Paramaribo

Swipe

Centrale Markt

Revo-monument

Een stukje voorbij het Waaggebouw ligt een aantal Braziliaanse vissersboten die de zeeroute tussen Paramaribo en Belem bevaren. Het monument van de revolutie aan de overkant van deze aanmeerplaats herinnert aan de staatsgreep van 25 februari 1980. In de nacht van 24 op 25 februari 1980 openden militairen vanaf een patrouilleboot op de rivier het vuur op het hoofdbureau van politie. Het duurde tot de ochtend voordat het gebouw eindelijk in brand stond. De witte zuilen van het monument behoorden tot het voormalig politiebureau, dat op deze plaats aan het water stond. Een van de eerste daden na het aantreden van het kabinet-Bouterse was het voorkomen van het wegzakken van zijn revolutiedag in de volksherinnering: het monument werd opgepoetst en het pleintje ingericht tot Revolutieplein. Bovendien werd 25 februari, kortweg revo-dag, uitgeroepen tot nationale vrije dag.

Het drukste gedeelte van de stad bevindt zich rond de Centrale Markt. De markt is een trefpunt voor handel, een stopplaats van bussen en een aanmeerplaats voor boten. Bij de ‘Platte Brug’, een overdekte aanmeerplaats voor kleine veerbootjes vlak bij de markt, kunt u een bootje nemen naar Meerzorg in het district Commewijne. Totdat de brug over de Surinamerivier een feit werd, vertrok er ook een autoveer naar de overkant. Rond de opstapplaatsen van het veer aan beide kanten van de rivier was er een levendige handel ontstaan. Aan de wachtenden in Paramaribo werd vooral zoete lekkernij aangeboden. Aan de overkant, te Meerzorg, bestond het aanbod uit vers fruit, aangevoerd vanaf de achterliggende landbouwgronden, en Javaanse eetwaren, zoals bami en nasi. Met de komst van ‘Bosjes’ brug, die enkele kilometers verwijderd van Meerzorg is, ligt het plaatsje er nu verlaten bij.

Levendige markt

De Centrale Markt is de grootste overdekte markt in het Caribisch gebied en is zeker een bezoek waard. De eigenlijke markt bestaat uit een loods en een gebouw met twee verdiepingen, maar op straat wordt er al druk handel gedreven. Op kleurrijke standjes worden groente, fruit en kledingstukken te koop aangeboden. Binnen in het hoofdgebouw kunt u behalve levensmiddelen ook valse haarstukjes, vogelkooien, sigaretten en al dan niet ritueel geslacht vlees krijgen. De eerste verdieping is gereserveerd voor kleding en kruidenierswaren. De Centrale Markt deed voorheen ook dienst als Centrale Bank. In de tijd dat deviezen bij de bank uitverkocht waren, kon men ze op de markt tegen een hogere prijs nog volop aanschaffen. Nu de banken weer valuta in de kluis hebben liggen, is de straathandel afgenomen. Toch kunt u op de markt nog steeds ‘wissele, wissele’ toegefluisterd krijgen.

Maarten Luther Kerk

Schuin tegenover de markt in een mooi houten gebouw bevindt zich de Maarten Luther Kerk. De eerste lutherse zendeling bereikte Suriname in 1742. Van echte kerstening was pas sprake toen in 1834 negers en kleurlingen deel mochten nemen aan het kerkelijke leven. Het kerkgebouw werd bij een stadsbrand in 1832 geheel verwoest en twee jaar later herbouwd. Het orgel in de kerk heeft als bouwjaar 1832, maar kon vanwege de brand pas veel later geïnstalleerd worden. De brand zou zijn aangericht door enkele weggelopen slaven. Drie van hen, Codjo, Mentor en Present, werden veroordeeld tot levende verbranding aan de Heiligenweg dicht bij de markt. De naam van een deel van deze straat is door de afro-beweging omgedoopt tot het Codjo-, Mentor- en Presentplein. Hier is in 2001 een gedenkplaat aangebracht ter herinnering aan het gruwelijke lot van de terdoodveroordeelden.

Jungle-uitrusting kopen

Na de markt kunt u rechtsaf de Dr. Sophie Redmondstraat inslaan, vroeger de gedempte Steenbakkersgracht. In het verlengde van de markt ligt de Saramaccastraat, vanwaar vrachtwagens vertrekken naar het binnenland. In de Saramaccastraat zijn dan ook kampeeruitrustingen te verkrijgen voor een verblijf in het oerwoud. Bij de diverse bazaars verkoopt men behalve potten en pannen ook prachtige hangmatten van Braziliaanse makelij. Vooral de Jeruzalembazaar is beslist een bezoekje waard.

Kwakoebeeld en Ston Oso

Op de kruising van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat staat, midden tussen het drukke verkeer, het beeld van Kwakoe. Het beeld is van 1963 en stelt de vrijwording van de slaven voor. Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij (1863) herdacht en wordt Kwakoe feestelijk aangekleed. Met een algemene term wordt die dag de Dag der Vrijheden genoemd om daarmee ook het einde van de contractperiode van de geïmmigreerde arbeiders aan te geven. Bij het creoolse volksdeel staat deze dag beter bekend als keti koti (de ketenen verbroken).

In de Zwartenhovenbrugstraat staat een stenen hoekhuis (Ston Oso) dat langzaam door de natuur wordt overgenomen, vroeger diende het gebouw als rechtbank. Vanuit de Zwartenhovenbrugstraat bereikt u het Sivaplein. De drie dames in brons die op het pleintje onder de flamboyantbomen staan, stellen samen een dankbaarheidsmonument voor van Nederland aan Suriname voor bijstand gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Winkelstraat

De enige echte winkelstraat is de Domineestraat. Het is geen straat vol glamour en glitter, maar er is een boekhandel, een fotozaak, juweliers, kledingwinkels en twee warenhuizen. Het warenhuis Kersten werd opgericht in 1768 door een zendeling, Christopher Kersten, die zijn geluk ging beproeven in de handel. Op het hoogtepunt van de economische recessie begin jaren negentig van de vorige eeuw boden de toonzalen een verlaten aanblik en kon men rolschaatsen door de winkel. Momenteel liggen de schappen weer vol met producten en is het warenhuis omgedoopt tot de Kersten Mall. Aan de overkant verkoopt concurrent Kirpalani alles van ondergoed tot plasticwaren. In Suriname ontbreken speciaalzaken, daarentegen verkoopt de Chinese kruidenier op de hoek niet alleen tot 's avonds puntbroodjes, diepvriesvis en rum, maar ook gereedschap, touw en medicijnen.

10 prachtige bestemmingen in Centrale Markt en Suriname