Regenwouden, ondoordringbare uitdaging
Geleerden beweren dat, als de mens de natuur met rust gelaten zou hebben, ongeveer een kwart van het land met regenwoud bedekt zou zijn geweest. Dat gebied zou zich hebben uitgestrekt van de grens met R.D. Congo tot aan de oevers van Lake Victoria en de hellingen van Mount Elgon. Dat daarover geen twijfel hoeft te bestaan bewijst de geschiedenis. De huidige regenwouden zijn ongeveer 12.000 jaar geleden ontstaan en breidden zich in hoog tempo uit. Daarvoor, in de periode dat Europa gebukt ging onder een dikke laag sneeuw en ijs, was het ook in Centraal-Afrika te koud voor het regenwoud, hoewel dat voor de ijstijd ook al bestond. Toen de temperatuur weer begon te stijgen bereikte het regenwoud, in minder dan de tijd van onze jaartelling, Lake Victoria. Minder dan 4000 jaar geleden was die toestand nog onveranderd. Toen vestigden zich mensen in het gebied en dat betekende het begin van het einde. Slechts gedurende korte tijd wist de vegetatie zich te herstellen als gevolg van het wegtrekken van de mensen, op de vlucht voor runderpest en slaapziekte.
Regenwouden zijn het eigendom van insecten. De vaak schitterend gekleurde vlinders vallen het meest op. Op en in de grond is het echter oppassen, vooral een grote verscheidenheid van mieren schijnt het permanent op de mensheid voorzien te hebben. Behalve aapsoorten en vogels treft u weinig wilde dieren aan in het regenwoud. Toch zijn ze er, ook groot wild zoals (bos)olifanten en buffels! Ze vluchten echter op de nadering van mensen en het is hoogst zelden dat u ze te zien krijgt. Voor vogelkenners is het regenwoud een soort paradijs, vogels die nergens anders voorkomen, krijgen ze met speels gemak in de lens van hun camera.
Er wordt in z’n algemeenheid over regenwouden gesproken. Er zijn echter verschillende soorten regenwoud. De verschillen worden veroorzaakt door de hoogte waarop het woud gelegen is, de hoeveelheid regen die het krijgt en de ondergrond. Regenwouden in bergachtige gebieden kennen nog een belangrijke invloedssfeer: de ligging van de helling ten opzichte van de zon.
Hoewel de regenwouden van Uganda niet de uitbundige vegetatie kennen als die in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, ze zijn zeker zo belangrijk. Er huizen dieren en er groeien bomen en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Bedacht dient te worden dat een aantal dieren niet kan leven als het regenwoud ophoudt te bestaan. Als men verder bedenkt dat 90% van alles wat leeft en groeit op aarde voorkomt in of voortkomt uit tropische wouden, is het niet zo moeilijk om de belangrijkheid ervan te onderkennen.
Het maken van wandelingen door regenwouden is voorbehouden aan mensen met een goede conditie. In Uganda zal de wandelaar altijd vergezeld worden door een boswachter of opzichter (beiden worden ranger genoemd). Hoewel, of er echt sprake zal zijn van wandelen valt zeer te betwijfelen. Vaak is het woud ondoordringbaar en kan slechts met moeite een pad uitgehakt worden om doorgang te verlenen. Dit gebeurt overigens op vaste trajecten. Het verhaal dat het woud, nadat u een pad gemaakt hebt, achter u dichtgroeit, is niet ver bezijden de werkelijkheid.
Goed schoeisel en stevige kleding zijn eerste vereisten tijdens zo’n ‘boswandeling’. Vaak bieden dragers assistentie aan bij het verplaatsen van uw bagage. Nu zal dat zich in hoofdzaak beperken tot eten, drinken en camera’s, maar het is evengoed niet onverstandig om daar gebruik van te maken. Houd er rekening mee dat u kletsnat van uw wandeling terugkomt, is het niet door de regen, dan is het wel door transpiratie.
Rondreizen
Deze unieke rondreis door Uganda en Rwanda kan je eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan. Ontdek de schoonheid van de vele...
Rondreizen
Tijdens deze unieke natuurreis door Uganda ontdek je het groene hart van Afrika onder begeleiding van biologe Iris. Door met een bioloog...
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...