Osnabrück en Bentheim

Swipe

Schüttorf

De oudste stad van het graafschap biedt iedereen wel iets. Al in 1295 werden stadsrechten verleend en op tal van plaatsen is de rijke historie nog te achterhalen. Vanuit Schüttorf werd in vroeger dagen zandsteen overgeslagen in schepen en via de Vecht naar Nederland en Denemarken vervoerd. Met het verval van de zandsteenindustrie nam de belangrijkheid van de textielindustrie toe en, zoals in veel plaatsen tot in de wijde omtrek, zijn de sporen hiervan nog duidelijk aanwezig.

Pronkstuk van het stadje is het oude raadhuis, opgetrokken (en hoe kan het anders), uit zandsteen. Het werd de 15e eeuw gebouwd en heeft een schitterende trapgevel. Onder het raadhuis bevindt zich de oude gevangenis. Laat je hier eens insluiten en beleef het leven van een gevangene in vroeger dagen. De uitdrukking ‘op water en brood zitten’ krijgt hier een wel heel bijzondere betekenis. Bij het verlaten van de gevangenis krijg je een oorkonde mee dat je je straf hebt uitgezeten. De evangelische kerk dateert uit dezelfde tijd, de 81 meter hoge toren (Schüttorfse Reus) vormt een uitdaging voor je uithoudingsvermogen. De geschiedenis van de stadswallen gaat verder terug. De nog aanwezige restanten dateren uit de 11e en 12e eeuw.

Op het plein tegenover het raadhuis staat een bijzondere beeldengroep. Een vrouw probeert een tweetal geiten over de brug te trekken. Dat herinnert aan de vroegere armoede in het dorp. Geiten werden de 'koeien van de armelui' genoemd en in het dorp had elk gezin wel één of meer geiten. Dat gaf zoveel overlast dat buiten het dorp een ruimte werd aangewezen waar de geiten konden verblijven. Nog steeds zijn er geitenboeren en –fokkers in de omgeving actief. Geitenkaas is overal volop te krijgen. De vrouw was met haar geiten op weg naar de bok, maar of ze daar veel zin in hadden..? Het beeld herinnert dus aan de verbondenheid met en de afhankelijkheid van de geiten in vroeger dagen.

Je kunt nog een bezoek brengen aan de Munt van Samern, ongeveer 3 kilometer ten zuiden van Schüttorf. Al in de 13e eeuw werden hier muntstukken vervaardigd. Nog een stukje zuidelijker, in Ohne, staat de oudste kerk in het graafschap, oorspronkelijk daterend uit het begin van de 11e eeuw.

Schüttorf zorgt goed voor zijn gasten en is op vakantiegangers ingesteld. De omgeving is zeer afwisselend en fietsers en wandelaars kunnen genieten van een fraai (hoofdzakelijk cultuur) landschap. Verder biedt men mogelijkheden tot paardrijden en diverse watersporten. Ook de hengelaar kan in de omgeving zijn hart ophalen. Voor de jeugd is er een grote disco en diverse theaters brengen tal van voorstellingen voor het voetlicht. In de zomermaanden worden er in het centrum markten gehouden en aan de oevers van de Vecht popconcerten gegeven.

Uitgebreide informatie over de vele activiteiten en prachtige achtergrondverhalen krijg je via onderstaand adres. Er is bijvoorbeeld veel historische informatie beschikbaar via het boekje ‘Achter elke steen gaat een stukje historie schuil’ (te downloaden). Als je alles wat door de actieve toeristenorganisatie wordt aangeboden mee zou willen maken, trek er dan maar een paar weken voor uit!

Misschien is het ook wel leuk om een bezoekje te brengen aan het museum voor brandweervoertuigen. Je vindt het in Salzbergen, bijna 10 kilometer ten oosten van Schüttorf.

Informatie:

Samtgemeinde Schüttorf
Markt 2
48465 Schüttorf
Tel. 05923 – 96 590 
E-mail: [email protected]   Internet: www.schuettorf.de