Moskou

Swipe

Chamovniki

Ten zuiden van de Arbat ligt op een schiereiland in de Moskva de wijk Chamovniki, genoemd naar vlaswerkers. De buurt staat vol met landhuizen uit de eerste helft van de 19e eeuw, alle gebouwd na de grote brand van 1812. In een houten villa aan Lva Tolstogo 21 woonde vanaf 1882 de schrijver Lev Tolstoj. Na de dood van de diep gelovige graaf en boer in 1910 is er weinig in dit museum-huis veranderd. Het Tolstoj museum ligt aan Pretsjistenka 11, een stuk oostelijker. (www.tolstoymuseum.ru). Aan het eind van de straat staat in een park het monument voor Tolstoj.
Achter dit park, waarin eveneens een standbeeld voor de revolutionair Michaïl Froenze staat, bevindt zich het bouwwerk van de Kaoetsjoek-fabrieksarbeiders. Het is een constructivistisch ontwerp van Melnikov uit 1927, door Stalin later fors bekritiseerd. Aan Pogodinskaja 12 staat een houten ‘izba’ uit 1856, woning van de historicus Pogodin.

Novodjevitsji Monastyr

Het fraaiste bouwwerk in deze wijk is het Novodjevitsji Monastyr (Nieuwe Maagdenklooster), vooral gezien vanaf de vijver ervoor. De torens werden prachtig versierd met fijnzinnige decoraties toen de militaire functie was verdwenen. Het klooster is gesticht in 1524 ter gelegenheid van de herovering van Smolensk op de Litouwers. Ivan IV dwong weduwen van geëxecuteerde bojaren tot intrede en afstand van hun bezit. Latere toetredingen van vrouwen uit de tsarenfamilie maakten het klooster nog rijker. De huidige aanblik dateert van het einde van de 17e eeuw, naar een idee van Sofia, de halfzus van Pjotr de Grote. Zij was in zijn jeugd regent over de toen 10-jarige tsaar, maar werd door hem na zeven jaar afgezet en later na bemoeienis met adellijk verzet in haar eigen ontwerp opgesloten.

Het oudste en meest imposante gebouw is de Sobor Smolenskoj Bogomateri, de Moeder Gods van Smolensk-kathedraal met vijf uivormige koepels. In het interieur zijn fraaie muurschilderingen en een iconostasis met veel 16e-eeuwse iconen. In het kader rond de icoon van de Maagd van Smolensk zijn edelstenen, goud en parels verwerkt. Tegenover de kathedraal staat de refter, een enorme weidse zaal. Daarnaast zijn er nog twee kerken en een klokkentoren uit 1690 in het klooster.

Begraafplaats

Via een aparte entree komt u op de begraafplaats achter het klooster, waar veel beroemde Russen begraven liggen, zowel 19e-eeuwse kunstenaars als Sovjetburgers: de toneelschrijver Tsjechov, de filmer Eisenstein, de dichter Majakovski, de schrijvers Gogol en Boelgakov, de musici Oistrach en Rostropovitsj, de componisten Prokofjev, Skrjabin en Sjostakovitsj, Sovjet-leider Chroesjtsjov, vliegtuigbouwer Toepolev, de ministers Molotov en Gromyko, de tweede vrouw van Stalin, Raisa Gorbatsjova en vlak daarnaast president Jeltsin. 

Loezjniki

Op de zuidpunt van het schiereiland dat Chamovniki eigenlijk is, ligt het stadion dat nu Loezjniki heet. Het kwam gereed in 1956 als Lenin-stadion en kon toen 103.000 toeschouwers bergen. Het beschikte over een atletiekbaan en werd gebruikt voor voetbal en atletiek. Na een modernisering was het in 1980 het voornaamste toneel van de Olympische Spelen. Dat in die decennia Sovjetsporters veel triomfen oogsten is nog te zien in het Sportmuseum dat zich in de gewelven van het stadion bevindt. Na de instorting van de Sovjet-Unie werd de naam Lenin-stadion gewijzigd in Loezjniki. Vanwege het strenge Russische klimaat is in 2002 het gras van het voetbalveld vervangen door kunstgras. In 2008 werd in dit stadion voor 78.000 kijkers de finale van de UEFA Champions League gespeeld. Voor deze gelegenheid werd het kunstgras tijdelijk vervangen door een echte grasmat.

10 prachtige bestemmingen in Chamovniki en Rusland