Curaçao

Swipe

Bezienswaardigheden

Je moet wel weten waar je moet kijken, maar er is op Curaçao veel te zien. Natuurlijk kun je er voor kiezen te pendelen tussen hotel en strand, maar als je een auto huurt en op pad gaat krijg je een Curaçao te zien dat je zal verrassen. De ‘Toptien van bezienswaardigheden’ geeft tien suggesties om een leuke dag op het eiland te beleven. Trek voor iedere bezienswaardigheid rustig een halve of zelfs een hele dag uit, vertrek vroeg en doe het vooral héél rustig aan.

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Curaçao  expert Petra Possel

1. Zonnebaden, duiken en snorkelen bij Porto Marie 

Een strand met wit zand, ook schaduw, strandbedden en parasols, gelegen op een plantage van maar liefst 600 hectare. Geschikt voor natuurliefhebbers, kinderen, snorkelaars en duikers. Er zijn trails aangelegd om te wandelen en te mountainbiken, waaronder de historische Hofi Royer trail. Er is een uitkijkpost voor de vogelliefhebbers. Op het strand zijn douches en toiletten en een bar/restaurant met een groot terras. Er worden lekkere, eenvoudige en betaalbare maaltijden geserveerd, onder meer Indisch eten. Portomarie staat bij duikers bekend als The Valley, een vallei met aan beide kanten een rif. Vanwege het mooie uitzicht en de talrijke mogelijkheden voor duikers is het strand de laatste jaren populair en in het weekend zelfs bijzonder druk. 

2. Kurá Hulanda 

De Nederlander Jacob Gelt Dekker, een zakenman met veel liefde voor reizen en antropologie, nam het initiatief om een groot deel van de vervallen stadswijk Otrobanda te restaureren. Jarenlang werkte hij met zijn medewerkers aan zijn Kurá Hulanda, dat Hollands erf betekent. De vervallen huisjes werden opgeknapt en tot unieke hotelkamers omgebouwd: stuk voor stuk anders en met authentieke meubels en stoffen ingericht. Al met al is het een luxecomplex met maar liefst twee zwembaden midden in de stad geworden. Ook kwamen er drie restaurants en een Afrika-museum over de geschiedenis van de slavernij. Inmiddels is het complex door UNESCO tot World Heritage uitgeroepen. Ga 's ochtends en sluit af met een lunch aan de andere kant van het water, in Punda bij de Marshe Bieu, waar je tussen de Curaçaoënaren voor weinig geld veel en lekker lokaal eten krijgt. 

3. Het Christoffelpark

Het hoogtepunt van Curaçao, letterlijk en figuurlijk, is de Christoffelberg die vlak bij Westpunt trots de wind weerstaat. Sinds 1955 is rondom de berg een terrein van alles bij elkaar 1800 hectare afgezet als nationaal park en sinds 1978 is dat park ook geopend voor publiek. Hier kun je bijna alle soorten flora en fauna van Curaçao vinden. Er zijn meerdere routes door het park die genoemd zijn naar de voormalige plantages in dit gebied: Savonet, Knip, Zevenbergen en Zorgvlied. Om de Christoffelberg te beklimmen kun je je het beste ’s ochtends vroeg bij de ingang van het park melden. De wandeltocht naar de piek van de berg kan gestart worden vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum. 

4. Carnaval op Curaçao (februari)

Mocht je tijdens carnaval op Curaçao zijn dan moet en kun je het Curaçaos carnaval niet aan je neus voorbij laten gaan. Het lijkt in niets op dat in Nederland, het is duizendmaal uitbundiger en feestelijker. Maandenlang wordt er gewerkt aan de mooiste uitdossingen, wagens, dansen en acts, alle muzikanten van het eiland worden van stal gehaald om het feest op te vrolijken. De grote carnavalsparade, de gran marcha, is hét moment om de ware aard van Curaçao te ervaren. Zoek op tijd een plek langs de route, neem (eventueel) een klapstoel en een goedgevulde koelbox mee en kijk je ogen uit. 

5. Dagje Westpunt, lunch bij Jaanchi's

Westpunt is een leuke, drukke plek op het westelijke puntje van het eiland. Vanaf Westpunt varen de vissers vroeg uit. Ga dus vroeg, dan zie je de vissers terugkomen met hun vangst en is het ook nog niet zo warm. Westpunt zelf heeft niet het ideale zandstrand, maar is wel een plek waar veel te zien valt.  De ideale lunchplek is restaurant Jaanchi’s, een bekend restaurant met lokaal eten. Onder het luide gekwetter van de suikerdiefjes en (soms) zoete liedjes van een muzikaal trio eet je verse vis, kip of leguaan.

Jaanchi’s, Westpunt 15, 98640126

10 prachtige bestemmingen in Curaçao