Stadswandeling 3
Als je bij het Parque Central bij de Ayutamiento de 4 Calle Oriente ingaat en de eerste straat links de 3 Avenida Norte inloopt, dan ligt daar tussen de 2 en 3 Calle Oriente de Nuestra Señora del Carmen, die vroeger veel werd gefotografeerd, maar nu door prikkeldraad wordt omgeven en een nogal vervallen indruk maakt. De façade werd gevormd door 16 Ionische zuilen en het beeld van Nuestra Señora del Carmen, dat tijdens de aardbeving van 1976 verwoest werd. De kerk heeft twee torens en dikke, veelvuldig versterkte muren. In 1638 werd door de broederschap ‘San Escapulario’ met de bouw begonnen, maar deze slecht gebouwde kerk werd in 1651 tijdens een aardbeving volledig verwoest. De tweede kerk werd in 1686 gewijd, maar ging tijdens de aarbeving van 1717 eveneens geheel ten onder. In 1728 was de derde kerk voltooid en het interieur had een schitterend hoofdaltaar en 6 zij-altaren die met arabesken (slingerende versieringen) en verguld snijwerk versierd waren. Van de kerk is alleen nog het schip over, terwijl uit de resten van het klooster privéwoningen gebouwd zijn.
Loop iets terug en sla de 3 Calle Oriente in; aan het einde op nr. 28 bevindt zich het Casa de Santo Domingo, een hotel dat gevestigd is in een voormalig klooster dat gebouwd werd door de dominicanenorde. Deze orde stond bij de Spaanse en koloniale autoriteiten goed aangeschreven. In 1528 stichtte Fray Domingo de Betanzos een kleine kerk en een klooster in Ciudad Vieja, de tweede hoofdstad van Guatemala. Vier dominicanen, onder wie Bartolomé de las Casas die bisschop Marroquín uit Nicaragua meebracht, hielpen later mee aan de totstandkoming van de kerk en het klooster. Twee klokkentorens flankeerden de kerk waarvan in één de eerste Europese klok in 1533 gehangen werd. Het interieur was uitbundig versierd met cherubijntjes (engeltjes). Van dit alles is nu bijna niets meer over. Het klooster werd uitvoerig beschreven in het beroemde boek van de Engelse priester Thomas Gage, die in 1645 verslag deed van zijn ervaringen bij verschillende katholieke ordes. Bartolomé de las Casas was de eerste vicaris van het klooster en zijn naam is sterk met dit monument verbonden. Tegenwoordig is het klooster geheel gerestaureerd en het bijzonder luxueuze vijf-sterrenhotel dat erin gehuisvest is, heeft een sfeervolle, rustieke inrichting met allerlei kleine zaaltjes en hoekjes. De kamers kosten zo’n $200 en zijn de duurste van Antigua. Op het terrein is ook een sfeervol koloniaal museum met fraai tentoongestelde beelden uit de 17e en 18e eeuw en er is een tombe met skeletten, aangezien hier vroeger een begraafplaats voor kinderen was. Het museum is dagelijks geopend van 9.00-18.00 uur, de entree bedraagt Q10.
Loop terug naar de 1 Avenida Norte; sla rechtsaf en loop twee blokken tot de 1 Calle Oriente en sla vervolgens linksaf. Als je na het derde blok linksaf slaat en de 4 Avenida Norte ingaat, kom je bij de Santa Teresa de Jesús, een karmelitessenklooster dat met geld van een filantroop uit Lima tussen 1677 en 1687 gebouwd werd. Er woonden 18 nonnen in dit klooster dat zwaar getroffen werd door de aardbeving in 1717. Vanaf dat moment huisden de nonnen de komende 20 jaar onder rieten afdaken in de binnenhof. Het klooster werd gerestaureerd en de aardbeving van 1773 trof vooral de kerk. De façade van zowel de kerk als het klooster bleek bestand te zijn tegen alle aardbevingen. In het bouwwerk is tegenwoordig de gevangenis gevestigd. Loop nog een blok verder; sla linksaf en loop de 5 Avenida Norte in.
Deze Avenida wordt overkoepeld door de in 1833 gerestaureerde boog van de Santa Catalina de Martír, die de twee gebouwen van het klooster met elkaar verbond. In 1609 kregen vier nonnen de gelegenheid om het klooster Santa Catalina Virgen y Martír te stichten; zij deden hun eerste kerk over aan de augustinessen. In 1613 werden een tweede kerk en een klooster gebouwd. Elvira de San Francisco, die als vondeling in het klooster was terechtgekomen, werd abdis. Het klooster was zo populair, het telde in 1697 meer dan 100 nonnen, dat een tweede gebouw aan de overkant van de straat werd opgericht met een loopgang over de straat. Op deze wijze konden de nonnen ongezien van het ene naar het andere gebouw gaan. Bij de aardbeving in 1773 stortte de verbindingsgang ineen; deze werd evenals het klooster in 1833 opnieuw gebouwd. Tegenwoordig zijn er Hotel Convento Santa Catalina (zie Praktische informatie Antigua) en privéwoningen gevestigd. De boog behoort tot de meest karakteristieke monumenten van Antigua.
Een stukje verderop in de 5 Avenida bij de 3 Calle Poniente bevindt zich het fraaie gerestaureerde Casa de los Leones, dat zo ge-noemd wordt vanwege de beide leeuwen die de hoofdingang flankeren. Het zijn waarschijnlijk net als de gedraaide zuilen elementen die later aan het huis toegevoegd zijn. Ze kunnen afkomstig zijn van andere huizen die tijdens aardbevingen verwoest werden. Het gebeurde wel meer dat versieringen van andere huizen in de architectuur gebruikt werden. Zo zijn de zuilen afkomstig uit de tweede helft van de 17e eeuw, terwijl het huis zelf in de 16e eeuw gebouwd is. Hoewel het huis in veel oude documenten voorkomt, is er niets over de vroegere eigenaren bekend. Gezien de architectuur en grootte van het huis moet het wel een welgesteld iemand zijn geweest. Zoals alle huizen uit die tijd zijn de kamers rond een ruime patio gebouwd en heeft de hoekkamer aan de straatkant een groot raam met tralies ervoor. Het huis is prachtig gerenoveerd en herbergt samen twee aangrenzende koloniale woonhuizen het ‘Hotel Posada de Don Rodrigo’ dat 33 sfeervolle met antiek ingerichte kamers telt.
Hier eindigt de derde wandeling door Antigua.
Familiereizen
Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...
Rondreizen-Hotel
Beleef deze zeer indrukwekkende rondreis die door Mexico, Guatemala en Honduras voert en onder andere de hoogtepunten Chichén Itzá, Tikal en Copán aandoet! In...
Rondreizen
Tijdens deze rondreis door Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Belize en Guatemala beleef je de geheel eigen sfeer van zes landen...