Münsterland

Swipe

Gronau

Wie kent de naam niet? Het centrum van Gronau (an der Dinkel) is een bonte mengeling van oud en nieuw. Autovrij uiteraard. Gronau werd welvarend in de 19e eeuw dankzij de textielindustrie waar je nog steeds veel van kunt terugvinden. De stad met ruim 46.000 inwoners (2015) werd gesticht in 1371.

In de Bentheimer Strasse vind je zo’n oud (neorenaissance) gebouw waar vroeger de weefmachines zorgden voor de welvaart. Wil je kennisnemen van de ontwikkeling van de stad dan moet je een kijkje nemen in het Drilandmuseum gevestigd in het oude raadhuis (Bahnhofstrasse 8 vr. 17.00-18.00 uur en zo. 16.00-18.00 uur).

Een gebouw, ook een vroegere textielfabriek, waar je beslist moet gaan kijken en vooral luisteren, ligt net achter het centrum aan de grote Udo Lindenberg Platz (officieel: Lennéstrasse), genoemd naar de initiatiefnemer van het in het gebouw gevestigde museum. De gevel kun je niet missen. In het gebouw is, sinds 21 juli 2004, het Rock'n'Popmuseum gevestigd, uniek in Europa. Meer dan 100 jaar muziekgeschiedenis, bijeengebracht en gepresenteerd op een heel bijzondere manier. Van Strauss tot house is hier wel heel erg van toepassing. Behalve dat je oude platen kunt beluisteren wordt er in veel gevallen een film bij vertoond, het is allemaal historisch gesorteerd en je kunt er niet alleen muziek beluisteren maar ook voelen. In het museum zijn ook andere attributen ondergebracht die bijna als relikwieën worden aangeprezen: handschoenen van Marlene Dietrich, het GI-uniform van Elvis, het hashblikje van John Lennon en tal van andere bezienswaardigheden. Regelmatig worden er thematentoonstellingen georganiseerd. In het museum draait het niet alleen om de vertolkers van muziek, ook muziek- en informatiedragers van vroeger en nu worden belicht. De techniek is voor een belangrijk gedeelte onzichtbaar, er ligt meer dan 20 kilometer kabel en er wordt gebruikgemaakt van meer dan 50 servers. Als je een voorproefje wilt: www.rock-popmuseum.de (Udo Lindenberg Platz 1, wo.-zo. 10.00-18.00 uur).

Gronau heeft een mooi stadspark met een watertoren uit 1903 en als je in april in de stad bent kun je genieten van het jaarlijks terugkerende jazzfestival.

Op een mooie dag is het goed toeven aan de Dreiländersee, ongeveer 4 kilometer ten noorden van Gronau. Je kunt er diverse watersporten beoefenen, er is een fraai strandbad en de omgeving ligt vol met fiets- en wandelpaden. Dreiländer? Jawel, het meer ligt op de grens van drie landen: Nederland, Münsterland en Osnabrücker Land.

Informatie
[email protected] erhalten Sie zügig Antwort.
Telefonisch sind wir erreichbar unter
+49 (0) 2562 9900-6 und per Fax +49 (0) 2562 9900-79

 

Kulturbüro Gronau GmbH
Touristik-Service und Stadtmarketing
Bahnhofstrasse 45
48599 Gronau
Tel. 02562 – 99 006
E-mail: [email protected]
Internet: www.kulturbüro-gronau.de

Westmünsterland