Flora en fauna
April en mei zijn de maanden waarin de Marokkaanse flora op zijn mooist is. Orchideeën, irissen en tijm staan dan in bloei. De cederbomen, thuja-bomen en eiken zijn dan ook in vol ornaat. Meer zuidelijk groeien allerlei groentes zoals pompoenen en vooral fruitsoorten als sinaasappels en walnoten, dadels en amandelen. Helaas worden door ontbossing en erosie als gevolg van overbeweiding en houtkap meer dan 180 Marokkaanse plantensoorten bedreigd. Gezien de drie verschillende geografische zones (bergen, kustgebieden en woestijn) is de flora en fauna in deze gebieden zeer gevarieerd. Maar door de verstedelijking, de verwoestijning van gebieden, de overbegrazing en het toenemende toerisme worden vele van de veertig verschillende ecosystemen bedreigd. De Marokkaanse overheid probeert hier iets tegen te doen door het beschermen van kwetsbare gebieden in de vorm van nationale parken en natuurreservaten.
<class="image-right" height="133" width="200">In het Rifgebied, dat naast kale bergen veel vegetatie in de vorm van marihuanaplantages heeft, bevindt zich het Talassemtane Nationale Park bij Chefchaouen. Het Al Hoceima Nationale Park beschermt kust- en zeegebieden waarin nog de zeldzame visarend verblijft. Het zijn beide vrij nieuwe parken (2004). In het eerstgenoemde park kun je mooie wandelingen maken in de ceder- en sparrenbossen waar je berbermakaken (apen) kunt zien. Er is op enkele plaatsen ruraal toerisme, zodat je bij de plaatselijke bevolking kunt logeren. Dit is een mooi alternatief voor de kifproductie. Het Tazekka Nationale Park bij Taza heeft prachtige eikenbossen met watervallen.
In het Ifrane Nationale Park in de wat meer vruchtbare Midden-Atlas zijn dezelfde apen te zien in de uitgestrekte cederwouden. In de Hoge Atlas, niet ver van Marrakech, ligt rond de hoogste berg van Noord-Afrika, de Toubkal (4167 m), het Toubkal Nationale Park van waaruit honderden wandelaars per jaar de populaire berg beklimmen.
Dit Atlas-gebied was vroeger ook het woongebied van de berber-leeuw, waarvan de laatste in 1922 werd doodgeschoten. Tot 1960 waren er nog enkele in gevangenschap. Deze leeuw met lange, ruige manen werd door de Romeinen gebruikt om in de arena’s christelijke martelaren te verorberen. Deze grote kat, waarvan het mannetje wel 300 kilo zwaar kon worden, werd door de jacht uitgeroeid. Tot 1914 waren enkele van deze dieren het bezit van de Marokkaanse koning.
In dit berggebied waren vroeger ook berber-luipaarden en atlas-beren; beide soorten zijn inmiddels ook uitgestorven.
Marokko is een echt vogelparadijs, waar in de moerassige kustgebieden langs de Atlantische kust wel 460 soorten vogels voorkomen, waarvan vele trekvogels zijn. Vooral in de wintermaanden en in het voorjaar zijn vele soorten zoals flamingo’s, sternen en aalscholvers langs de kust te zien.
Een park met wel 275 vogelsoorten is het Souss Massa Nationale Park ten zuiden van Agadir. Een van de bedreigde vogelsoorten die hier te zien is, is de in het oude Egypte vereerde ibis. Hier komen ook wilde katachtige soorten voor als de jakhals en de genetkat. Ten noorden van Casablanca in de buurt van Kenitra ligt het meer van Sidi Bourhaba, waar duizenden trekvogels neerstrijken op weg naar Europa of Afrika. Meer dan 200 soorten, waaronder bijzondere eendensoorten, zijn hier gesignaleerd. Zo’n honderd kilometer ten noorden hiervan bij Moulay Bousselham ligt het Merdja Zerga Nationale Park. Merdja Zerga betekent het Blauwe Meer. Bijna tweehonderd soorten watervogels, waaronder bijzondere meerkoeten, zijn hier vooral in de wintermaanden te vinden. Tijdens een boottocht op dit meer kun je ze bewonderen.
Ondanks het ruige landschap en het barre klimaat herbergt het Sahara-woestijngebied nog opvallend veel verschillende soorten dieren zoals de hyena, de fennek (woestijnvos), de jakhals, de gazelle en diverse soorten adelaars en gieren. Het dier dat je natuurlijk het meeste ziet, is de kameel die vaak in groepjes aan het grazen is. Hij wordt kameel genoemd maar het is eigenlijk een dromedaris, want hij heeft maar één bult. Er leven ook veel reptielen als slangen en hagedissen. Op markten zie je ze vaak levend maar ook dood. Ze spelen een rol als volksmedicijn tegen van alles. Ook zie je veel decoratief gebruikte schildpadschilden voor de toeristen, waardoor één soort schildpad al bijna uitgestorven is.
Helaas worden er in Marokko 15 soorten zoogdieren en 11 soorten vogels bedreigd. Door programma’s van de overheid zijn enkele diersoorten zoals het berberschaap van uitroeiing gered.
Groepsreizen-Tweepersoonskamer
Lopend door de nauwe steegjes van eeuwenoude medina’s, proef je de sfeer uit de Sprookjes van 1001 Nacht. Je zult tijdens je...
Het 5-sterren Hyatt Place Taghazout Bay is geleden in Agadir, aan de Atlantische Kust van Marokko. Het prachtige zwembadcomplex omringd door de...
Mosaic Palais Aziza is een luxe 5-sterren hotel in Marrakech. In dit hotel staat rust centraal! Geniet van je ontbijtje op het buitenterras...