De Buiten-Mani
Kalamata – Areopoli – Githio – Sparti – Kalamata (circa 200 km)
Van Kalamata loopt een 80 km lange kustweg naar het zuiden, naar Areopoli, de stad waar de Binnen-Mani begint. Aan uw linkerhand torent het Taigetosgebergte boven u uit en langzamerhand presenteert de Mani zich: kaal, hard en met een enkele woontoren. Vanaf de hoofdweg slingeren zich matige tot slechte wegen de bergen in, meestal in de richting van een klooster. Zo begint bij Charaygi een avontuurlijke weg naar het klooster Ag. Georgiou. De enorme slingers leiden verder de bergen in (1700 m), passeert dorpjes als Pigadia en Rizana en mondt uit, hetzij bij het klooster Sideroportas, hetzij bij het witte klooster Dimiovis (12e eeuw). Beide kloosters zijn van 13.00 tot 15.00 uur gesloten en bieden nog slechts onderdak aan twee of drie nonnen. Deze eenzame bergwegen zijn een dorado voor trekkers te voet. Beide wegen voeren uiteindelijk naar de hoofdwegen Kalamata-Sparta of Kalamata-Kambos.
Kambos biedt als zovele dorpen hier een Byzantijnse kerk, die minder interessant is. Fascinerender is de ruïne van de Zarnata-vesting (17e eeuw), eens een antieke plek (Myceens?), later een versterking van de Byzantijnse keizers en nog later een Turks fort.
Kardamili was eens de haven van het sterke Sparta, nu is het een toeristisch centrum, dat waarschijnlijk steeds commerciëler wordt. Op de akropolis staat de 14e-eeuwse kerk Ag. Spiridon met beeldhouwwerk en de befaamde tweekoppige Byzantijnse adelaar. In de naaste omgeving bevindt zich een oude graftombe, naar men wil, de laatste rustplaats van Castor en Pollux (tweelingzonen van Zeus, speciaal vereerd door de zeevarenden en vooral in Sparta). Zandwegen lopen van hieruit de machtige bergen in. Onderdak vindt de trekker in de bijna verlaten kloosters van Videnitsas en Ag. Konstanidos. Voor ervaren trekkers zijn tochten naar Tseria, Exochori, de top van de Taigetos (Prof. Ilias, 2404 m) en door de Viros-kloof naar de grens met Lakonië een uitdaging.
Stoupa, Ag. Nikolaos en Platsa zijn echte badplaatsjes met veel terrassen en goede stranden. In de naaste omgeving liggen enkele grotten (Nomitsis, Ag. Nikon, Porto Gatsa) die op eigen risico kunnen worden bezocht. Toezicht en goede bewegwijzering ontbreken. Voorzichtigheid is dus geboden, een zaklantaarn lijkt onmisbaar!
Stoupa bewaart de resten van een Frankisch fort. Platsa herbergt de oeroude Ag. Nikolaoskerk, een bezoekje waard om de sfeer en de schilderingen, zoals overigens bijna alle Byzantijnse kerkjes van de Mani. Ook Nomitsis herbergt een aantal juweeltjes. Dit deel van de kust echter bezoekt men om de zee en de zon en de terrasjes in de dorpjes met hun eigen sfeer!
Areopoli, de hoofdplaats van de Mani heette voorheen Tsimova, maar werd ter ere van de krijgshaftige familie Mavromichalis, die de onafhankelijkheid van het land ten koste van veel bloed mede heeft bevochten, ‘Stad van Ares, de oorlogsgod’ herdoopt. De Taxiarchenkerk (= kerk der aartsengelen) aan de Kapetan Matapan, de winkelstraat van het plaatsje, trekt de aandacht door de fraaie klokkentoren. Let op het reliëf boven het hoofdportaal, waar een Byzantijnse adelaar, twee leeuwen met zonneschijven en de twee aartsengelen Gabriël en Michaël zijn uitgebeeld. Boven het zuidelijke portaal treft men wederom de aartsengelen aan, de heiligen Theodoros en Georgios, de Hand Gods en de Heilige Geest in de vorm van een duif. De Ioannis Prodromoskerk in de naaste omgeving herbergt goed bewaarde fresco’s.
