Oost-Canada

Swipe

Nipigon

Aan baaien bij het noordelijkste deel van Lake Superior in de Canadese provincie Ontario, beschut door enkele eilanden, vind je een van de oudste dorpen aan de noordoevers van dat meer: Nipigon. Lake Superior is het grootste van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika. Nipigon ligt aan de transcontinentale weg Trans-Canada Highway 17 en ook weg Trans-Canada Highway 11 vanaf Cochrane komt hier uit. Het nog geen 1700 inwoners tellende plaatsje is omgeven door natuur en zit midden op het Canadian Shield (zie over dat Canadese schild ook de pagina over het ontstaan van Canada bij geschiedenis onder Algemene Informatie).

Lake Nipigon Park

Zo’n veertig kilometer ten noorden van het dorp ligt het meer Lake Nipigon. Dat heeft een omvang van honderd bij zeventig kilometer en is daarmee een van de grootste meren van Ontario buiten de Great Lakes. Op sommige plekken is het bijna 140 meter diep. Er zitten meer dan vijfhonderd eilanden van vele formaten in en het heeft opvallende, groenachtig zwarte zandstranden. Dat is door golfslag verpulverd, naar schatting één miljard jaar oud gestold vulkanisch gesteente. Het zuidoostelijke deel van dat meer behoort tot het Lake Nipigon Provincial Park. Rondom zijn steile, soms tot 170 meter hoge rotswanden. De weg vanuit Nipigon naar dit meer (dat is Highway 11) gaat dwars door ruig gebied met steil oprijzende rotsen en waterpartijen met cascades en breed uitstromende rivieren. Dat alleen biedt al spectaculaire kijkjes. Je kunt visarenden en Amerikaanse zeearenden hoog in de lucht zien cirkelen en zien landen in hun reusachtige nesten boven op de rotsen. Onderweg passeer je Orient Bay Rock. Daar wordt veel aan het beklimmen van de rotsen gedaan. ‘s Winters kun je hier tegen ijsmuren opklauteren.

Red Rock House

Vlak bij het tegenwoordige haventje van het dorp aan de oever van Lake Superior ligt het begin van het plaatsje: de handelspost Red Rock House van de Hudson’s Bay Company. Deze werd in het laatste kwart van de negentiende eeuw omgebouwd tot verblijfplaats voor sportvissers die hier in de omgeving kwamen hengelen. Er loopt een wandelroute naar toe, de Nipigon River Recreation Trail. Je moet hier Amerikaanse zeearenden, slechtvalken, reigers en pelikanen kunnen zien. Op het juiste tijdstip van de dag en in de zomer moet je er ook elanden, herten, otters en bevers kunnen tegenkomen, al is die kans een stuk minder groot. Onderweg zijn uitkijkplatforms en informatiepanelen. Zie over de Hudson's Bay Company ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie.

Ouimet Canyon

Ten westen van Nipigon is het Ouimet Canyon Provincial Park. Dat is gesitueerd rond een ravijn van 152 meter breed, honderd meter diep en 2,4 kilometer lang. Het betreft een scheur in het miljard jaar oude, gestolde vulkanische gesteente. De wanden gaan bijna loodrecht naar beneden. De bodem ligt bezaaid met rotsblokken. Daar beneden blijft het veel langer winterkoud dan boven, waardoor er enkele planten voorkomen die normaal alleen in de poolgebieden te vinden zijn. Het hele gebied bestaat uit terrassen die zijn ontstaan sinds een miljoen jaar geleden gletsjers heen en weer begonnen te schuren, het gewicht van soms kilometers dik ijs uiteindelijk weer verdween en bewegingen in de aardkorst tot stilstand kwamen. Een één kilometer lange wandelroute met enkele spectaculaire uitzichten brengt je naar de rand van deze kloof. De toegang is aan Ouimet Canyon Road, bereikbaar vanaf weg Highway 17 ten westen van Nipigon. Het park is open van half mei tot half oktober.

Historical Museum

Over de historie van Nipigon kun je van alles vinden in het Nipigon Historical Museum. In vitrines worden spullen getoond vanaf de bonthandel tot de ontwikkeling van de bosbouw en de tegenwoordige tijd. Er zijn enkele interactieve displays. Je kunt hier ook een beschrijving krijgen van een historische wandelroute door Nipigon. Het museum staat aan 40 Front Street (dat is in het centrum langs de spoorbaan) en is alleen in de zomermaanden open.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada