Oman

Swipe

Kunst

Ambachten

Leerlooien, houtsnijden, weven van doeken, destilleren van rozenwater, vervaardiging van zilverwaar en pottenbakken zijn aloude Omaanse ambachten. Deze worden beschouwd als cultureel erfgoed en genieten bescherming door de overheid. Overal in het land vindt u suqs, waarin regionaal vervaardigde artikelen worden verkocht. Zo is zilverwerk symbool van Nizwa, worden geweven tapijten geassocieerd met Jabal Shams en is aardewerk Bahla’s ambassadeur. Informatie is beschikbaar bij Public Authority For Craft Industries, Internet: www.paci.gov.om.

Zilverwerk

Omans zilversmeden staan bekend om hun decoratietechnieken. Schedes van khanjars, zwaarden, juwelen (ringen, oorbellen, armbanden en enkelringen), koffiepotten en parfumsprays zijn hun bekendste producten.

Muziekinstrumenten

De drum, rebab (snaarinstrument dat verticaal op de grond wordt geplaatst), mizmar (dubbelriet blaasinstrument dat lijkt op een kruising van blokfluit en toeter), en de trompet worden gebruikt voor feesten. Deze instrumenten worden vooral gemaakt in Al Batinah North, Musandam en Muscat.

Palmbladproducten

Verwerking van palmbladen behoort tot Omans populairste ambachten. Handtassen en manden zijn de bekendste producten; manden worden gebruikt voor vervoer van kokosnoten, graan, fruit en rozenwater door ezels.

IJzer- en messingproducten

Reeds duizenden jaren behoort verwerking van koper tot Omans ambachten. Tegenwoordig wordt dit overgangsmetaal geïmporteerd. In vloeibare staat wordt hier zink aan toegevoegd, waardoor messing (Engels: brass) ontstaat. IJzer- en messingsmeden maken onder andere schalen, keukenpotten, pannen en ketels.

Beeldhouwwerk

Moderne sculpturen (khanjars, wierookharsbranders, koffiepotten) staan symbool voor Omans cultuur en domineren de rotondes en bergen van Muscat; deze zijn ook te vinden in Al Buraymi, Nizwa, Salalah en Sohar.

Klassieke muziek

Klassieke muziek wordt actief gepromoot. Z.K.H. Sultan Qabus Bin Said Al Said is hiervan liefhebber; op zijn initiatief werd het (prestigieuze) Royal Oman Symphony Orchestra gesticht (1985). De groep wordt gevormd door Omaanse musici die destijds als veelbelovend werden beschouwd. De sultan was de drijvende kracht achter hun opleidingen, die werden georganiseerd door buitenlandse topmusici. Inmiddels trad ‘ROSO’ op in Brussel, Dubai, Londen en Parijs.

‘Classical Music Programme’ is een andere vorm van klassieke muziekpromotie en wordt dagelijks uitgezonden op de Omaanse radio. Ook doedelzakmuziek is populair; deze wordt gespeeld door Omaanse bands en individuele muzikanten. Doorgaans worden de Great Highland Bagpipe en (Omaanse) habban gebruikt.

De kunst van het hennaverven

Omaanse (en andere Arabische) vrouwen houden van het beschilderen van handen en voeten met henna. Complexe en verfijnde designs zijn het resultaat. Deze worden aangebracht vóór feestelijkheden en zijn tot enkele weken daarna zichtbaar op de huid. De kleur henna is afkomstig van de gelijknamige boom die groeit in warme (35°C tot 40°C) gebieden waarin de nachttemperatuur niet onder 11°C komt. Uit blaadjes vrijgekomen hennapoeder wordt gemengd met lichtzure sappen, zoals dat van citroenen. Het stevige mengsel wordt een etmaal weggezet, zodat de kleur vrijkomt van het blad. Naast het maken van tatoeageachtige prints, wordt henna gebruikt voor het kleuren van haar.

Tips:
• Omani Society For Fine Arts, Internet: www.osfa.gov.om;
• Royal Opera House, Muscat.

Viva Suites&Spa

Romantischer wordt het niet! Viva Suites&Spa is een exclusief complex waar je helemaal tot rust komt en heerlijk kunt genieten van elkaar....

v.a. 674 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oman