Centraal-Oman

Swipe

Route 31

Route 31 is de ader tussen het noorden en zuiden van Oman; de afstand tussen Adam en Salalah overbrugt u in ongeveer acht uur. De weg is meestal kaarsrecht en leidt door vlakke, onbewoonde grindwoestijn die reikt tot de horizon. Ten zuiden van Hayma bevinden zich enkele matige delen, waar het verschil tussen het beigewitte wegdek en de woestijn moeilijk zichtbaar is. Zorg er dus voor dat uw auto in orde is en pauzeer regelmatig.

Adam

Komend vanuit Nizwa of Izki, is Adam de eerste plaats die u passeert. Adams palmbomen verraden de status van oase – deze geniet bekendheid als regionale marktplaats. U kunt hier tanken; de drie oliemaatschappijen zijn vertegenwoordigd.

Hayma

‘Wilayat Haima welcomes you’. Dit bord betekent het begin van enige civilisatie en broodnodige afwisseling. Echter, voor meer dan pauzeren leent Hayma zich niet. Eventueel gekoelde levensmiddelen kunt u in de tankstations kopen; hier vindt u ook toiletten. Vermijd de omgeving van het busstation dat tot de meest smerigste plaatsen van het sultanaat behoort.

Hayma (drie uur rijden van Adam) is het voornaamste verkeersknooppunt van Al Wusta. In het centrum is Ad Duqm (178 kilometer) duidelijk aangegeven. Deze weg is geheel verhard en leidt langs Arabian Oryx Sanctuary. Aan Route 31, twintig kilometer ten zuiden van Hayma, bevindt zich de afslag naar Marmul in Dhofar.

Jiddat Al Harasis (Arabian Oryx Sanctuary)

‘Als antwoord op het besluit van Oman om de oppervlakte van Arabian Oryx Sanctuary negentig procent te verkleinen, heeft de commissie voor het werelderfgoed besloten om het natuurgebied van de lijst te halen. De commissie was van mening dat het fundament onder de inschrijving van 1994 was weggeslagen’.

Unesco World Heritage Centre (2008)

Arabian Oryx Sanctuary was het eerste erfgoed dat van de World Heritage List werd gehaald (om plaats te maken voor olieboringen). Dit gebied werd gesticht als beschermde leefomgeving van de Arabische oryx, die met uitsterven werd bedreigd door afbraak van habitat en stropen. Uniek in dit deel van de grindwoestijn is seizoensgebonden mist die de spil vormt in het plaatselijke ecosysteem en (schaarse) groei van bijzondere planten mogelijk maakt. Naast ongeveer 250 Arabische oryxen, leven hier vossen, farasangazelles (‘Arabian gazelles’), Nubische steenbokken en honingdassen.

Arabian Oryx Sanctuary ligt in een gebied dat eigendom is van de Harasis. Deze bevolkingsgroep telt 2500 leden en spreekt een taal die verwant is aan het niet-Arabische Mahri. Harasis zetten zich in voor het welzijn van de oryx door het onderhoud en functioneren van het ‘sanctuary’ op zich te nemen. Hierdoor wordt inkomen gegenereerd – dit komt de gemeenschap ten goede.

Praktisch

‘Verkleind’ Arabian Oryx Sanctuary is omheind. Het aantal bezoekers wordt beperkt; vraag uw vergunning daarom ruim van tevoren aan (924693537 of 24693536, e-mail: [email protected]). Rondleidingen worden door Arabian Oryx Project georganiseerd.

De weg naar Jaaluni (hoofdkantoor) is onverhard en leidt door de eindeloze grindwoestijn. Gezien de risico’s (pech, verdwalen in onbewoond terrein) is het veiliger om uw bezoek te boeken via een touroperator die door Arabian Oryx Project is erkend. U kunt hier kamperen; coördinaten: N19”56’30 E57”05’22.

Arabische oryx

Dagelijks wordt in meer dan vijftig landen kennisgemaakt met de Arabische oryx. Het dier is namelijk afgebeeld op de vliegtuigen van Qatar Airways. Niets symboliseert overleven te midden van droogte meer – de oryx kan namelijk wekenlang zonder drinken van water (meestal in de vorm van dauw op de bomen). Het is een kleine antilope met een wit bovenlichaam, donkerbruine/zwarte poten en een gevlekte kop. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben twee hoorns die als spiezen in de lucht steken. In het wild vormen oryxen losse groepen; zij voeden zich met grassen, fruit en wortels. Vrouwtjes trekken regen achterna; mannetjes blijven liever in hun (overigens enorme) territorium.

10 prachtige bestemmingen in Route 31 en Oman