Oost-Canada

Swipe

Ontario

Boswachter Ron Tozer rechtte zijn rug, maakte met zijn handen een trechter voor zijn mond, haalde diep adem en barstte in een scherp gehuil uit. Even bleef het stil in de heldere maar pikdonkere avond langs de rand van het woud. Zouden ze er vanavond zijn? In de verte reageerde er eentje. Meteen daarna volgden er nog een paar. Wolven. Echte wilde wolven. Een avond file-parkeren, wachten en luisteren in complete duisternis werden beloond. Wolven antwoordden op het imitatiegehuil van een parkwachter. Een gevoel van lichte sensatie en spanning overmeesterde ons. Ongetwijfeld overkwam dat ook die tweeduizend anderen die langs de weg tegen hun auto's, mini-vans, mini-trucks en sport utility vehicles geleund stonden. Tweeduizend mensen waren in staat muisstil te luisteren naar het huilen van de wolven in het woud. Dit is Canada op zijn best.

Deze 'Wolf Howl', dit luisteren naar de reactie van wild op de menselijke imitatie van het huilen van wolven, vindt ieder jaar in augustus plaats in het Algonquin Provincial Park in Ontario, Canada. Ron Tozer was daar boswachter (hij is inmiddels gepensioneerd). En over deze provincie, of eigenlijk deze deelstaat, gaat het in dit deel van de Vakantie Arena-website. Aan de bezienswaardigheden in de rest van de oostelijke helft van Canada, met de provincies Québec, New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia en Newfoundland and Labrador, is een aparte sectie gewijd. Ga daarvoor naar de Oost-Canada-startpagina.

Grote verscheidenheid

De provincie Ontario biedt een grote verscheidenheid aan indrukken en bezienswaardigheden: goud-, diamant-, nikkel- en steenkolenmijnen, reservaten van First Nations zoals de volkeren tegenwoordig worden genoemd die eind vijftiende eeuw door Columbus indianen werden genoemd omdat hij dacht dat hij in India was aangekomen, natuurwonderen, de wereldberoemde Niagara-watervallen, de oudste delen van de aardkorst, ondergrondse steden, duizenden jaren historie, beren, wolven, elanden en kariboes in het wild, wasbeertjes en stinkdieren in het wandelpark om de hoek, forten. Het uiterste zuiden ligt op dezelfde breedtegraad als Barcelona (Spanje) en Rome (Italië), compleet met tropische zangvogels en schildpadden, pelikanen, vlinders die in Mexico thuishoren, en bloeiende wijngaarden. Het noorden huisvest ijsberen en rendieren op permanent bevroren toendra's en zwarte beren in uitgestrekte naaldwouden.

Tegenstellingen

Ontario is de provincie met de grootste bevolkingsdichtheid van Canada, sommige van de grootste steden en veel zware industrie. Daar tegenover heeft ze 250.000 meren die bij elkaar circa twintig procent van de provincie beslaan, honderdduizend kilometer aan rivieren, meer dan driehonderd provinciale parken die samen goed zijn voor ruim negen procent provincie-oppervlak, vijf nationale parken en een nationaal onderwaterpark. Het is een provincie waar je de wildste shows kunt bezoeken maar waar ook de rustigste meren zijn en de roep van de eenzame ijsduiker de enige muziek is. Er zijn talloze vakantie-oorden, vakantiehuisjes en toeristencentra aan meren, meer dan zeshonderd, meestal voor iedereen toegankelijke openbare en particuliere golfbanen, in de winter ski-afdalingen en langlaufloipes voor iedere ervaringsklasse en naar ieders smaak. Dan is er ook meer dan twintigduizend kilometer aan uitgezette routes voor sneeuwscooters en zijn er tal van mogelijkheden voor tochten met hondensleden, ijsvissen en het beklimmen van bevroren watervallen. ‘s Zomers is zo’n negentigduizend kilometer aan kano-routes beschikbaar, waarvan vele in beschermde natuurgebieden liggen.

Met de auto

In deze sectie worden de belangrijkste attracties, parken, natuurgebieden, mogelijkheden voor sport en avontuur, musea en interessante centra beschreven. De auto is daarbij onmisbaar. Voor de fiets zijn de afstanden veel te groot. Openbaar vervoer (als dat er al is) is nauwelijks geschikt om je te verplaatsen, tenzij je over zeeën van tijd beschikt. Alleen in de steden zijn stadsbussen of andere vormen van 'public transport'. Er zijn wel treinen en lange-afstandsbussen, maar die stoppen alleen in grote plaatsen en rijden niet echt frequent. De wegen in Canada zijn over het algemeen goed aangegeven. Richtingborden staan soms misschien wat dicht bij de afslag, maar dat went snel. Zaak is dat je van tevoren op de kaart opzoekt welke afslag je moet hebben. Veel huurauto's zijn tegenwoordig trouwens uitgerust met een GPS-navigatiesysteem. De weg naar de bezienswaardigheden is meestal goed te vinden. Ze zijn echter niet allemaal het hele jaar open; is dat niet het geval, dan is dat bij de beschrijving vermeld. Als je de volgorde van het links staande menu aanhoudt, kun je vanuit Niagara Falls de rest van de provincie verkennen in zoveel mogelijk op elkaar aansluitende lussen.

Keuzes maken

Voor wie van reizen houdt, is de ‘deelstaat’ Ontario beslist een aanrader. Je zult echter keuzes moeten maken, net als ik voor het Reishandboek Canada-Ontario van Uitgeverij Elmar heb moeten doen en waarop dit deel van de Vakantie Arena-website is gebaseerd. Voor kaarten en plattegronden verwijzen we je vooralsnog naar dat reishandboek. Hoewel het niet meer verkrijgbaar is, hebben de meeste bibliotheken er wel exemplaren van om uit te lenen. Ontdekkingsreiziger, stichter en eerste gouverneur van Frans-Canada Samuel de Champlain zou zo'n vierhonderd jaar geleden eens gezegd hebben: "Florida mag een gunstiger klimaat hebben dan ik ooit heb gezien en haar grond is vruchtbaarder. Maar je kunt nauwelijks hopen een mooier land te vinden dan Canada." Welkom dus en veel plezier bij het lezen over de in grootte vierde provincie van dat land, Ontario.

 

auteur: Ronald de Lange

Top-5

Persoonlijke top-5 van bezienswaardigheden van Ontario-expert Ronald de Lange:

1. Niagara Falls (vanwege de watervallen, toeristisch maar niet te missen)

2. Kingston (vanwege de geologische bijzonderheid van de Thousand Islands in de St. Lawrence River en het historische Fort Henry)

3. National Capital Region (vanwege het Canadian Museum of Civilization, Parliament Hill, de Ottawa Locks in het Rideau Canal, de National Gallery, het inheemse Turtle Island en het historische belang)

4. Algonquin Provincial Park (vanwege de toegankelijke natuur)

5. Midland (vanwege de historische jezuïten-vesting Ste.-Marie-among-the-Hurons en een heropgebouwd inheems Huron-dorp)

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada