De Karelsbrug
De Karelsbrug (Karluv Most) verbindt de wijken Malá Strana en Staré Mesto. Karel IV had opdracht gegeven tot de bouw van de stenen brug omdat de houten bruggen, die eerst de oevers verbonden, niet tegen het beukende water van de Moldau waren opgewassen. Peter Parler begon in 1357 met de bouw van de 500 meter lange en 10 meter brede brug. Deze breedte was gekozen omdat vier wagens naast elkaar op de brug moesten kunnen rijden.
De eerste steen werd gelegd op 9 juli, de dag dat volgens de astrologen Saturnus op de ‘goede’ plek ten opzichte van de zon stond. Het verhaal vertelt dat eieren door de specie werden gemengd, zodat de brug langer tegen het geweld van het water bestand zou zijn. Vanuit vele Boheemse plaatsen werden voor dit doel eieren naar Praag gestuurd. De bewoners van een klein dorpje waren bang dat de eieren tijdens het transport zouden breken. Daarom werden ze eerst hard gekookt.
Pas in 1503 waren de werkzaamheden aan de brug voltooid. De beeldengroepen zijn van nog latere datum (17e en 18e eeuw). Aan de kant van Malá Strana vormen twee naast elkaar gelegen torens de toegang tot de brug. De kleine toren maakte in de twaalfde eeuw deel uit van de houten Judithbrug. Deze brug werd naar de vrouw van de opdrachtgever Vaclav II genoemd. De grote toren dateert uit 1464. Naast de Karelsbrug, aan de kant van Malá Strana staat aan de rechterzijde een standbeeld van de ridder Bruncvík.
Het tweede beeld op de brug aan de linkerkant stelt Sint-Vitus voor. Midden op de brug staat aan de linkerzijde het beeld van de heilige Johannes van Nepomuk. Deze priester heeft enige tijd in de gevangenis van Wenceslas IV doorgebracht, omdat hij de koning niet wilde vertellen wat Wenceslas’ vrouw Sophia hem tijdens de biecht had toevertrouwd. Nadat Nepomuk op aandringen van Sophia in vrijheid gesteld was herhaalde Wenceslas zijn vraag. Ook nu schond de priester zijn biechtgeheim niet. Wenceslas werd daarop zo kwaad dat hij Nepomuk vanaf de Karelsbrug in de Moldau liet werpen. Op de plaats waar hij verdronk verschenen vijf sterren die in het water een kruis vormden. Johannes van Nepomuk wordt sinds die tijd als beschermheilige van de bruggen beschouwd.
Tegenover dit beeld staan de heiligen Ludmila en Wenceslas. Ludmila was de grootmoeder van Wenceslas. Toen haar zoon koning Vradislav stierf, was Wenceslas nog te jong om hem op te volgen. Er ontstond een machtsstrijd tussen zijn moeder en zijn grootmoeder. Vradislavs vrouw verzekerde zich van de overwinning door Ludmila met haar eigen sluier te vermoorden.
Verder op de brug (eveneens rechts) staat de stichter van de jezuïetenorde, Fransiscus Xaverius. Hij wordt door vier heidense, Aziatische vor-sten op een schild gedragen. (Een Tataar, een Moor, een Chinees en een Indiër.) Aan het bruggenhoofd staat een gotische poort die tussen 1370 en 1400 in opdracht van Karel IV en later zijn zoon Wenceslas door Peter Parler gebouwd werd. De toren werd tussen 1874 en 1878 door Josef Mocker grondig gerestaureerd. Aan de kant van Staré Mesto is boven de poort een beeld van Sint-Vitus te herkennen. Hij wordt geflankeerd door Karel IV (links) en Wenceslas IV. Op de muur van de toren ziet u de ijsvogel, het symbool van Wenceslas IV. Deze vogel wordt omringd door een koord met een liefdesknoop.
De beste tijd van de dag om de Karelsbrug te bezichtigen is zeer vroeg in de ochtend, wanneer het er nog heel rustig is. Rond en in de middag en ook ’s?avonds verlevendigen muzikanten het beeld van de brug.
Prague Centre Plaza, gelegen in het historische Praag, is een gezellig 3-sterrenhotel en perfect voor een stedentrip. Binnen een paar minuutjes ben...
Het 4-sterren BARCELO Praha is een uitstekend hotel met comfortabele kamers. Het historische centrum van Praag is slechts 4 metrohaltes verwijderd van...
Hotel Roma ligt in het historische centrum van Praag en is een goed toeristenklasse 4-sterrenhotel. Het is gevestigd in een prachtig gerenoveerd...