Oost-Canada

Swipe

Smiths Falls

Zo ongeveer in het midden van het Rideau Canal in de Canadese provincie Ontario ligt de plaats Smith Falls. Deze noemt zich dan ook het hart van deze waterweg. Je kunt hier vandaan cruises maken op de rivier en de meren in de omgeving, en geschiedenis op je laten inwerken in drie musea.

Rideau Canal Museum

Smith Falls heeft de ligging aan het Rideau Canal aangegrepen om het Rideau Canal Museum op te richten. Daar zijn tal van displays te bekijken over onder andere de geschiedenis en de toegepaste technologieën van het Rideau Canal en de geologie van het gebied. Vanaf een uitkijkplatform heb je een goed uitzicht op de waterweg en het plaatsje. Bij Smiths Falls zijn twee sluizencomplexen in deze vaarweg. Het museum staat vlak bij een van beide, in het negentiende-eeuwse Woods Mills Complex aan 34 Beckwith Street South, naast de brug in het dorpscentrum. Het is van half mei tot half oktober dagelijks geopend en daarna tot half december in de weekends. Zie over het Rideau Canal ook de pagina bij Ottawa.

Railway Museum

Transport heeft veel betekend voor Smiths Falls. Want niet alleen had het een centrale functie in het Rideau Canal maar ook voor de spoorwegen was het van belang. Aan 90 William Street is in het voormalige stationsgebouw van Canadian Northern Railway het Smiths Falls Railway Museum gevestigd. Deze spoorwegmaatschappij reed met name tussen Toronto en Ottawa. Het stationsgebouw is nog tot 1979 in gebruik geweest en werd in 1983 een museum. Je kunt er exposities zien van spoorweg-materialen en er staat origineel rijdend materieel. Ook kun je er een ritje maken met een railinspectiewagen. Dit spoorwegmuseum is van half mei tot begin september dagelijks open, van half september tot half december alleen in de weekends. Overigens exploiteerde concurrent Canadian Pacific Railway langs de andere kant van het plaatsje eenzelfde railroute. En personenvervoerder Via Rail stopt nog steeds in Smith Falls op haar route tussen Toronto en Ottawa. Deze heeft hier in 2011 zelfs een nieuw stationsgebouwtje geopend, aan 46 Union Street.

Heritage House

Het derde museum gaat over de geschiedenis van Smiths Falls zelf en betreft het Heritage House Museum. Het zit in een gebouw aan 11 Old Sly’s Road, vlak bij een van de sluizen in het Rideau Canal. Het leven van een fictieve welvarende fabriekseigenaar en zijn familie vormt hier de leidraad. Dit museum is open van begin mei tot half december iedere dag en van begin januari tot eind april alleen op werkdagen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada