Het Klostertal
Tussen Bludenz en Alrberg rijd je door het Klostertal. Het is altijd een belangrijke doorgang geweest naar Tirol, maar vreemd genoeg weinig omstreden. Tal van graven en heren kwamen en gingen, maar strijd van enige betekenis heeft dit nooit opgeleverd. De naam van het Klostertal is ontleend aan de overdracht in 1219 van een kapel in St. Marienthal (de oorspronkelijke naam van een deel van het Klostertal) door Graaf Hugo I van Montfort aan de Johanniterorde, ooit gesticht door de kruisvaarders. Zij bezaten een klooster in Feldkirch en kregen door de overdracht van de kapel de mogelijkheid om op een veel centraler gelegen plaats een nieuw klooster te bouwen. Als tegenprestatie werd de orde belast met de zorg voor de armen en daklozen die zij verplicht werden onderdak, eten en drinken te verschaffen. St. Marienthal werd Klostertal, een naam die zich langzaam door het gehele dal verspreidde.
Het dal is van grote betekenis voor het verkeer. Aanvankelijk moest al het verkeer over de 1793 meter hoge Arlberpas, later werd het, door de aanleg van de tolplichtige Arlbergtunnel in 1978 en de tunnels bij Dalaas en Langen een stuk eenvoudiger en werd de weg uitgebouwd tot de huidige snelweg S16.
Dankzij de weg is de geschiedenis van het toerisme erg oud. Er was een tijd dat vakantiegangers hier met de postkoets werden aangevoerd. Met gebruikmaking van de Arlberg spoorlijn zijn de mogelijkheden tegenwoordig aanmerkelijk groter.
De Sonnenkopf is zowel in de zomer als in de winter een belangrijk middelpunt van het toerisme. In de zomer hebben de wandelaars er het voor het zeggen. Ook de moutainbikers vinden vele uitgezette routes en voor de kleinere vakantieganger is er het belevenispark Sonnenkopf en, niet te vergeten, Bärenland, met berenholen, berengondels, een speeltuin, enzovoorts. Als je niet bang van water bent is dit al helemaal het juiste adres.
Gedurende de winter kun je gebruik maken van 30 kilometer piste en 9 liften. Het gebied is tamelijk sneeuwzeker, dankzij het feit dat de meeste hellingen aan de noordkant van de bergen liggen. De langste afdaling bedraagt 11 kilometer, waarbij je een hoogteverschil van 1300 meter moet overbruggen. Maar misschien vind je de zwarte piste naar het Bäraloch wel een grotere uitdaging. De piste is ongeveer 1500 meter lang, maar kent wel een maximaal hellingspercentage van 70%, waardoor het tot een van de steilste afdalingen van Oostenrijk wordt gerekend. Voor de kinderen, maar ook voor volwassenen, is er het speelpark Funland, waar behalve de eerste beginselen van het skiën ook lessen in freestyle skiën aangeboden worden. Sprongen tussen 3 en 5 meter behoren tot het vaste lesaanbod, maar je leert er ook andere elementen die tot freestyle skiën behoren.
Voor dit gebied zijn gezinskaarten verkrijgbaar, kinderen tot 8 jaar skiën er gratis.