Vanuit Areopoli kronkelt een goede weg door de bergen en lager gelegen landerijen naar de oude haven Githio (25 km). Interessant onderweg is Kefela aan een zijweg links gelegen. In de 17e eeuw hebben de Turken hier een versterking gebouwd, waarvan de muur en bastions nog overeind staan. De Venetiaanse legers hebben een tiental jaren later de Turken, die nimmer dieper dan deze plek in de Mani zijn doorgedrongen, verjaagd. Vanuit Kefela kunnen voettochten worden gemaakt in de bergen onder meer naar het klooster Spiliotissa en het hooggelegen Moni Tsigou. Na het dorpje Choslari liggen de resten van de middeleeuwse, Frankische versterking Passava (= Passe avant!), die later door de Venetianen is verwoest. Bij Mavrovouni liggen fraaie stranden, die druk bezocht worden.
Githio, de oude havenstad van het militaire Sparta, is een drukke, gezellige stad met een mooie kade, waaraan hotels, restaurants en zaken met scheepsbenodigdheden liggen. Tegen de heuvels aan strekken oude straatjes met Turkse huizen zich uit. Voordat de kade een bocht maakt richting zee, vindt u een intiem plein, waar de vele toeristen hun terrasje vinden. Na de bocht volgt een reeks restaurantjes, waar men de vakantieganger graag naar binnen praat. Uit de Romeinse tijd (2e eeuw) dateert een gaaf bewaard theater dat verscholen bij een onderkomen van het Griekse leger ligt. Let op de eerste rij stoelen, die rugleuningen hebben, speciaal bestemd voor de ‘bobo’s’. (Volg de kade in noordelijke richting.) Tegen de heuvel erachter bevinden zich enige resten van het oude Githio.
Ten zuiden van de haven ligt het eilandje Marathonissi, tegenwoordig door een dam met het vasteland verbonden. In de oudheid was het eilandje opslagplaats van de Feniciërs die er hun purperkleurstof verhandelden. De mythologie vertelt dat op deze plaats de Trojaanse prins Paris de huwelijksnacht met Helena van Sparta heeft doorgebracht, toen hij haar had geschaakt (Homeros noemde het eilandje Kranai). Voorts bevinden zich op het eiland schamele resten van de Spartaanse heilige stad Las, een kerkje op de fundamenten van een Aphrodite-tempel en een oninteressant museum, dat echter wel een verzameling tekeningen van woontorens en versterkingen biedt (openingstijden 09.00-19.00 uur).
Githio – Sparta
De grote weg van Githio naar Sparta (45 km) biedt weinig boeiends: een heuvelachtig landschap met een agrarisch karakter. Zijwegen voeren de bergen in naar enkele kloosters (Moni Golas en Ag. Dimitriou), die vaak pas na kilometers slechte weg bereikt worden. Na circa 15 km van Githio zijn via een zijweg Krokees en Skala bereikbaar, twee plaatsen om snel door te rijden. Aantrekkelijk in deze omgeving is het uitgestrekte, nauwelijks ontdekte zandstrand, dat via Leimonas of Elos of Asteri bereikbaar is. Veel comfort zult u er nog niet vinden.De Mani
Zonvakantie
8-daagse Zonvakantie naar 8 daagse fly drive Kefalonia & West Peloponnesos in
Rondreizen-HOT
Eeuwenoude tempels, amfitheaters en kleine idyllische dorpjes; de Peloponnesos heeft het allemaal!
Het in natuursteen opgetrokken Nefeli ligt in een prachtige, met olijfbomen gevulde omgeving. Het kleinschalige complex is ideaal voor rustzoekers en de...