Münsterland

Swipe

Bocholt

Met bijna 71.000 inwoners (2015) is Bocholt de grootste plaats in West-Münsterland. Het heeft een leuk centrum met een, zoals alle plaatsen van enige omvang, verkeersvrije zone. De stad, doorsneden door de (Bocholzer) Aa kreeg in 1222 stadsrechten. Naar verluidt gaat de geschiedenis aanmerkelijk verder terug en er wordt zelfs beweerd dat Liudger, de grondlegger van de stad Münster, er rond 800 een kerk bouwde. De stad verkreeg zijn welvaart als gevolg van de textielindustrie.

Een wandeling door het centrum, wat rondhangen bij de vele winkels en een ijsje eten boven de rivier zijn op een zonnige dag niet te versmaden bezigheden. Wat in elk geval bekeken moet worden is het, oorspronkelijk uit 1621 daterende, raadhuis. Het werd door bombardementen vrijwel geheel verwoest, maar herbouwd in de oorspronkelijke renaissancestijl. De St. Georgkerk kwam in 1468 gereed, het altaar is een bezienswaardigheid van de eerste orde en is ongeveer een eeuw ouder dan de kerk.

Om een goede indruk te krijgen van de betekenis van textiel voor de stad, kun je een bezoek brengen aan het Textilmuseum. In het Handwerksmuseum zijn ruim 20 beroepen onder de loep genomen zoals die in vroeger dagen werden uitgeoefend. Er blijkt onder andere uit dat het beroep van klompenmaker niet uitsluitend tot de Nederlandse folklore behoort.

Aan het einde van de maand april wordt voor het gemeentehuis een meiboom opgesteld. Gedurende de avonduren wordt er omheen een grote markt georganiseerd. In de omgeving van Bocholt zijn ook nog wel wat aardigheden. Het is bijvoorbeeld goed toeven aan de Aasee, maar het weer moet dan wel meewerken. Het landschap rond de stad bestaat veelal uit veen, moeras en heide. Voor de liefhebber valt er in die natuur veel te ontdekken.

Ten noordoosten van de stad, nabij Barlo bevindt zich de waterburcht Diepenbrock, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 15e eeuw. Er is een café-restaurant in gevestigd.

Informatie
Tourist-Info Bocholt
Europaplatz 26-28
46399 Bocholt
Tel. 02871 – 5044
E-mail: [email protected]
Internet: www.bocholt.de