Oost-Canada

Swipe

Englehart

Ongeveer halverwege tussen North Bay en Cochrane langs de Golden Route in het Nabije Noorden van de Canadese provincie Ontario ligt het plaatsje Englehart. Dat heeft herinneringen aan mijnbouw- en oliebaronnen en is de locatie van een dierentuin waar vooral Canadese dieren bijeen zijn gebracht. Zie over de Golden Route ook de pagina over Temagami.

Englehart zelf is een dorp van iets meer dan zeventienhonderd mensen en ligt ingeklemd tussen Trans-Canada Highway 11, de spoorlijn naar het noorden en de Englehart River. De Temiskaming & Northern Ontario Railway had deze plek in 1905 uitgekozen voor een halteplaats. Toen daar een dorp om heen groeide, werd dat naar de hoogste baas van die spoorwegmaatschappij genoemd. Dat was Jake of Jacob Englehart, een Amerikaan die onder meer in het zuidwesten van Ontario fortuin had vergaard met de olie-industrie.

Spoorlijn

Mijnheer Englehart was een van de oprichters van Imperial Oil en bezat enkele oliebronnen bij Petrolia (zie daarover ook de pagina over Petrolia in het zuidwesten van Ontario). Na verkoop daarvan aan Standard Oil (Esso) werd hij gevraagd leiding te gaan geven aan de Temiskaming & Northern Ontario Railway (T&NO). Vijftien jaar lang stond hij aan het roer van dit provinciale-overheidsbedrijf. Het was opgericht om het Nabije Noorden toegankelijk te maken en de vestiging van agrariërs aldaar te vergemakkelijken. In 1946 werd de naam van deze spoorwegmaatschappij gewijzigd in Ontario Northland en zo heet die nu nog. Ontario Northland verzorgt onder meer het railverkeer tussen Toronto-North Bay en Moosonee aan de James Bay in het noorden van de provincie. Een tastbare herinnering aan de T&NO-tijden is de stoomlocomotief nummer 701, de No. 701 Steam Engine. Dat was de laatste stoomtrein die over dit traject denderde. Nu staat hij geparkeerd op een apart stukje rails langs de spoorlijn in het dorp, naast het station aan het eind van Third Street, Third Avenue en Railroad Street.

Historical Museum

Op de drie verdiepingen van het Englehart and Area Historical Museum kun je over deze en andere historische gebeurtenissen meer vinden. Er zijn displays over de geschiedenis vanaf de prehistorie tot half twintigste eeuw. Kamers van pioniershuizen zijn nagebouwd en er is een aparte afdeling met voorwerpen over de oorlogen waaraan Canada heeft meegedaan. Het zit in het oudste en grootste gebouw van Englehart, een voormalige school aan 67 Sixth Avenue. Open van begin tot eind november (niet op maandagen).

Earlton Zoo

Noord-Canadees wild van dichtbij bekijken kan in de Earlton Zoo aan Trans-Canada Highway 11 in Earlton, even ten zuiden van Englehart. Deze dierentuin heeft meer dan tweehonderd beesten in veertig soorten. Die variëren van de bizon, de zwarte beer, de wolf en de bosland-kariboe tot de rode lynx, de poema, de poolvos, de Canadese lynx, het witstaarthert, de eland, het wapitihert, het wasbeertje, het stinkdier, de berggeit en de bijtschildpad. Daarnaast zijn er ook enkele niet-Canadese dieren. De dierenverblijven zijn zoveel mogelijk aan de natuurlijke leefgebieden aangepast. Het park is pas in 1984 geopend en is voortgekomen uit een opvangcentrum voor verweesde en gewonde dieren. Het beslaat een terrein van circa veertien hectare. Er loopt een wandelroute doorheen van 1,2 kilometer. Een paar keer per dag kun je gratis met een wagen mee om op Buffalo Safari te gaan. Deze rijdt naar een kudde bizons en vanuit deze 'tour shuttle' kun je deze gigantische dieren van heel dichtbij bekijken. Aan boord is een dierentuin-medewerker die van alles vertelt over deze dieren en hun natuurlijke omgeving. Ook worden er rondleidingen door de rest van het park verzorgd. Deze duren ongeveer een uur. De Earlton Zoo is open van half mei tot begin oktober.

Jacht en sneeuw

In het najaar is de regio rond Englehart gewild bij sportjagers. Er worden dan jachtexpedities gehouden. Overigens zijn die gebonden aan strikte regels en maximale aantallen te schieten wild. Naar verluidt duizenden jagers trekken dan vooral achter elanden, zwarte beren en witstaartherten aan. 's Winters is het gebied een mekka voor de berijders van sneeuwscooters. Dan worden lange tochten gehouden door een sneeuwwitte wildernis. In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen in Ontario is het in Englehart toegestaan met sneeuwscooters in de dorpsstraten te rijden.

Kap Kig Iwan Park

Het dorp weet echter ook wat een beschermd natuurgebied is waar het jagen voor de sport niet is toegestaan. Het is de toegang naar het Kap Kig Iwan Provincial Park. Hoewel hier twee kleine campings zijn met eenvoudige faciliteiten, staan het genieten van de rust en van de natuur voorop. Kap Kig Iwan komt uit de inheemse Ojibway-taal en betekent zoiets als 'water dat over de rand stroomt', een waterval dus. De belangrijkste bezienswaardigheden in het park zijn dan ook een waterval en stroomversnellingen in de Englehart River. De wanden van het dal daarvan bestaan uit gesteente dat naar verluidt meer dan twee miljard oud is. In de hogere gedeelten kun je fossielen vinden uit verschillende geologische tijdperken en daar boven zijn de gevolgen te zien van het heen en weer schuiven van de gletsjers in de ijstijden. Volgens de beheerders is het park in voorjaar en vroege zomer grotendeels gevrijwaard van bijtende zwarte vliegjes. Dat wordt als een bonus gezien boven op de schoonheid van het landschap en de uitzichten die het een fotogeniek park maken. Er zijn vier wandelroutes door het park uitgezet: de Upland Circle Trail, de Hell's Gate Trail, de Cedar Trail en de Engelhart River Valley Hiking Trail. De Upland Circle Trail is vijf kilometer lang en voert je door bospercelen en gebieden met veel vogels. De 2,5 kilometer lange Hell's Gate Trail gaat langs de Englehart River en door stukken woud. De Cedar Trail heeft een lengte van 4,5 kilometer en komt onder andere langs een beverdam, mooie uitzichten op de Englehart River en een anderhalve eeuw oude cederboom die een flinke bosbrand in 1922 heeft overleefd. De Englehart River Valley Hiking Trail is met 5,7 kilometer de langste route en vergt het meest van je conditie. Het pad loopt vanuit het dorp langs de rivier, over heuvels en door dalen naar een spoorbrug over de Englehart River. Afhankelijk van het weer kan het gebeuren dat je door natte stukken moet baggeren. Bovendien moet je hier en daar flink klimmen. In dit natuurgebied zitten onder andere bevers, chipmunks, bosmarmotten, vissen en poolhazen. Volgens de parkwachters is de beste kans op het zien van bevers boven de waterval aan het begin van de avond.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada