Oost-Canada

Swipe

London

Als je London als plaatsnaam hoort, denk je natuurlijk meteen aan Engeland. Toch is in het midden van het zuiden van de Canadese provincie Ontario ook een London. Het ligt nog aan de Thames ook, Theems in het Nederlands.

Kandidaat-hoofdstad

In 1793 koos toenmalig vice-gouverneur John Simcoe de plek waar deze stad nu ligt, om er de hoofdstad van Upper-Canada (het tegenwoordige Ontario) te bouwen. Hij had er ook maar meteen de naam aan gegeven, New London. Het was een wildernis op de plaats waar de noord- en oost-takken van een rivier (tegenwoordig Thames River geheten) samenvloeien en vanaf hier als één forse rivier verder stromen naar Chatham en Lake St. Clair in het westen van Ontario. Het is allemaal heel anders gelopen. Pas in 1826 begon er enige vorm van een stad te ontstaan met de komst van een gerechtsgebouw. York/Toronto had toen allang de rol van hoofdstad gekregen.

Forest City

London is nu een grote plaats met meer dan 330.000 inwoners, gelegen midden in welvarend landbouwgebied. In de omgeving zijn grote tabaksplantages, wijngaarden en bedrijven die zich bezighouden met graanteelt en veeteelt. Toch is er nog veel ruimte voor natuur en recreatie. De stad heeft als bijnaam Forest City, stad van het woud. Dat herinnert aan de wildernis van weleer en het verwijst bovendien naar de meer dan zeshonderd hectare aan parken die er tegenwoordig binnen de stadsgrenzen zijn te vinden.

Rondtoeren

Een dubbeldeksbus in het stadsbeeld van London, Ontario, roepen het beeld van het Engelse Londen nog meer op. Je kunt hiermee van eind juni tot begin september in ongeveer twee uur stad en attracties zien. Informatie bij het toeristenbureau aan 696 Wellington Road South, tel. +1-519-661-5000.

Banting Museum

Wie met suikerziekte kampt, zal sir Frederick Banting dankbaar zijn. Deze ontdekte in 1921 samen met zijn assistent Charles Best in het laboratorium van John Macleod van de Universiteit van Toronto insuline voor de behandeling ervan. Banting kreeg het idee voor het ontwikkelen van deze stof uit delen van de pancreas tijdens zijn verblijf in London, Ontario. Aan 442 Adelaide Street North had hij in 1920 en 1921 een artsenpraktijk. Nu is dat huis een nationaal monument en museum. Banting en Macleod kregen in 1923 voor hun ontdekking de Nobelprijs voor de Geneeskunst. Zij deelden die met Best en andere medewerkers. In dit museum is de geschiedenis van de ontwikkeling van insuline te vinden, compleet met een replica van de Nobelprijs-medaille. Diverse kamers zijn ingericht zoals een huisarts begin twintigste eeuw woonde en praktijk aan huis had. Ook is er aandacht voor de militaire geneeskunde en is er een veldhospitaal nagebouwd. Gesloten op zondag en maandag.

Museum London

In een modern gebouw aan 421 Ridout Street North zit het Museum London, voorheen de Regional Art and Historical Museums. Hierin zijn enkele hallen gevuld met historisch materiaal en voorwerpen in de categorie beeldende kunst. Ook is er een afdeling met historische voorwerpen die exposities over de geschiedenis van het Canadese London omvat. Op de afdeling met historische kunst zijn vooral schilderijen en tekeningen te zien van London in vroeger jaren zoals plaatselijke en regionale kunstenaars het zagen. Ook voor hedendaagse kunst is er een aparte sectie ingericht. Londons oudste woonhuis behoort eveneens tot dit museum: Eldon House aan 481 Ridout Street North. Museum London is op maandagen dicht.

Old Courthouse

Oude rechtspraak en gevangenissen staan centraal in exposities in het Old Courthouse and Old Goal aan 399 Ridout Street North, niet ver van de kunst- en historische musea. Het Old Courthouse is een gerestaureerde voormalige rechtbank, geopend in 1829 en een van de eerste openbare gebouwen van London. De Old Goal is de vroegere stadsgevangenis, de Old Middlesex County Jail, daterend uit 1846. Er zijn onder andere originele meubelen te zien, kaarten van vroeg-London en omgeving, schilderijen, een origineel celblok en een display over ophangingen. Alleen in de zomermaanden open.

Hussars Museum

In het voormalige gerechtsgebouw aan 399 Ridout Street North is ook het First Hussars Museum gehuisvest. Dit gaat over de geschiedenis van het eerste huzaren-regiment, de lichte ruiterij van het Britse leger en officieel Cavalry and Armoured Regiment geheten. Je kunt er foto’s, kaarten en andere voorwerpen zien van en over dit deel van de in London gelegerde militaire regimenten. Toegankeljk alleen in de zomer.

Museum of Archeology

Exposities over het prehistorische verleden van het zuiden van Ontario kun je zien in het London Museum of Archeology aan 1600 Attawandaron Road, op de hoek van Fanshawe Park Road en dat is aan de noordkant van de stad. Het gaat om voorwerpen die door de Universiteit van West-Ontario zijn opgegraven op meer dan tweehonderd plaatsen in de regio. Daarbij zijn aardewerk potten, pijpen, pijlpunten en harpoenen. Gepoogd wordt een idee te geven van de levenswijze van de oorspronkelijke bewoners door de eeuwen heen. Het materiaal gaat terug tot meer dan elfduizend jaar geleden, toen de eerste mensen hier arriveerden.

 

Indian Village

Naast het archeologisch museum is het Lawson Prehistoric Indian Village. Dit dorp was zo’n vijfhonderd jaar geleden de woonplaats van circa vijftienhonderd Iroquois-mensen. Het is voor een deel gereconstrueerd. Je kunt er onder meer een tuin zien waarin maïs, bonen en squash worden geteeld, en een longhouse waarin meerdere families samenwoonden. Het dorp staat op de originele plek en er worden nog steeds opgravingen verricht. Voor zover het weer dat toelaat, is dit inheemse dorp open van begin mei tot eind november.

 

Bellamere Winery

Bijzondere lokale wijnsoorten kun je proeven in de Bellamere-wijnkelders. Deze zijn aan 1260 Gainsborough Road in het noordwesten van de stad. Er worden niet alleen Niagara-druiven tot wijn verwerkt maar ook andere fruitsoorten, zoals veenbessen, zwarte bessen, kersen, appels, peren, bosbessen en frambozen. Op zaterdag- en zondagmiddagen zijn er gratis rondleidingen van ongeveer een half uur. Je kunt dan ook met een stoomtrein meerijden, de Fruit Blossom Express. Dat is een replica van een negentiende-eeuwse locomotief met passagierswagon.

Fanshawe Pioneer Village

Aan 2609 Fanshawe Park Road net even buiten de stad naar het noordoosten is nog een historisch dorp: het Fanshawe Pioneer Village. Dit is een levend museumdorp met gekostumeerde bewoners die je graag vertellen over leven en werken in deze regio tijdens de negentiende eeuw. Er zijn meer dan 25 gebouwen die uit de omgeving hier naartoe zijn overgebracht. Dagelijks tussen eind april en half oktober worden demonstraties verzorgd van onder meer weven, hout bewerken en smeden. Half juni zijn er aardbeienfeesten, eind augustus oogstfeesten en tweede helft september zaai- en cider-feesten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada