Niš

Swipe

Bezienswaardigheden

Het riviertje de Nišava deelt de binnenstad van Niš in tweeën. Op de zuidoever ligt het moderne centrum met veel winkels, banken en hotels. Aan de andere kant ligt het oudste gedeelte van de stad: het fort. Veel bezienswaardigheden liggen wat buiten het centrum, maar zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. Als u wat meer tijd heeft, valt het ook aan te raden op ontdekkingstocht te gaan in de prachtige omgeving van Niš.

Centrum

De blikvanger van Niš is de gigantische torenflat van Hotel Ambassador aan Trg Kralja Milan. Midden op het plein staat een monument voor de gevallenen in de strijd tegen de Turken, de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Even verderop is een fontein, waarin kinderen in de zomer verkoeling zoeken. In de panden aan de overzijde van het plein zijn voornamelijk koffiehuizen en ijssalons gevestigd. Ook in de voetgangersstraat zijn veel cafés. Op de terrassen staan grote flatscreentelevisies opgesteld, waar meestal fashion TV of sport op te zien is.

Aan Bulevar General Milojka Lešjanina staat een aantal monumentale gebouwen, waaronder het concertgebouw. Als u vanaf het plein komt, kunt u in het tweede zijstraatje rechts een onlangs gerestaureerde synagoge ontdekken. Even verderop aan de boulevard bevindt zich de moskee, die in 2004 in brand gestoken werd, maar nu weer in herbouw is. De orthodoxe Saborna crkva – aan trg 4. oktobra – ging al eerder in vlammen op, maar de restauratie werd in 2006 afgerond.

In de Kopitareva-straat is het oriëntaalse karakter van Niš intact gebleven. Aan het voetgangersstraatje staan enkele konaks uit de Osmaanse tijd. In traditionele werkplaatsen worden ambachtelijke producten vervaardigd. De laatste jaren hebben zich veel kroegen in het straatje gevestigd. Niet ver daar vandaan is het Nationaal Museum (ul. Pašica 59, maandag gesloten).

Langs de Nišava is een promenade. Wie de brug overgaat komt bij een monument voor de slachtoffers van de NAVO-bombardementen. Als u even verderop rechts afslaat, dan loopt u een grote overdekte markt binnen, waar verse groenten, fruit, vis, vlees, kruiden, paddenstoelen en noten te koop zijn. In dezelfde straat vindt u ook de Chinese winkels, waar allerlei goedkope importgoederen te vinden zijn.

Fort

De indrukwekkende Istanbul-poort aan de oever van de Nišava is de ingang van een groot fort. De huidige muren stammen uit de achttiende eeuw, maar zijn gebouwd op de fundamenten van eerdere Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse fortificaties. Binnen de muren zijn enkele overblijfselen uit de Osmaanse en uit de Romeinse tijd te vinden. Het oudste Turkse gebouw in Niš is de hamam bij de ingang. In het vijftiende-eeuwse badhuis is nu een restaurant gevestigd. Het water werd via ondergrondse houten pijpen uit de rivier aangevoerd. Daar tegenover is het negentiende-eeuwse arsenaal, dat nu dienst doet als een tentoonstellingsruimte en souvenirwinkel.

Een eindje verderop aan de linkerkant staat de vroeg zestiende-eeuwse Balibeg Moskee. Vanaf daar is het Romeinse Lapidarium – een verzameling van grafstenen – te zien. Behalve de Istanbul-poort zijn er nog drie andere poorten bewaard gebleven: de Belgrado-poort in het zuidwesten, de Vidin-poort in het noorden en de Jagodina-poort in het oosten. Aan de noordkant van het fort vindt u de ruïnes van een Romeins paleis met enkele mooie mozaïeken. Het fort heeft in de zomer de functie van stadspark. Joggers, fietsers en wandelaars genieten er van hun rust, kinderen spelen in het gras en de terrassen zijn altijd goed gevuld.

Aan de rechterkant vanaf de ingang is een openluchttheater, waar de hele zomer theaterstukken worden opgevoerd, films worden vertoond en concerten worden gegeven. Het is ook het centrum van het Nišville Jazzfestival.

Buitenwijken

De schedeltorenDe Osmanen bouwden de schedeltoren ter herinnering van het neerslaan van de opstand op de Cegar heuvel. Dit was een van de belangrijkste veldslagen van de eerste Servische opstand, die in 1804 begon. De schedels in de toren zijn afkomstig van de gedode Servische opstandelingen en moes-ten het volk afschrikken. Van de oorsponkelijk 952 schedels die in de toren verwerkt waren zijn er nog ongeveer zestig bewaard gebleven. De rest is ofwel verloren gegaan, ofwel door familieleden van de gedode opstandelingen meegenomen, om deze waardig te begraven. Na de Servische onafhankelijkheid werd een kapel om de toren heen gebouwd. De schedeltoren bevindt zich ongeveer drie kilometer buiten het centrum, aan de Bulevar Zorana Ðindica. Buslijnen 1 en 13 stoppen vlakbij. In de zomer is de toren dagelijks van 8.30 tot 19.30 uur te bezoeken, in de winter van 9.00 tot 16.00 uur. Toegangsprijs is 40 dinar.

Aan de andere kant van de stad – aan de Bulevar 12. februar – ligt het voormalig concentratiekamp Crveni Krst. Aanvankelijk was het complex gebouwd als wapendepot, maar de Duitse bezetters gebruikten het als doorgangskamp. Joden, Zigeuners, Partizanen en communisten werden hier gevangengehouden, voordat ze geëxecuteerd werden of doorgevoerd naar vernietigingskampen. Het kamp is ingericht als museum. De omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven is goed te zien in het hoofdgebouw. Aan de muur hangen foto’s, om de gevangenen een gezicht te geven. Verder is het kamp vrijwel in oorspronkelijke staat gebleven, inclusief uitkijktorens, prikkeldraad en isoleercellen. Het museum is dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur geopend en is te bereiken met buslijnen 3 en 9.

Op de Bubanjheuvel staat een indrukwekkend monument voor de tienduizend gijzelaars uit Niš, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De drie enorme gebalde vuisten werden in 1963 ontworpen door Ivan Sabolic. Bubanj ligt ten zuidoosten van de stad en is te bereiken met buslijn 8.

10 prachtige bestemmingen in Bezienswaardigheden en Servië