Namibië en Botswana

Swipe

Typisch Namibië

Als u nog nooit op Mars geweest bent dan kunt u hier een aardig idee krijgen omtrent die planeet. Welkom in Namibië. Hoewel de woestijnen, met de schitterend gevormde zandduinen, zeer tot de verbeelding spreken en duizenden mensen speciaal daarvoor naar Namibië reizen, zijn er tal van andere redenen om het land te bezoeken.

Het land

Namibië, officieel: de republiek Namibië of, in het Engels: Republic of Namibia, ligt ten zuiden van de evenaar aan de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het land aan Angola en Zambia, in het oosten voor het belangrijkste gedeelte aan Botswana en in het uiterste zuidoosten en zuiden aan Zuid-Afrika. De huidige grenzen zijn vooral ontstaan als gevolg van koloniale invloeden. Zo ligt de noordoostelijke grens met Botswana precies op 21° oosterlengte en de zuidoostelijke grens met dat land precies op 20° oosterlengte. Globaal ligt het land tussen 17° en 29° zuiderbreedte en 12° en 25° oosterlengte. De totale lengte van de grens bedraagt 3.936 kilometer, waarvan 1.376 kilometer met Angola, 233 kilometer met Zambia, 1.360 kilometer met Botswana en 967 kilometer met Zuid-Afrika. De totale kustlengte bedraagt 1.572 kilometer.

Met een oppervlakte van 824.292 km² is Namibië ongeveer 11,5 keer groter dan Nederland en België samen. De hoofdstad heet Windhoek, als u in de buurt bent zeker een bezoek waard, met bijna 325.000 inwoners (2011).

In het noorden kent het land een smalle uitstulping naar het oosten, de zogeheten Caprivistrip met schitterende natuurgebieden. Het meest oostelijke puntje grenst bijna aan de Victoria watervallen. Verder vindt u in het noorden het wereldberoemde Etosha National Park. Het westen van het land, gelegen aan de Atlantische kust, wordt bijna van noord tot zuid ingenomen door nationale parken en natuurreservaten waarvan de Sossusvlei ongetwijfeld het bekendst is. Alleen het zuidelijkste gedeelte is, om economische redenen (diamantwinning) slechts moeizaam of in het geheel niet te bezoeken. In het uiterste zuiden bevindt zich de diepste en meest indrukwekkende kloof van Afrika, heel vaak vergeleken met de Grand Canyon in Arizona, de Fish River Canyon, gelegen in het gelijknamige nationale park.

Het landschap is zeer afwisselend en ook de hoogteverschillen zijn opmerkelijk. Een aantal plateaus ligt op grote hoogte, terwijl het landschap aan de oceaanzijde nauwelijks boven het zeeniveau uitsteekt. Het hoogste punt van Namibië ligt ten zuidoosten van het Etosha National Park, oostelijk van de plaats Otjiwarongo in het Waterberg Nature Reserve. De top van de Königstein steekt 2.606 meter boven de zeespiegel uit. Omdat het westen aan zee grenst en het oosten aan de woestijn, met daartussen diverse plateaus, is het onmogelijk om één klimaat te beschrijven voor het gehele land.

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat het mogelijk is om Namibië het gehele jaar door te bezoeken, al zal de vogelspotter liever in een ander seizoen naar het land afreizen dan de bergwandelaar. Want dat de toeristische mogelijkheden van Namibië bijna onuitputtelijk zijn staat als een paal boven water.