Nieuw-Zeeland

Swipe

Wellington

Wellington (470.000 inw.) is een mondaine, culturele en levendige stad. Deze hoofdstad van Nieuw-Zeeland bezit een aantal musea en een concertgebouw, waar nationale en internationale uitvoeringen plaatsvinden. De stad kent een bruisend nachtleven en heeft een ruime keus aan eetgelegenheden, discotheken en extravagante nachtclubs. Wellington ligt aan Port Nicholson, een natuurlijke haven van de Straat Cook. Omdat in de stad nog al eens een stevige bries staat, heeft het de bijnaam ‘Windy City’. Wellington werd in 1865 tot hoofdstad van Nieuw-Zeeland uitgeroepen, waarna de stad snel groeide. Er zijn helaas maar weinig gebouwen uit de pionierstijd bewaard gebleven. Want de afgelopen eeuw heeft het stadsbestuur driftig de slopershamer gehanteerd.

Het centrum

De belangrijkste winkelstraat is Lambton Quay. Vanuit een smal steegje (280 Lambton Quay) in deze drukke en gezelllige straat vertrekt de Kelburn-kabeltram, een van de weinige nog in gebruik zijnde kabeltrams in de wereld. Deze tram brengt al sinds 1902 passagiers naar de top van Kelburn Hill. De top biedt schitterende vergezichten over de stad en Port Nicholson. Hier vlakbij ligt de Victoria-universiteit en de botanische tuin. Deze strekt zich uit over een meer dan 26 hectare heuvelachtig terrein, ten westen van het centrum. Vanaf Kelburn wandelt u bergafwaarts door deze tuin naar de Lady Norwood Rose Garden, waar meer dan 300 soorten rozen staan. Aan de noordkant van de botanische tuin ligt het Early Settlers Memorial Park, met graven van de eerste kolonisten. Wandel via Bowen Street naar de parlementsgebouwen.

Het oude parlementsgebouw, opgetrokken uit graniet en marmer, dateert uit 1922. Het oorspronkelijke houten parlementsgebouw dat hier stond, ging in 1907 in vlammen op. In het oude parlementsgebouw zetelt het Huis van Afgevaardigden. Het nieuwe parlementsgebouw wordt wat oneerbiedig de ‘Beehive’ genoemd, omdat de vorm sterk aan een bijenkorf doet denken. Aan de overkant van Lambton Quay staat het Old Governments Building, het grootste houten gebouw van het zuidelijk halfrond. De National Library of New Zealand ligt tegenover de parlementsgebouwen. In de hierachter liggende Mulgrave Street bevindt zich de National Archives. De Saint Paul’s Cathedral uit 1866 is gebouwd van het hout van kauri, rimu, matai en totara.

Het Museum of Wellington City and Sea is gehuisvest in een bijna honderd jaar oud gebouw aan de Queen’s Wharf. In dit voormalige scheepvaartmuseum zijn scheepsmodellen, instrumentarium, zeekaarten, zeejournalen en duikapparatuur te zien. Aan het Civic Square liggen een aantal belangrijke gebouwen, waaronder het  i-Site Visitor Centre, de Wellington Art Gallery en het Michael Fowler Centre. Flaneer bij mooi weer op dit futuristisch vormgegeven Civic Square, het met stalen nikaupalmen versierde cultuureiland van de stad. Het is de aangewezen plek voor straatheather, openluchtconcerten en manifestaties. Aan dit roze en beige plein ligt het Michael Fowler Centre, een concertgebouw waar nationale en internationale uitvoeringen plaatsvinden.

Bewonder in de Wellington Art Gallery exposities over moderne architectuur, design en fotografie. Het museum is gehuisvest in een van de mooiste gebouwen van de stad. Het absolute pronkstuk van moderne Nieuw-Zeelandse architectuur, met daarin herkenbare Europese en Maori-stijlen is het Te Papa Tongarewa National Museum. In de grote Maori-zaal staan een ontmoetingshuis, woningen, voedselbewaarplaatsen en kano’s. Verder zijn er zalen met kunst- en gebruiksvoorwerpen, juwelen, kleding en maskers uit Polynesië, Micronesië, de Filipijnen, Indonesië en Australië. De koloniaal-historische zaal toont de geschiedenis van Nieuw-Zeeland in de periode 1769-1850.  De natuur krijgt overigens alle aandacht. U kunt in dit museum zelfs over een hangbrug door het regenwoud lopen. Want ‘ervaren’ staat in dit laagdrempelige museum centraal. Het beste uitzichtpunt in Wellington is Mount Victoria (196 m), ten zuidoosten van de stad.