Israël

Swipe

Eten en Drinken

Eten in Israel

Er zijn maar weinig landen waar men zo goed en afwisselend kan eten als in Israël. Immigranten uit alle hoeken van de wereld hebben hun eigen gerechten meegenomen naar Israël. Behalve de lokale specialiteiten vinden we er onder andere Chinese, Russische, Franse, Duitse, Hongaarse, Roemeense, Arabische, Italiaanse, Indiaanse, Mexicaanse, Jemenitische, Irakese, Turkse en Marokkaanse restaurants.

In de regel zijn de menu’s in het Hebreeuws en het Engels geschreven. De prijzen van de gerechten moeten bij de ingang van het restaurant kenbaar worden gemaakt. De prijs van een maaltijd is afhankelijk van waar u die gebruikt. Bij de rekening wordt meestal 10% of 15% bedieningsgeld opgeteld, met uitzondering van zelfbedieningsrestaurants en bars.

Koosjer voedsel

De meeste eetgelegenheden in Israël bieden ‘koosjer’ voedsel aan, dat wil zeggen voedsel dat volgens de joodse spijswetten ‘rein’ is. Deze spijswetten staan omschreven in het boek Leviticus. Schaaldieren, varkensvlees, spek, sommige vogels en vis ontbreken in de schotels. Verder wordt er een scheiding gemaakt tussen vleesschotels en alle eetwaar die met melk bereid is. Na een maaltijd met vlees mag men enkele uren geen melkprodukten nuttigen. Als dessert is er dan bijvoorbeeld geen roomijs, pudding, kaas of koffie met melk. In geen geval mag een en hetzelfde bord op een dag gebruikt worden voor zowel melk als vlees; in de keukenkast staan daarom aparte stapels borden voor ontbijt en lunch. Hetzelfde geldt voor het bestek en de afdroogdoeken; men gebruikt bijvoorbeeld rode en witte afdroogdoeken voor de verschillende borden. Vlees moet onder rabbinaal toezicht zijn toebereid in speciale koosjer slachterijen. Een kasjroethlijst (met koosjer produkten) wordt uitgegeven door het Opperrabbinaat voor Nederland. 

Israelisch voedsel

Als u zich in Israël beperkt tot westers eten, dan doet u zichzelf te kort; er is namelijk een ruim aanbod van uitstekende lokale gerechten. Een ‘pita’ is een plat broodje dat gegeten wordt met ‘humus’ (‘choemoes’), een soort erwtenpuree die men met olijfolie en kruiden heeft bereid. Men doopt stukjes brood in de schaaltjes met verschillende sausjes. Een ‘felaffel’ (falafel) is een opengesneden pita gevuld met sla, kruiden en gefrituurde balletjes van kikkererwtenmeel. Een ‘shoarma’ is een pita gevuld met warm schape- of rundvlees van het spit. ‘Kebab’ is oorspronkelijk een Turks gerecht, bestaande uit geroosterd lamsvlees met stukjes tomaat en uien. Het geheel steekt men op een stokje. ‘Sjasliek’ is geroosterd rund- of lamsvlees aan het spit. ‘Bureka’ is een bladerdeeg gevuld met aardappelen en groenten. ‘Tehina’ is een puree van tomaten, uien en gekneusd sesamzaad met peterselie. Het diner bestaat als regel uit een voorgerecht, warme soep, een vlees- of visgerecht met groente of gekookte maïs, aardappelen of rijst, gevolgd door een nagerecht bestaande uit bijvoorbeeld pudding, yoghurt, vruchtencompôte, fruit of ijs. Vis wordt vaak gekookt geserveerd, met meel, ei en kruiden (‘gefillte Fisch’).

Drinken in Israel

Veel Israëliërs drinken Carmelwijn (wit, rood of rosé) tijdens de maaltijd, een zeer goede wijn die afkomstig is uit de wijnkelders in Rishon Lezion en Zichron Yaacov. Zeer goede wijnen zijn afkomstig uit de Golanhoogvlakte (Golan Height Winery) zoals de Yardenwijnen, Gamlawijnen en Golanwijnen. Er zijn verschillende soorten Israëlisch bier, zoals Goldstar, Maccabee en Shandy. Ook kunt u overal blikjes importbier krijgen, zoals onder andere Heineken, Carlsberg en Tuborg. Naast frisdranken en vruchtesap (‘mitz’) zijn er allerlei groentesapjes verkrijgbaar, zoals wortelsap en bietesap. De maaltijd sluit men vaak af met een kop sterke Turkse koffie. Drinkwater uit de kraan is van een goede kwaliteit.

10 prachtige bestemmingen in Israël