania en de omringende landen vormen ze het hoofdvoedsel. De schil wordt voorzichtig verwijderd en de banaan wordt in zijn blad heel langzaam gekookt. Meestal gebeurt dit boven stoom.
Hoewel de stad een tamelijk verwaarloosde indruk maakt, is het duidelijk dat de Duitse kolonisten ook hier hun sporen achterlieten. Vele gebouwen, zoals het gerechtsgebouw en het postkantoor, dragen een Duits stempel. In de stad bevindt zich ook een Duitse begraafplaats.
Ook de kerk had snel in de gaten dat het goed toeven was aan de boorden van het meer en zowel missie als zending streek er al in de vroegste periode van kerstening neer. De rooms-katholieke Matos Mesericordia kathedraal en de wat minder uitbundig uitgevoerde lutherse kathedraal zijn er goede voorbeelden van.
In de stad zijn enkele belangrijke projecten die de bestrijding van aids ten doel hebben in gang gezet. In het noordwesten van Tanzania komt aids meer voor dan in enig ander deel van Tanzania. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de oorlog met Uganda ten tijde waarvan Ugandese troepen op grote schaal vrouwen verkrachtten. De ziekte werd over het land verspreid door vrachtwagenchauffeurs die bananen vanuit de streek in het land distribueerden. De hoofdweg tussen Kampala in Uganda en Dar es Salaam staat ook wel bekend als de aids route.
In de bodem rond Bukoba bevinden zich belangrijke kobalt- en nikkelvoorraden. Plannen om tot ontginning ervan over te gaan zijn in een vergevorderd stadium.
In en in de omgeving van Bukoba leeft het Hayavolk. Het staat bekend als zeer intelligent en veel afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen zijn afkomstig van dit volk.
Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in Bukoba, in prijs variërend van zeer goedkoop tot behoorlijk duur. Het duurst is het Lake View Hotel (een van de vele met die naam rond het meer), maar daar treft u dan ook een 18-holes golfcourse aan in de directe omgeving, tennisbanen en zelfs de mogelijkheid tot het spelen van cricket. Dat werd allemaal aangelegd tijdens het Britse koloniale bewind dat men maar het liefst zo snel mogelijk vergeet. De naam herinnert er dan ook niet meer aan, de British Club werd omgedoopt tot Bukoba Club.
Het noorden en Lake Victoria
Familiereizen
Met je familie in twee weken tijd het beste van Tanzania en Zanzibar ontdekken? Dat kan! In een behoorlijk tempo reis je...
Rondreizen
Tijdens deze rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar bezoeken we de mooiste parken van Kenia én Tanzania: Masai Mara, Nakuru, Amboseli, Tarangire,...
Rondreizen
In een relatief klein gebied in het noorden van Tanzania vind je de mooiste wildparken van Afrika. Naast de wereldberoemde Serengeti en...