Oost-Canada

Swipe

Bezienswaardigheden

Het aantal bezienswaardigheden, parken, natuurgebieden, mogelijkheden voor sport en avontuur, musea en interessante centra in het oosten van Canada is gigantisch. Datzelfde geldt voor de reisafstanden. Het betekent dat je bij het rondkijken in Québec en de Atlantische provincies keuzes zult moeten maken. Dat hebben wij bij de samenstelling van dit onderdeel over het oosten van Canada ook moeten doen. Per provincie zijn de aardigste en interessantste bezienswaardigheden en plaatsen neergezet. Aan de orde komen New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island en Québec; het oosten van Canada ten oosten van de provincie Ontario dus. Tussendoor worden de provinciale hoofdsteden apart geschetst: respectievelijk Fredericton, St. John’s, Halifax, Charlottetown en Ville de Québec. Ook is er een apart deel voor ’s? werelds grootste Franstalige stad na Parijs, het kosmopolitische Montréal. Ga voor de bezienswaardigheden in Ontario naar de Ontario-startpagina.

Bij de beschrijvingen volgen we zoveel mogelijk op elkaar aansluitende lussen. Daarbij hebben we ons voornamelijk gericht op het zomertoerisme. In alle provincies zijn echter ook uitgebreide wintersportmogelijkheden. De interessantste locaties daarvoor zijn wel vermeld. Over het open-zijn is alleen informatie opgenomen als de betreffende bezienswaardigheid niet het hele jaar toegankelijk is. De gegevens waren accuraat bij het afronden van de teksten en zijn slechts indicaties. Openingstijden en zelfs adressen willen helaas nog weleens veranderen. Voor kaartjes en plattegronden verwijzen we je vooralsnog naar mijn Elmar-reisboek Wereldwijzer Canada/Québec-New Brunswick-Prince Edward Island-Nova Scotia-Newfoundland and Labrador.

De auto is bij het bezoeken van de beschreven regio’s, steden en attracties onmisbaar. Openbaar vervoer (als dat er al is) is nauwelijks geschikt om je te verplaatsen, tenzij je over zeeën van tijd beschikt. Alleen in de grote(re) steden zijn stadsbussen en metro-systemen wel handig. Dat hebben we bij de betreffende plaatsen dan vermeld. Voor de fiets zijn de afstanden veel te groot; alleen Prince Edward Island is fietsvriendelijk. De wegen zijn over het algemeen goed aangegeven. Richtingborden staan soms misschien wat dicht bij de afslagen, maar dat went snel. Ten slotte: het zal je verbazen hoeveel Nederlandse rood-wit-blauwe vlaggen je ziet. Die worden gebruikt om bezoekers welkom te heten of om aan te geven dat een winkel of attractie open is...

auteur: Ronald de Lange

 

Top-5

Persoonlijke top-5 van bezienswaardigheden van Oost-Canada-expert Ronald de Lange:

1. Island of Newfoundland, provincie Newfoundland and Labrador (vanwege de ruige leegheid, het enige gevonden Vikingendorp in Noord-Amerika bij L'Anse aux Meadows, de omgekeerde aardkorst en de walvissen, papegaaiduikers, ijsbergen en sneeuwtapijten van jan-van-genten en aalscholvers direct onder de kust)

2. Ville de Québec, provincie Québec (vanwege de historische vesting, het feit dat het de enige plaats in Noord-Amerika is waar de volledige vestingwallen nog intact overeind staan en de historische Citadel)

3. National Capital Region, provincies Ontario en Québec (vanwege het Canadian Museum of Civilization, Parliament Hill, de National Gallery en het historische belang)

4. Bay of Fundy, provincies New Brunswick en Nova Scotia (vanwege de hoogste getijden ter wereld en het droogvallen van oceaanbodem en eilanden)

5. Halifax, provincie Nova Scotia (vanwege de connectie met de ramp met de Titanic, de historische Citadel en het immigrantenmuseum met veel Nederlandse herinneringen)

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada