Nieuw-Zeeland

Swipe

Lyttelton

Lyttelton ligt achter de Port Hills aan een natuurlijke haven of beter gezegd een ondergelopen vulkaankrater. Hier kwamen in 1850 de eerste vier zeilschepen aan uit Groot-Brittannië, met aan boord anglicaanse kolonisten. Er zijn twee routes te rijden van Christchurch naar Lyttelton. De eerste gaat over de Evans Pass en is 19 km lang, de tweede gaat door de langste tunnel van Nieuw-Zeeland en is 11 km lang.  

Lyttelton bezit een aantal gebouwen van zowel architectonische als historische waarde. In Winchester Street staan de Holy Trinity Church (1859), Saint John’s Church (1864) en Saint-Joseph’s Church (1865). Het Timebalstation dat in 1875 werd gebouwd door gevangenen uit Christchurch is wel heel bijzonder. De bal op de toren werd dagelijks om precies 13.00 uur omhooggehesen. Kapiteins konden daar hun klokken op gelijk zetten. Timebalstation deed dienst tot 1935. Het is helaas door de aardbevingen zwaar verwoest.

In het Lyttelton Historical Museum is de koloniale en maritieme geschiedenis van deze plaats te achterhalen. In de Antarctic Gallery zijn voorwerpen te zien afkomstig van een van de bevoorradingsschepen van poolreiziger Robert Falcon Scott. Vanuit Lyttelton is een havencruise te maken naar Quail Island, waar de Quail Island Walkway is uitgezet. Deze twee uur durende wandeling gaat langs het kerkhof van een leprakolonie, de quarantainehokken voor de honden en pony’s van Scott en Shackleton en de wrakstukken van tientallen schepen.