Oost-Canada

Swipe

Port Severn

Aan Georgian Bay  zijn diverse kleine en grotere havens. Wat betreft de kusten van Cottage Country gaat het daarbij vooral om pleziervaart en rondvaarten. Port Severn aan de monding van de Severn River is zo'n havenplaatsje.

De Severn River is een onderdeel van de Trent-Severn Waterway. Dat is een complex van met elkaar verbonden rivieren en meren tussen Georgian Bay in het westen en Lake Ontario in het oosten. In deze waterweg zijn diverse opvallende 'technische kunstwerken' om het voor schepen mogelijk te maken de route af te varen. Meer daarover vind je op de Peterborough-pagina. In die plaats is een informatiecentrum over de Trent-Severn Waterway.

Big Chute Marine Railway

Ten oosten van Port Severn is een van die technische hoogstandjes die deze waterweg bevaarbaar maken, de Big Chute Marine Railway (grote scheeps-spoor-helling). De rivier perst zich hier door een smalle geul in het graniet van de bodem. Je bent hier aan de rand van het Canadian Shield (zie over dat hart van het Noord-Amerikaanse continent ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Nogal abrupt eindigt het plateau en stort het water zich zo’n 17,5 meter naar beneden om uit te stromen in de baai Severn Sound en Georgian Bay. Om dat niveauverschil te kunnen overbruggen is deze boten-spoorbaan gebouwd, volgens overheidsinstelling Parks Canada de enige in zijn soort in Noord-Amerika. Nogal spectaculair wordt hier een droogdok-bak met daarin één of meer boten naar boven of naar beneden gereden. Het werkt allemaal tussen half mei en half oktober.

Six Mile Lake Park

Even ten noorden van Port Severn is het Six Mile Lake Provincial Park. Hier vind je alle kenmerken van het Canadese schild bij elkaar, zoals rotsachtige ruige vlaktes, wetlands met struikgewas en granieten uitlopers van heuvelruggen bedekt met naaldbomen en enkele plukken loofbomen. Er zijn onder andere massasauga-ratelslangen, maar die zul je waarschijnlijk niet tegenkomen (zie over deze dwergratelslangen de pagina over natuurparken op Bruce Peninsula). Ook zijn er andere, ongevaarlijke, slangensoorten, hagedissen en wandelende takken. Dat laatste, bijzondere insect komt hier tamelijk veel voor. In de zomermaanden is een klein bezoekerscentrum open waar je informatiepanelen en films over het park kunt bekijken.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada