Oost-Canada

Swipe

Bobcaygeon

Het zuidoostelijke deel van Cottage Country in de Canadese provincie Ontario wordt Kawartha Lakes genoemd. Er is hier een groot aantal meren. Het plaatsje Bobcaygeon wordt wel de toegangspoort tot dit gebied genoemd.

Kawartha is een woord uit de inheemse Algonquin-taal en betekent zoiets als 'heldere wateren en blije grond'. Bobcaygeon past daar goed bij, want dat is afgeleid van het Algonquin-woord bobcaygewanunk, hetgeen zoveel betekent als 'kolkende of wervelende rivieren rond eilanden'. Het wordt echter ook gebruikt voor oppervlakkige stroomversnellingen. De hier vertoevende inheemse mensen gebruikten dit woord voor een smalle strook land tussen Lake Sturgeon en Lake Pigeon. Bobcaygeon ligt daar precies op.

Boyd Museum

In het kantoor van het vroegere houtverwerkingsbedrijf M.M. Boyd Lumber Company aan 21 Canal Street bij sluis 32 in de Trent-Severn Waterway is het Boyd Heritage Museum gehuisvest. Hier kun je exposities zien over de activiteiten van de Boyd-familie, de invloed daarvan op Bobcaygeon en omgeving, en de bosbouw. De tentoongestelde voorwerpen en meubels dateren allemaal van voor 1920. Opvallend is een display over de ‘cattalo’ of ‘beefalo’ Napoleon Bonaparte. Dat is een kruising tussen een koe en een bizon ofwel tussen cattle (beef) en buffalo. Boyd hield zich daarmee bezig om een vee-ras te kweken dat beter bestand zou zijn tegen de strenge Canadese winters. Er is echter nooit iets goeds uitgekomen. Het gebouw biedt ook onderdak aan de openbare bibliotheek en aan de Shelia Boyd-kunstgalerie met werkstukken van plaatselijke kunstenaars en handwerkslieden. Het museum is alleen in de zomermaanden open.

Kawartha Village

Meer historische schatten kun je vinden in Kawartha Settlers’ Village aan 85 Dunn Street. Dit is een openluchtmuseum, een dorpje in een dorp met een verzameling hier naar toe gebrachte huizen en werkplaatsen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. In een flinke schuur zijn boerenwerktuigen, gereedschappen en huishoudelijke voorwerpen te zien uit het begin van de twintigste eeuw. Het museum is alleen open in de zomermaanden. Dan verzorgen gekostumeerde lieden ook demonstraties om te laten zien hoe de eerste kolonisten een bestaan hakten uit de bossen.

Rhymes & Times Doll Museum

Poppenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Rhymes & Times Doll Museum aan 3026 Pigeon Lake Road. Darlene Bacon en Florence Boylen hebben hier meer dan duizend poppen bij elkaar gebracht. Die dateren vanaf circa 1860. Ook zijn er miniatuur poppenhuizen en verzamelingen met de hand gemaakte voorwerpen. Het is een particulier museum dat in januari en februari gesloten is.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada