Münsterland

Swipe

Borken

Borken is de hoofdstad van het gelijknamige district (Kreis). Het is een kleinere plaats met een leuk centrum, als stad betrekkelijk nieuw in zijn huidige omvang, het ontstond in 1969 door de samenvoeging van een tiental gemeentes. Het ‘oude’ Borken kreeg in 1226 al stadsrechten.

Ondanks zware bombardementen zijn vijf stadstorens en een gedeelte van de stadsmuren uit de 16e eeuw bewaard gebleven.

De St. Remigiuskerk dateert uit 1433, maar de geschiedenis ervan gaat terug tot ongeveer 800 en ook hier schijnt de monnik-prediker Liudger de hand in gehad te hebben. Er zijn diverse kerkschatten te bewonderen zoals de stenen doopvont uit 1200 en het bijzondere gaffelvormige crucifix uit de 14e eeuw.

In mei wordt de Sakramentimarkt gehouden, een grote kermis met een markt waar boeren en handwerkslieden hun waren aan de man brengen. Tijdens de Montgolfiade in augustus kiezen de vreemdsoortigste ballonnen het luchtruim.

Nabij Pröbsting, het herenhuis werd in de 15e eeuw gebouwd, is er gedurende de maanden maart tot oktober plezier te beleven op en langs het daar aangelegde meer en park. Je kunt er zwemmen, roeien, kanoën en zeilen. Pröbsting lig ongeveer 3 kilometer ten westen van Borken.

Ten noordoosten van de stad kunnen de hengelsporters en schutters zich uitleven. Forellenhof Wolter biedt de mogelijkheid om de vissen zelf te vangen en je kunt er controleren of je nog steeds een vaste hand hebt door de roos te raken met luchtdrukgeweren en kruisbogen.

Oostelijk van de stad ligt het plaatsje Gemen. Je vindt er een waterburcht uit de 15e eeuw en het gehucht ‘Freiheit’ waarin onder andere een kloosterkerk, gewijd in 1728, een oude molen en een oorspronkelijke apotheek.

Informatie
Tourist-Info Borken
Marktpassage 3
46325 Borken
Tel. 02861 – 939 252
E-mail: [email protected]  
Internet: www.borken.de