District Lienz 
Oost-Tirol

Swipe

Kalsertal

Kals am Glocknerstrasse
Kals ligt bijna aan het einde van het Kalsertal, hoewel je met de auto via een tolweg nog wel een aantal kilometers verder in het dal kunt doordringen. Rijden door het dal is een belevenis van de eerste orde, je wordt door een zeer indrukwekkend natuurgebied omgeven en dat alles tot op en hoogte van 2000 meter. Een stop bij de Schleierwasserfall is een absolute must op je weg naar het vriendelijke bergdorp. Rijd ook eens een van de zijdalen in, bijvoorbeeld het Lesachtal om te ontdekken dat het tóch nog indrukwekkender kan. Ook het Dorfertal moet ontdekt worden. Zowel de flora als de fauna zijn zeer bijzonder en dat heeft weer te maken met de vele verschillende mineralen die zich in de bodem bevinden. Zet je auto aan de kant en ga te voet verder. Niet alleen de omgeving is meer dan fraai. Het landschap zelve, met prachtige weiden en oude boerderijen, is evenmin te versmaden en zeer fotogeniek.

De bergsport is tamelijk nieuw, de oudste hut (Stüdhütte op ruim 2800 meter) dateert uit 1870. Pas vanaf 1927 gingen meer mensen dit unieke natuurgebied ontdekken, in dat jaar kwam de verbinding met het Iseltal tot stand. Als je te voet naar de Grossglockner wilt, en dat is niet weggelegd voor de gemiddelde wandelaar, dat kun je dat arrangeren vanuit Matrei i. O. of vanuit Kals. Je treedt dan in de voetsporen van de bergbeklimmers die in 1853 voor het eerst de top van de Grossglockner bereikten vanuit Kals, iets wat vroegere waaghalzen al in 1850 was gelukt vanuit het Mölltal. Wist je trouwens dat je, als je te voet de Grossglockner wilt bereiken, éérst de totaal onbekende Kleinglockner moet overwinnen?

Zowel Matrei i. O. als Kals bieden ook de mogelijkheid om helemaal over de Hohe Tauern te klauteren om dan uiteindelijk in het Salzachtal aan de zuidzijde van de Kitzbuhler Alpen te eindigen. In het Glocknerhaus in Kals is een permanente tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het beklimmen van de Grossglockner.

Vanuit Kals kunnen prachtige bergtochten gemaakt worden. Voor de beginnende en geoefende wandelaars ligt zomaar 250 kilometer wandelweg voor het grijpen. Bergbeklimmers die met stijgbeugels en touwen de bergen intrekken (klettern) vinden in Kals een prima uitgangspunt. Niet alleen het 'grote' werk: de beklimming van de Grossglockner begint in Kals. Als 'oefenmateriaal' worden de Kletterbergen Blauspitze (2575 meter) en de Kendlspitze (3085 meter) aangeboden. Vanuit het Bergstation Matreier Törl kan via de Rotenkogel (2762 meter), de Goldriedsee en via de bij Matrei i. O. beschreven Panoramaweg, het bergstation Goldried boven Matrei worden bereikt. Een andere route met hetzelfde start- en eindpunt voert via de Kalser Höhe en de Hochtor.

Speciaal voor kinderen is het Natur-Erlebnispfad aangelegd. Onderweg maken ze kennis met fraaie, soms levensgrote, houten figuren. Spelen en leren, kennis opdoen over tal van typisch Oostenrijkse bouwwerken en de prachtige natuur, het kan hier allemaal in één wandeling.

Op 1920 meter hoogte, aan het einde van de Kalser Glocknerstrasse, bevindt zich het Lucknerhaus. Mocht het uitzicht je bekend voorkomen: vrijwel alle foto’s van de Grossglockner die als wervingsmateriaal gebruikt worden of die dienen als onderwerp in boeken en op kalenders, zijn van hieruit gemaakt. Men spreekt dan ook over 'het beste uitzicht op de Grossglockner'. Van hieruit is het mogelijk om een van de fraaiste wandelingen in het gebied te maken: de Glocknerspur-BergeDenken.

Je bereikt het Lucknerhaus, uitgangspunt voor tal van bergwandelingen, via een tolweg door een van de mooiste onbedorven dalen van Oostenrijk: het Ködnitztal. Als uitgangspunt kies je voor Kals/Burg. Je kunt deze fraaie plek ook bereiken met gebruikmaking van een autobus.

Ook in de winter biedt Kals de vakantieganger alles wat zijn hart begeert. Goed geprepareerde pistes en loipes, een skischool (ook voor de allerkleinsten) en zelfs diverse rodelbanen, waarvan er een verlicht wordt zodat de liefhebbers er ook ’s avonds nog kunnen genieten, bieden ontspanning voor iedereen. Daarnaast worden er ook wat minder inspannende activiteiten georganiseerd, zoals tochten per koets en fakkeloptochten. Verder is er een ijsbaan waarop niet alleen geschaatst wordt maar waarop ook het populaire Eisstockschiessen beoefend kan worden. Het is de bedoeling de platte schijven over het ijs te schuiven zodanig dat ze in een bepaald gebied terecht komen, terwijl de tegenpartij ze er juist weer uit probeert te werken.

Wist je dat in Kals een van de weinige hotels in Oostenrijk, de Jenshof, gevestigd is dat zich specifiek heeft toegelegd op de huisvesting van gezinnen met kleine kinderen en baby’s? Je kunt er terecht in alle jaargetijden.

Grossdorf
Iets voorbij Kals ligt Grossdorf (1364 m), ook al zo’n dorp waar de vergetelheid nog rondwaart. Tussen beide plaatsjes staat, aan de rand van de Kalser Bach, de kleine romaanse St. Georgkirche uit de 14e eeuw, met een Gotische toren. Fotogeniek en zelfs op een afgelegen plaats als deze vind je een kerkje dat de moeite waard is om even binnen te lopen om te kijken naar de mooie fresco’s. In de omgeving van Grossdorf vind je vast nog wel meer sporen uit een ver verleden, zoals oude molens.

Uit opgravingen is gebleken dat het gebied na de val van het Romeinse rijk waarschijnlijk een verbanningsoord geweest is.

10 prachtige bestemmingen in Kalsertal en Tirol en Vorarlberg