Münsterland

Swipe

Dülmen

De naam van de stad duikt voor het eerst op in een document uit 889. In 1311 trad Dülmen toe tot de rangen van de hanzesteden en werd, als gevolg daarvan, redelijk welvarend. Bombardementen in maart 1945 verwoestten de stad grotendeels, de wederopbouw kon het oude karakter van de stad helaas niet meer terugbrengen.

Binnen de vroegere stadsmuren bevindt zich nog een drietal torens die vroeger deel uitmaakten van de verdedigingswerken. De Lüdinghauser Tor uit de 15e eeuw is daarvan de mooiste. De St. Viktor parochiekerk dateert uit de Middeleeuwen, de al genoemde bombardementen brachten veel schade toe aan de kerk. Niettemin, het interieur ervan moet zeker bekeken worden. Je vindt er onder andere een passiezuil die rond 1460 werd vervaardigd en een sacramentskistje uit het midden van de 13e eeuw. Een van de bekendste inwoonsters van de stad was Anna Katharina Emmerick (1774-1824). Deze mystica vertelde haar visioenen aan de dichter Clemens von Brentano die er kunstwerkjes van maakte. Het stoffelijk overschot van de vrouw werd in 1939 herbegraven in de Heilig-Kreuz kerk.

Op de laatste zondag van mei worden in de Merfelder Bruch wilde paarden gevangen, een schouwspel dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Aansluitend proberen waaghalzen een ritje te maken op de rug van eenjarige hengsten, óók leuk!

Er loopt trouwens een kudde wilde paarden rond nabij Haus Merfeld, ongeveer 5 kilometer ten westen van Dülmen. De hertogen van Croy, eigenaren van het landgoed dat in de 15e tot en met de 18e eeuw gestalte kreeg, waren uitgesproken paardenliefhebbers. De kudde bestaat uit ongeveer 350 dieren en ze hebben evenveel hectaren grond tot hun beschikking om eens lekker te kunnen draven. Een spectaculair gezicht als zo’n groep in beweging komt! Bij goed weer kun je er, tegen betaling, naar gaan kijken. Voor liefhebbers van Engelse landschapstuinen is het dubbel genieten, niet minder dan 250 hectaren vrij toegankelijke tuin is in deze stijl aangelegd.

Gedurende de zomervakantie worden de ‘Dülmener Sommers’ georganiseerd. In de stad kun je op veel plaatsen kosteloos genieten van concerten, straattheater en ander vermaak.

Informatie
Dülmen Marketing e.V.
Lüdinghauser Str. 1a
48249 Dülmen
Tel. 02594 – 12 345
E-mail: [email protected]   
Internet: www.duelmen.de