Münsterland

Swipe

Het centrum van Münster

Met je rug naar het toeristenbureu zie je recht tegenover je een passage door het winkelcentrum. Als je die doorsteekt en rechts aanhoudt kom je bij de ronde St. Clemenskerk. Het behoort, samen met het er schuin tegenover gelegen Erbdrostenhof tot de belangrijkste bouwwerken van barokbouwmeester Johann Conrad Schlaun. Je zult zijn naam nog vele malen tegenkomen als het over barokke bouwwerken in Münster gaat.

De oorspronkelijke St. Clemenskerk werd voltooid in 1754. Helaas was het nodig om een hekwerk te plaatsen tussen de kerk en het portaal. Vanuit het portaal heb je evengoed een prachtig zicht op het interieur van de kerk en vergeet vooral niet naar boven te kijken, naar de plafondschilderingen die aan de binnenzijde van de ronde koepel zijn aangebracht. De tuin achter de kerk ademt de rust uit lang vervlogen tijden.

Het Erbdrostenhof wordt algemeen gezien als het mooiste voor de adel gebouwde barokke complex. Je kunt er aan de voorzijde inwandelen en aan de hand van fotos kennisnemen van het gebouw zoals het vroeger was (alleen het trappenhuis en een van de zalen op de eerste verdieping tonen nog gelijkenis), maar je moet het gebouw vooral van de buitenzijde bewonderen, het is exact naar het oorspronkelijke ontwerp gerestaureerd. In het complex zetelt de conservator van Westfalen.

De aan de Salzstrasse gelegen Dominikanerkerk, gebouwd tussen 1705 en 1725 is van de architect Lambert Friederich von Corfey. De kerk is eveneens in barokstijl opgetrokken en maakt deel uit van het barok-eiland aan de Salzstrasse. De kerk heeft een ongelofelijke akoestiek en er worden dan ook vaak concerten gegeven. Oorspronkelijk behoorde er een klooster tot het complex, alleen de voorgevel ervan rest nog.

Als je rechtdoor loopt dan kom je op de Prinzipalmarkt, een van de fraaiste promenades van de stad. Ga rechtsaf en op de plaats waar de Roggenmarkt en de Alter Fischmarkt bijeenkomen, staat de St. Lamberti, een van de belangrijkste en misschien wel fraaiste kerk van de stad. Hij werd tussen 1375 en 1450 gebouwd. Boven het voorportaal bevindt zich, in reliëf, de stamboom van Christus. De heiligenbeelden boven het hoofdportaal zullen voor de kenners opmerkelijke gelijkenissen vertonen met Goethe en Schiller. Kardinaal von Galen hield in de kerk, tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn beroemd geworden anti-nazipreken. Het zal je niet ontgaan zijn dat vrijwel alle straten in deze omgeving iets te maken hebben met de activiteiten die er vroeger plaatsvonden.

Al in de 16e eeuw was het hier alle dagen een drukte van belang en vonden er, zoals in die tijd gebruikelijk, behalve dagelijkse markten, ook executies plaats van veroordeelde misdadigers. Het bekendst is het gruwelijke verhaal van de drie wederdopers die hier werden omgebracht. Hun lijken werden in drie kooien aan de toren opgehangen en tentoongesteld als afschrikwekkend voorbeeld voor andere afvalligen van de roomse leer. Kijk even naar boven! Vanuit de toren is elke avond (behalve op dinsdag) van 21.00 uur tot middernacht, elk halfuur, het hoorngeschal te horen van een Türmer. De geschiedenis ervan gaat terug tot 1481 toen er vanaf deze plaats over de stad werd gewaakt. In 1951 werd de oude traditie in ere hersteld.

