Moskou

Swipe

Tverskoj

De wijk Tverskoj is gesitueerd rond de oelitsa Tverskaja. Dit is het begin van de aloude hoofdweg vanaf het Rode Plein via Tver naar Sint-Petersburg. In de 19e eeuw stond de toen 15 meter brede straat bekend om zijn eetgelegenheden, theaters, hotels en dure modewinkels met hoofdzakelijk Franse mode. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de straat in het kader van Stalins geplande reconstructie  met 42 m verbreed. Veel waardevolle oude gebouwen werden toen gesloopt om er omvangrijke, sombere en grijze woonblokken voor arbeiders en partijfunctionarissen neer te zetten, die de straat tot een toonbeeld van de monumentale Sovjet-architectuurstijl maakten. Toch zijn nog steeds veel interessante gebouwen van vóór de Revolutie te vinden in de hofjes en in de zijstraten waar ze na de reconstructie herbouwd zijn. De wijk is nu nog een mengeling van trendy cafés en oude huizen van beroemdheden. Hier woonden eens (in heel verschillende tijden) Dostojevski, Boelgakov en Tsjechov. Hun huizen zijn nu alle tot museum geworden.

Tverskaja

Tverskaja omhoog lopend staat voor de zijstraat Kamergerskii pereoelok links het constructivistisch gebouw uit 1927 waarin eerst het telegraafkantoor en later de radio gehuisvest was. Aan de overzijde staat het standbeeld van Tsjechov en daarnaast het theater dat sinds 1989 zijn naam draagt. Direct links ervan staat Savvinskoje Podvorje. Het gebouw uit 1907 in Art-Nouveaustijl is voor de verbreding van Tverskaja in 1938 in zijn geheel achteruit verplaatst. Op het eerste plein, Tverskaja Plosjtsjad, staat een standbeeld van de veronderstelde eerste heerser van de stad, Joeri Dolgoroeki, tegenover het stadhuis van Moskou, dat eveneens voor de verbreding in 1937 13 meter achteruit is gerold. Op de kruising met de Boulevardring staat het standbeeld van Poesjkin op het gelijknamige plein met achter hem een 17e-eeuwse kerk. Aan zijn rechterhand ziet u het constructivistische gebouw van de krant Izvestija.

Historisch is ondanks zijn korte bestaan de vestiging van McDonalds tegenover het standbeeld van Poesjkin. Het was in maart 1990 het eerste filiaal van de fastfood gigant en de opening leidde direct al tot rijen die in de eerste jaren een wachttijd van 6 tot 8 uur hadden. Die immense populariteit werd niet alleen veroorzaakt door het voedsel maar ook door de westerse waarden die het onwillekeurig vertegenwoordigde. Gelukkig waren de Sovjetburgers gewend om in de rij te staan en de staf hielp wel door al orders op te nemen in de lange slingerende rij wachtenden. Schuin ertegenover is een iets meer gedistingeerde voedselzaak. Op Tverskaja 14 is de delicatessenzaak van Jelisejev, al voor de revolutie beroemd maar ook in de Sovjettijd nog vol speciale lekkernijen onder de weinig poëtische naam Gastronom nr 1. De statige winkel heeft inmiddels zijn kleurige glas-in-lood, marmeren zuilen en bronzen kroonluchters weer terug.

Boelgakov

Even na het plein is op Tverskaja het museum van Moderne Russische geschiedenis, het vroegere museum van de Oktoberrevolutie. Het geeft nu een neutraal overzicht van de Russische 20e eeuw en bezit een grote hoeveelheid propaganda-posters uit de tijd van de revolutie. In de wijk links van Tverskaja is de met hoge bomen omringde vijver Patriarsi Proedy, de plek waar de schrijver Boelgakov de duivel liet verschijnen in zijn meesterwerk ‘De meester en Margarita’. Op een eventueel volgende optreden kunt u wachten op het terras van café Margarita. Het Boelgakov-museum, is een stukje verderop, aan de ringweg Sadovaja 10 in een hof. In zijn vroegere woonhuis is nu ook een leuk café-restaurant.

Petrovka

De andere belangrijke straat in Tverskoj, Petrovka is een chique winkelstraat geworden. Desalniettemin bevindt zich hier te midden van dure winkels op nummer 16 het Goelagmuseum. Onder een boog door kom je op een hof, waar de ingang als een concentratiekamp is ingericht, met prikkeldraad en al. In het bijzondere museum zijn de gidsen (alles is in het Russisch) gekleed als kampbewakers. Vroeger stroomde hier de rivier Neglinnaja en de Petrovka was toen de kade. Dat is nog te zien aan de statige herenhuizen. Doorlopend (vanaf Teatralnaja Plosjtsjad gezien) is op de hoek met de Boulevardring het Visoko-Petrovski klooster, weer een van de 14e-eeuwse verdedigingskloosters, met enkele kerken in een rustige tuin. In de 17e eeuw is het verbouwd op kosten van de rijke koopmansfamilie Narysjkin, die er ook een eigen grafkelder heeft. Ertegenover is in een 18e-eeuws koopmanshuis het Museum van Moderne Kunst. Naast de potsierlijke sculpturen van Tsereteli in de tuin is er een waardevolle collectie van moderne kunst met werken van Chagall, Kandinski en Maljevitsj.

10 prachtige bestemmingen in Tverskoj en Rusland