Oost-Canada

Swipe

Cochrane

Het eindpunt van de Golden Route in het nabije noorden van de Canadese provincie Ontario is het plaatsje Cochrane. Dat ligt ten noorden van Iroquois Falls aan de Trans-Canada Highway 11. Zie over de Golden Route ook de pagina over Temagami.

Polar Bear Express

Cochrane ontwikkelde zich tot spoorwegknooppunt voor het Nabije Noorden van Ontario. Er zijn regelmatige treinverbindingen met North Bay en Toronto en het is het vertrekpunt van de Polar Bear Express. Dat is een trein die naar Moosonee rijdt, vlak bij de baai James Bay aan de rand van het poolgebied in het verre noorden van Ontario. Start voor deze vijf tot zes uur durende treinreis is het spoorwegstation aan 200 Railway Street. Daarin is ook een hotel gevestigd. Dezelfde dag 's avonds gaat de trein weer terug. Er wordt op werkdagen gereden, in de zomermaanden ook op zondag. Meer hierover kun je lezen op de pagina over Moosonee in het verre noorden van Ontario.

Chimo

Die Polar Bear Express is van veel belang voor het toerisme in Cochrane. Meer informatie over dit plaatsje is verkrijgbaar in het toeristenbureau, Tourist Information Hut genoemd. Dat staat aan Highway 11 bij het begin van het stadje. Je kunt het niet missen, want ervoor staat Cochranes mascotte Chimo. Dat is een bijna elf meter hoog standbeeld van een ijsbeer. Het is in 1970 hier geplaatst en is gemaakt van glasvezel. Hoewel er in de wijde omtrek geen ijsbeer in het wild te vinden is (je moet daarvoor naar de oevers van de James Bay en de Hudson Bay in het noorden van de provincie), hebben de mensen van de plaatselijke kamer van koophandel toch voor dit symbool gekozen om te verwijzen naar de Polar Bear Express. De naam Chimo is een oud Inuit-woord en betekent 'wees welkom'.

Polar Bear Habitat

Om levende ijsberen van dichtbij te bekijken kun je evenwel terecht in het Cochrane Polar Bear Habitat. Hier zijn ijsberen zowel in het water als op het land te zien. Het gaat om de opvang van verdwaalde, verweesde of gewonde dieren en beren die van andere dierentuinen zijn overgenomen. In een zwembadje kun je zelfs 'met de ijsberen zwemmen'. Voor de veiligheid scheidt een stevige glazen wand de zwemmers en beren. Dit ijsberen-park is gevestigd in het Drury Park aan de oostkant van Cochrane. Tot het complex behoren ook een sneeuwscootermuseum en een openluchtmuseum met huizen, winkels en werkplaatsen van begin twintigste eeuw.

Railway and Pioneer Museum

Over de spoorwegen en de historische ontwikkeling van Cochrane kun je meer te weten komen in het Cochrane Railway and Pioneer Museum, aan 210 Railway Street, bij het spoorwegstation. Hier staat stoomlocomotief No. 137 van de Temiskaming & Northern Ontario Railway trots vooraan een rij wagons en twee cabooses, de wagens voor het treinpersoneel. In die wagons zijn exposities en displays opgesteld rond de spoorwegen en over stoom. Onder meer zijn er stoommachines, een verzameling spoorweglantaarns van conducteurs, stationschefs en inspecteurs, spoorweg-attributen en herinneringen aan de stoomtreinen en aan het pioniersleven in deze regio. Buiten de trein vind je verder een nagebouwde hut van een vallenzetter, een bagagekar met oude hutkoffers en andere herinneringen aan het historische verleden van Cochrane. Dit museum is alleen in de zomermaanden geopend.

Tim Horton Museum

Een van de wagons van het Railway and Pioneer Museum is gewijd aan Rupert’s Land en de bonthandel van Hudson’s Bay Company (zie daarover ook de pagina over de Hudson's Bay Company bij geschiedenis onder Algemene Informatie). In een andere is het Tim Horton Memorial Museum ondergebracht. Deze is helemaal gewijd aan de hier in Cochrane geboren en getogen ijshockeyer Tim Horton. Op 15-jarige leeftijd verliet hij dit plaatsje om voor diverse Canadese en Amerikaanse prof-ploegen te spelen tot hij in 1974 bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Er zijn displays te zien met onder andere voorwerpen uit Hortons jeugd, spullen uit privé-verzamelingen en materiaal van de Hockey Hall of Fame en de ijshockeyclub Toronto Maple Leafs. Ook vertellen ze het verhaal van zijn ijshockey-leven en zijn ondernemerschap. Tim Horton is een van de bekendste en meest gewaardeerde ijshockeyers van Canada. Je komt zijn naam in Canada overal tegen dankzij een koffie- en donut-keten. Zie over deze Tim Hortons-keten ook de aparte pagina daarover bij Canadees eten en drinken onder Algemene Informatie.


10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada