Sofia
Bulgarije bezoeken zonder Sofia gezien te hebben is vergelijkbaar met een bezoek aan Groot-Brittannië zonder in Londen geweest te zijn. Sofia is niet alleen de hoofdstad en het bestuurlijke centrum van Bulgarije, Sofia is vooral Sofia. Indrukwekkende gebouwen, brede wegen die langs tal van bezienswaardigheden voeren, intieme winkelstraatjes en drukke markten, het is allemaal Sofia. Het belang van Sofia kan ook afgemeten worden aan de ligging in het hart van de Balkan. De E80 (A1) die Sofia enerzijds met Roemenië, anderzijds met Turkije verbindt, voert door het hart van de stad. Mede daardoor zijn Boekarest, Wenen, Istanbul en Athene gemakkelijk bereikbaar.
Sofia ligt centraal ten opzichte van de Zwarte Zee, de Adriatische Zee en de Egeïsche Zee. Ook de ligging in Bulgarije zelf is zeer gunstig, met hoge bergen en schitterende laagvlaktes en dalen als het ware in de achtertuin. Dat alles heeft ertoe geleid dat Sofia al meer dan 3000 jaar een aantrekkelijke plaats is om te wonen en te werken. Sofia maakt zeer nadrukkelijk deel uit van de geschiedenis van Bulgarije, al is de stad pas 1300 jaar de hoofdstad van het land. Het werd daarin voorgegaan door Pliska, Preslav, Veliko Târnovo en Ohrid. Van die 1300 jaar werd Bulgarije overigens de helft overheerst door buitenlandse mogendheden, tijden waarin de stad geen hoofdstad van het land kón zijn.
Het stadswapen laat veel zien van de achtergronden van de stad. De verbondenheid met godsdiensten wordt vooral gesymboliseerd door de aanwezigheid van de godin Julia Domna in een van de wapenvelden. Ze werd algemeen beschouwd als de beschermvrouwe van steden. Ook de kerk van Sv. Sofia, de naamgeefster van de stad komt op het wapen voor.
Verder is de berg Vitosha nadrukkelijk op het wapen aanwezig. Men zegt wel eens dat Sofia zonder Vitosha ongeveer gelijkstaat aan Napels zonder Vesuvius. Die vergelijking wordt dan ook vaak getrokken al moet erbij gezegd worden dat de Vitosha door de loop van de eeuwen een stuk vriendelijker bleek dan de Vesuvius. De tempel van Apollo completeert het wapen. Hiervoor werd gekozen vanwege de vele geneeskrachtige bronnen die in en rond Sofia te vinden zijn.
Behalve dat deze Griekse godheid heerste over muziek en dichtkunst, wordt hij ook algemeen beschouwd als de schutspatroon van geneeskrachtige wateren.
De leeuw in het midden van het wapen symboliseert de kracht van Sofia als hoofdstad. Het motto van de stad, als onderschrift bij het wapen is: ‘Sofia groeit, maar wordt nooit oud’. Het eerste gedeelte van de wapenspreuk is reeds lang bewezen: de eerste nederzetting besloeg minder dan twee hectare, de huidige stad vraagt om wat meer ruimte, het heeft een oppervlakte van meer dan 130 km2, nog steeds uitbreidend om de meer dan 1,2 miljoen inwoners ruimte te geven om te leven, te werken en te ontspannen. Of het tweede deel van de spreuk ook op waarheid berust? Waarschijnlijk kunt u dat zelf het beste beoordelen tijdens uw kennismaking met de stad.
Op zoek naar fijne accommodatie in Bulgarije? Dan ben je tijdens een vakantie in het 3-sterrenhotel Ljuljak aan het juiste adres. Het...
Op zoek naar een all inclusive hotel in Sunny Beach ? Dan ben je bij Diamant Residence aan het juiste adres. Dit...
Nessebar Beach is een fijn 3-sterren apartotel in Zonnestrand Sunny Beach. Het hotel ligt op slechts enkele meters van het zandstrand in de...