Oost-Canada

Swipe

Beeldende kunst

Net als ieder ander land heeft ook Canada beeldend-kunstenaars die iets van en over het eigen land willen laten zien. Daarvan hier een paar voorbeelden.

Group of Seven

In Canada kun je niet om de Group of Seven heen. Dat was een groep kunstschilders die van 1920 tot 1933 heeft bestaan. Kenmerkend zijn de Canadese landschappen die centraal stonden in hun werkstukken. Individuele groepsleden maakten echter ook portretten en abstract werk. Ze wisten het land, de lucht en het licht in schilderijen te vangen zoals nog nooit eerder was gedaan. Hun werkstukken zijn over de hele wereld verspreid en worden regelmatig bijeen gebracht voor exposities. In Kleinburg nabij Toronto in de provincie Ontario is het McMichaels-museum dat gespecialiseerd is in de Group of Seven.

Oorspronkelijke leden waren Franklin Carmichael, Lawren Harris, Alexander Young Jackson, Frank Johnston, Arthur Lismer, James Edward Hervey MacDonald en Frederick Horsman Varley. Begin jaren dertig van de twintigste eeuw werd de groep uitgebreid met kunstschilders uit diverse hoeken van Canada. De oorspronkelijke groepsleden gingen toen meer als docenten optreden. In 1933 kwam een eind aan de gezamenlijke activiteiten en werd de groep ontbonden.

Drie van de zeven leden hebben een Antwerpse connectie. Frank Carmichael leerde er begin twintigste eeuw grafische ontwerpen maken. Arthur Lismer studeerde begin twintigste eeuw onder meer aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Antwerpen. Ook Frederick Horsman Varley was daar begin twintigste eeuw, onder andere om de originele werken van Rubens te bestuderen. De drie waren echter niet tegelijk in Antwerpen.

Tom Thomson

Inspirator voor de Group of Seven was de Canadese kunstschilder Tom Thomson. Hij maakte wel deel uit van de vriendenkring maar was geen lid van de groep. Dat kon ook niet, want hij kwam in 1917 niet levend terug van een kanotocht in het Algonquin Provincial Park in Ontario. Daar was hij gids en schilderde hij de bijzondere kenmerken van de natuur. Dat bracht hij over op zijn vrienden; hij bracht hen in contact met de woeste wildernis van Canada. Daaruit kwamen typisch Canadese schilderijen van landschappen in onder meer de provinciale parken Lake Superior, Killarney en Algonquin in Ontario. 

Anderen

Een Canadees landschapsschilder die ook in veel musea is te zien, is Cornelius Krieghoff. Anderen zijn Théophile Hamel (portretten), Michael Snow (multidisciplinair), Alex Colville (hyperrealistisch), Paul-Émile Borduas (magie), Guido Molinari (abstract) en Jock MacDonald (abstract). Gebruik van moderne technieken als video en elektronica zie je bij onder andere Paterson Ewen en Jeff Wall. Van de huidige generatie kunstschilders zijn in de musea werkstukken te zien van onder meer Geneviève Cadieux, Melvin Chamey, Stan Douglas en Jana Sterbak.

Inheemse kunst

Kunst van de Inuit (bij velen nog bekend als Eskimo's)  staat zeer in de belangstelling. Het zijn van nature kunstzinnige mensen. Omdat ze tegenwoordig niet meer langdurig op trektocht zijn, blijft er meer tijd over voor het maken van spekstenen beeldjes, houtsnijwerk, kunstwerken uit het ivoor van walrustanden en de geweien van kariboes, schoeisel en kleding van zeehonden- en kariboehuiden. Het meest worden beeldjes gemaakt uit speksteen (steatiet). Dat wordt uit groeven gehaald in de directe omgeving van de Inuit-woongemeenschappen. Steatiet varieert in kleur en tekening van een zacht grijs tot zwart en diverse tinten groen. Ook graniet wordt veel gebruikt. Daarnaast zijn tekeningen, schilderijen en grafiek in trek. Bekend geworden Inuit-kunstenaars zijn onder andere beeldhouwer Karoo Ashevak en grafiekmakers Pudlo, Parr en Jessie Oonark. Zij worden gezien als vertegenwoordigers van hun eigen cultuur en van de unieke Inuit-ideeën over het Canadese landschap. Kunstenaars met een First Na?tions-achtergrond zijn onder meer de Haida-beeldhouwer Bill Reid en de kunstschilders Alex Janvier en Norval Morrisseau. Van de eerste is imposant werk te zien in het Canadian Museum of Civilization in Gatineau, provincie Québec. Er zijn diverse kunstgalerieën die zich in inheemse kunst hebben gespecialiseerd, zowel in de steden als in de dorpen van de reservaten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada