Oost-Canada

Swipe

Binnenshuis eten

Natuurlijk eten de Canadezen niet altijd buitenshuis. De supermarkten en gespecialiseerde groentezaken en kruideniers liggen vol met verse producten, kant-en-klaarmaaltijden en voorgebakken spullen om thuis te bereiden. Er is keus in overvloed. Verse producten zijn nogal eens prijziger dan in Nederland en België. Vers vlees daarentegen is goedkoper, net zoals verpakte levensmiddelen.

Canadees avondeten

Een typisch Canadese avondmaaltijd bestaat uit gepofte aardappelen (baked potatoes) of aardappelpuree (mashed potatoes) met een flinke biefstuk (steak) en het komkommerachtige squash als groente. Met Thanksgiving (half oktober) en kerst is een flinke kalkoen (turkey) de keus van miljoenen Canadezen, soms een gigantische rollade. Speciaal voor dit soort grote gerechten zijn de ovens in de keukens vaak van een reusachtig formaat. Buiten die feestdagen is het heel gebruikelijk een pizza, een Chinese schotel of een steak thuis te laten bezorgen. Het bier dat erbij wordt geserveerd, komt zonder glas. Drinken uit het flesje is heel gewoon, ook voor visite, maar je kunt gerust om een glas vragen.

Barbecue

In het weekend en als er visite is wordt er vaak gebarbecued, door sommigen zelfs ook in de winter. De, uiteraard grote, barbecue staat buiten, op het terras achter het huis of op het binnenplaatsje bij de voordeur als dat beter uitkomt. Hij brandt op aardgas of campinggas. De heer des huizes wordt geacht de steaks en de aardappelen daarop klaar te maken. Meestal worden die vervolgens binnen opgegeten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada