Omgeving Jeruzalem

Swipe

Kiryat Anavim en Abu Gosh

Op een afstand van 14 km ten westen van Jeruzalem liggen de kibboets Kiryat Anavim en het Arabische dorp Abu Gosh. De inwoners van beide nederzettingen kunnen goed met elkaar opschieten.

Kibboets Kiryat Anavim

Kiryat Anavim, letterlijk ‘dorp van de druiven’, werd in 1920 gesticht door Russische immigranten die de zionistische en socialistische idealen hoog in het vaandel hadden staan. Het was de eerste kibboets die in het westelijk bergland werd gesticht. Oorspronkelijk vormde de kibboets een volledig agrarische gemeenschap. Toen de prijzen van agrarische produkten begonnen te dalen besloot men om een fabriek te bouwen die isolatiemateriaal van rubber kon maken. Deze fabriek zorgt tegenwoordig voor een belangrijk deel van het inkomen van de kibboets; een andere belangrijke bron van inkomsten is het goede kibboetshotel met openluchtzwembad. Voorts verbouwt men katoen en onderhoudt men een grote melkveestapel. Op het terrein van de kibboets ligt een kerkhof van gesneuvelde strijders van de joodse verzetsbeweging Hagana; het zogenaamde Palmach-herdenkingsteken heeft de vorm van een pistool. In de omringende bossen kunt u aantrekkelijke wandelingen maken.

Arabische dorp Abu Gosh

Het nabijgelegen Arabische dorp Abu Gosh functioneerde lang geleden als pleisterplaats voor het Romeinse 10de legioen. De aanwezige waterbron trok ook de aandacht van de kruisvaarders en dus besloten zij in 1142 tot de bouw van een versterkt klooster recht boven de bron. Dit klooster Castellum Fontenoide werd tijdens de Turkse overheersing verbouwd tot moskee. Hier werd tol geheven van de pelgrims die vanaf de kustvlakte naar Jeruzalem trokken.

12e-eeuwse kerk van het kruisvaardersklooster

De 12e-eeuwse kerk van het kruisvaardersklooster (geopend: dagelijks van 8.30 tot 11.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur) is bezienswaardig. Op een heuvel bij het dorp staat de Mariakerk, gebouwd op de fundamenten van een 5e-eeuws Byzantijns kerkje.

10 prachtige bestemmingen in Kiryat Anavim en Abu Gosh en Israël