Osnabrück en Bentheim

Swipe

Osnabrück-stad

Op een oppervlakte die nauwelijks groter is dan een vierkante kilometer liggen alle bezienswaardigheden die Osnabrück aan het verleden bindt. Dat betekent niet dat je zomaar uitgekeken bent, veel van de historische gebouwen moet je ook van binnen bekeken hebben zoals de Friedenssaal in het Rathaus. Zou je daar geen tijd voor hebben, wandel dan in elk geval door de oude stad. Je kunt in een paar uur veel gezien hebben.

Een tip voor alle bezoekers aan de Altstadt: kijk van tijd tot tijd om, je loopt voorbij gebouwen die vanaf de andere zijde bezien, ineens anders lijken. Ook de gebouwen die niet met name worden genoemd zijn vaak de moeite van het bekijken waard vanwege het vele vakwerk dat je in de oude stad kunt bewonderen.

Het centrum

Begin je wandeling in het hartje van de oude stad. Het in laatgotische stijl gebouwde Rathaus is een pronkstuk van de eerste orde. Vanaf het bordes van dit gebouw werd op 25 oktober 1648 de Vrede van Westfalen geproclameerd. In het gemeentehuis bevindt zich de vergaderzaal waar de vijf jaar durende onderhandelingen werden gevoerd: de Friedenssaal. Breng ook een bezoek aan de schatkamer van het gebouw, je kunt er onder andere de gouden keizersbokaal bewonderen. Op de verdieping bevindt zich een gedetailleerde maquette van de historische stad.

Als je naar buiten komt dan zie je direct aan de linkerkant de vroegere waag. Het gebouw uit 1531 speelde een belangrijke rol bij de bepaling van de vraag: heks of geen heks? Vandaag de dag is het in gebruik als trouwzaal van de gemeente.

Niet te missen, recht tegenover de waag staat de St. Marienkirche. De kerk werd in de 14e eeuw gebouwd en in de schatkamer ervan bevindt zich een belangrijke verzameling religieuze kunst. In de kerk moet je zeker aandacht hebben voor het prachtige hoofdaltaar, het dateert uit de 16e eeuw. Als je dat wilt kun je de toren beklimmen, het levert je een leuk uitzicht over de omgeving op.

Aan de andere kant van de Markt, naast de bibliotheek, staat het Erich Maria Remarque Friedenszentrum**. Er is een permanente tentoonstelling in ondergebracht over het leven en het werk van de beroemde schrijver (1898-1970). Heel apart is de wand waarop alle 55 vertalingen (en tal van herdrukken) zijn ondergebracht van zijn boek 'Van het westelijk front geen nieuws'. In de bijbehorende kiosk kun je werken van hem kopen.

Aan het einde van de Markt zie je aan de overzijde de dom St. Peter liggen. Ongeveer op deze plaats ontstond, rond 780, Osnabrück. De Romaanse pijlerbasiliek werd gebouwd tussen 1218 en 1277 en bevat tal van bezienswaardigheden. Op het prachtige interieur ben je niet zomaar uitgekeken, waarbij de bronzen doopvont uit 1225, het triomfkruis uit 1230 en het grote vleugelaltaar uit 1900 beslist niet aan je aandacht mogen ontsnappen.

Uit de kerk gekomen houd je even links aan, via de brede Lotzingstrasse bereik je de Krahnstrasse die je rechtsaf inslaat. Daarna ga je naar links en via de Marienstrasse bereik je de Heger Tor. Onderweg heb je tal van fraaie vakwerkhuizen kunnen bewonderen. De poort werd in 1817 gebouwd ter herinnering aan de Slag bij Waterloo.

Als je buiten de poort de Torwall oversteekt dan sta je voor het Felix Nussbaum Haus** waarbinnen zich zo'n 180 werken van de meester bevinden. Het museum op zich is ook een kunstwerk, niet voor niets wordt het ook wel het 'museum zonder uitgang' genoemd.

Terug binnen de bescherming van de stadswal, door de poort linksaf. en via de Bocksmauer ben je zomaar bij de beruchte Bucksturm. Het is de oudste bewaard gebleven stadstoren, waarvan de fundamenten dateren uit de 13e eeuw. De toren diende lange tijd als gevangenis en folterkamer. Ook tijdens de heksenvervolging speelde de toren een belangrijke rol. Er is een tentoonstelling in ondergebracht die je daar alles over vertelt.

Je blijft de weg volgen en net over de kruising met de Bierstrasse zie je de Kunsthalle Dominikanerkirche*. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd en was tot 1803 in gebruik als kloosterkerk. Daarna werden er soldaten in ondergebracht en sinds 1971 is de kerk in gebruik als de kunsthal van de gemeente Osnabrück. Niet alleen aan de buitenzijde de moeite waard!

Loop nu de Bierstrasse in, terug in de richting van de Markt. De straat dankt zijn naam aan het feit dat hier vroeger diverse brouwerijen gevestigd waren. Aan je rechterhand zie je, op nummer 24, Hotel Walhalla een meer dan 300 jaar oud vakwerkhuis. Binnen herinneren tal van oude prenten aan het roemruchte verleden van het huis en van de omgeving ervan. Vele prominenten waren er te gast. Ten tijde van de herdenking van 350 jaar Westfaalse Vrede in 1998 logeerden onder andere koning Albert I en koningin Paola, koningin Beatrix, groothertog Jan van Luxemburg en de dalai lama er. Denk nu niet dat een verblijf in Walhalla onbetaalbaar is, voor ongeveer 150 euro overnacht je er met z'n tweeën. Ga er in elk geval eens heen om de lunch of het diner te gebruiken en om het fraaie interieur te bewonderen. Wél vooraf bespreken!

*  Kijk bij: Musea

** kijk bij: Kunst en cultuur