Als je de Alter Fischmarkt een klein stukje inwandelt zie je aan het begin van de Alter Steinweg, aan de rechterkant het Krameramthaus, (Haus der Niederlande) een van de oudste gildehuizen van de stad. Het pand kwam gereed in 1589. Let op de hoge, in rode baksteen uitgevoerde trapgevel met lichte zandstenen elementen ertussen. Deze gevels zijn typerend voor de vroege bouw in Münster. In het gebouw bevindt zich het Huis de Nederlanden, een academisch wetenschappelijk en cultuurcentrum, centrum voor Nederlandstudies.

Volg de Roggenmarkt nog een stukje, hij gaat over in de Bogenstrasse en uiteindelijk in de Spiekerhof. Aan de rechterzijde staat het beeldje van de Kiepenkerl, de reizende koopman die allerlei handelswaar op zijn rug meedroeg en er tevens voor zorgde dat het laatste nieuws werd verspreid. De venter was een bekende verschijning in geheel Münsterland en ging gekleed in een korte linnen kiel, een muts en een rode halsdoek. Hij gebruikte een knoestige stok ter ondersteuning en rookte een pijp.

Met de Kiepenkerl achter je loop je de ertegenover gelegen steeg door, een beetje links aanhouden en je staat op de Domplatz met de St. Paulus domkerk uit de 13e eeuw. Een wandeling door de kerk is een absolute must en als je ervoor zorgt dat je (van ma. tot za.) even voor 12 uur in de kerk bent dan kun je je vergapen aan het technische hoogstandje uit de late Middeleeuwen dat astronomisch uurwerk genoemd wordt. Het treedt in werking om 12.00 uur en laat de driekoningenrondgang zien en het carillion horen. De kalender van de klok loopt door tot 2071. Op de Domplatz wordt tweemaal per week, op woensdag en zaterdag, de grote en drukbezochte markt gehouden.

Op enige afstad van de dom zie je de indrukwekkende toren van de Liebfrauenkerk, in de volksmond Überwasserkirche genoemd. Die bijnaam ontleent de kerk aan het feit dat deze oorspronkelijk buiten de stadsmuur, over de rivier de Aa gelegen was. De kerk dateert uit 1340. Aan de meest imposante kerktoren van Westfalen ontbreekt het koepeldak, dit viel in 1704 ten prooi aan een orkaan. Het portaal schijnt ooit vanwege zijn beeldhouwwerk van een wonderbaarlijke schoonheid te zijn geweest. De wederdopers hebben dit echter in de jaren 1534-35 verwoest. Een indruk van die schoonheid kun je in het Westfälisches Landesmuseum krijgen waar een replica tentoongesteld wordt.

Via de Domplatz bereik je de Prinzipalmarkt weer. Voor het verlaten van de Domplatz kun je, tegenover Bankhaus Lampe, Münster aanraken. Een bronzen model van de binnenstad maakt het ook voor blinden mogelijk een indruk van de stad te krijgen.

Op de Prinzipalmarkt aangekomen sta je direct tegenover het mooiste gotische bouwwerk van Münster. Het stadhuis werd halverwege de 14e eeuw gebouwd en kan qua uiterlijk met de mooiste gotische gebouwen in Duitsland wedijveren. Het bogenhuis werd in de jaren vijftig van de 20e eeuw in de oorspronkelijke staat gerestaureerd. In de Friedenssaal werd in 1648 het Westfaalse vredesverdrag beklonken en kwam, als onderdeel daarvan, een einde aan de Tachtigjarige Oorlog. De zaal werd in 2003 volledig gerestaureerd.

Naast het stadhuis bevindt zich het Stadtweinhaus. Het werd in 1615 gebouwd en behalve dat er wijnen werden opgeslagen (de gemeenteraad beheerde indertijd de gemeentelijke wijnvoorraden) was ook de waag erin ondergebracht. Tijdens warme dagen kun je op het buitenterras Münster aan je voorbij zien trekken, als je binnen een hapje of een drankje gebruikt kun je gemakkelijk wegdromen. Met de stadswandeling vers in het geheugen ben je zomaar een paar honderd jaar terug in de tijd.