Bestaansmiddelen

Landbouw op Sicilie
Landbouw op Sicilie, ©Giampaolo Macorig

De landbouw was tot na de oorlog de voornaamste bestaansbron. Nu zijn er meer personen in de industrie werkzaam, terwijl de dienstensector, vooral het toerisme, een explosieve groei laat zien. Voor graan is Sicilië de hoofdproducent van Italië. Groenten en fruit – artisjokken, tomaten, venkel, bloemkool, paprika’s en aubergines – worden op de kustvlakten verbouwd. Een zeer belangrijk exportproduct is citrusfruit. De wijnbouw is ook van groot economisch belang. Beroemd is de meestal zoete Marsalawijn. Er zijn diverse DOC-wijnen, zoals de Malvasia di Lipari, de Moscato di Pantellaria, de Corvo en de Etna. Voorts olijven en amandelen, recent ook sierplanten en snijbloemen. Veeteelt beperkt zich in hoofdzaak tot schapen en geiten. De visserij is wel heel belangrijk: sardines, tonijn en zwaardvis vooral.