Rusland

Swipe

Maaltijden

Het ontbijt (zavtrak), van 8.00 tot 10.00 uur, bestaat in de meeste gevallen uit jus d’orange, thee of koffie, brood, boter, jam en een ei, en is van voldoende calorieën voorzien om de zwaarste excursies te volbrengen. Het klassieke Russische ontbijt bestaat uit blini, een soort deegkoekjes, gevuld met room of jam (of beide). Daarnaast wordt meestal een soort havermout- of boekweitpap aangeboden. De lunch (abjed), van 11.00-15.00 uur, is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is dan ook een vrij zware maaltijd met drie gangen. Het diner (oezjen), van 18.00-22.00 uur, bestaat van oudsher meer uit hapjes met drank, zodat de Russen de avond vrij hadden om uit te gaan naar theater of sportevenement. Daarna werd aan het eind van de avond een lichte maaltijd gebruikt. In de laatste jaren neemt men langzaam de westerse gewoonte over om in de avond lang uit eten te gaan. Bijna alle restaurants hebben een Engelstalige kaart, het komt slechts in kleinere plaatsen voor dat u nog een menukaart met louter cyrillische tekens moet ontcijferen. De klassieke eetgelegenheid voor de gewone man is de stolovaja. Die is goed voor een goedkope snelle voedzame hap uit de gaarkeuken. Tot de meer officiële gelegenheden behoren kafe, restoran en traktir. In dit laatste is een beperkt aantal Russische schotels verkrijgbaar. Een restoran is een meer formele gelegenheid dan een kafe, dat meestal een aankleding met meer Russische sfeer heeft. Daarnaast vind men in de grote steden al vele westerse fastfood restaurants zoals McDonalds, McChicken en Pizzahut.

10 prachtige bestemmingen in Rusland