Tokyo
In het jaar 1590 na Christus arriveerde shogun Tokugawa leyasu, te zamen met circa 80.000 volgelingen, in een klein vissersdorp op de Kantovlakte. Op deze plek stichtte hij de nieuwe hoofdstad Edo. De stad groeide snel en in 1721 woonden er reeds een miljoen mensen. In 1868 werd de toenmalige shogun gedwongen zijn macht af te staan aan de keizer. De nieuwe zetel van de keizerlijke regering veranderde de naam van de stad in Tokyo', wat 'hoofdstad van het oosten' betekent.
Tokyo is uitgegroeid tot een fascinerende en veelzijdige wereldstad. In de stedelijke agglomeratie Tokyo wonen niet minder dan 36 miljoen mensen. Iedere bezoeker aan Tokyo komt onder de indruk van de grote massa Japanners. Hun haast uniforme uiterlijk maakt op iedere niet-Japanner een onuitwisbare indruk. De meerderheid lijkt te bestaan uit jonge, gedisciplineerde mensen, die in de warme zomermaanden een ware zee vormen van lichtgekleurde overhemden en fleurige japonnetjes. Zij allen zoeken op een haast beheerste wijze hun weg in dit politieke, economische, financiële en culturele centrum van Japan. De stad bezit vele centra, waarvan ieder een eigen karakter heeft. De meest bekende zijn de financiële wijk Marunouchi, de traditionele wijken Ueno en Asakusa, de winkel- en uitgaanswijken Roppongi, Shinjuku, Ginza, Shibuja, Harajuku en Ikebukuro, het administratieve centrum Kasumigaseki en de studentenwijk Ochanomizu. Al deze wijken zijn via een uitstekend transportsysteem met elkaar verbonden. Helaas is weinig uit de tijd van de shoguns bewaard gebleven. In de herfst van het jaar 1923 verwoestte een zeer krachtige aardbeving tweederde van Tokyo. In enkele dagen tijd gingen 400.000 huizen in vlammen op en kwamen rond de 100.000 mensen om het leven. Vervolgens verschenen er in het jaar 1945 honderden B-29 bommenwerpers aan de stadshorizon. Hun vernietigende werk resulteerde in 93.000 doden en 800.000 platgegooide woonhuizen, kantoren, fabrieken, tempels en heiligdommen. Geen wonder dat u in Tokyo alleen nog maar een aantal gereconstrueerde gebouwen kunt aanschouwen. Voor het echte historische Japan moet u andere steden met uw bezoek vereren, zoals de fraaie oude keizerstad Kyoto. Toch valt er genoeg te zien en te beleven in Tokyo.
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: het Meijiheiligdom, het keizerlijk paleis, de tempel Asakusa Kannon, het Tokyo Nationaal Museum en de toren van Tokyo. Ook afgezien van deze bezienswaardigheden is een bezoek aan Tokyo een verbazingwekkende belevenis. Tokyo is een stad met grote tegenstellingen: naast de futuristische wolkenkrabbers in Shinjuku staan kleine traditionele eethuisjes, de moderne en vaak zeer exclusieve warenhuizen voeren een concurrentiestrijd met kleurrijke straatmarkten. De zonovergoten groene parken stralen een weldadige rust uit, de straten van Tokyo zitten bomvol met vijf miljoen luidruchtige automobielen. Afgezien van de witte-boordenwereld van het zakenleven bestaat ook nog altijd het traditionele Japan met zijn ondoorzichtige tradities, religieuze rituelen en de vele kleurrijke feestelijkheden. Na het ondergaan van de zon strijden Kabuki- theaters, Noh-theaters, concertgebouwen, discotheken, bars, nachtclubs, geisha's en sumoworstelaars met elkaar om de aandacht van de naar vertier zoekende Japanner. Er zijn in de wereld maar weinig steden waar oud en nieuw, traditioneel en modern, zo dicht naast elkaar bestaan.
Al met al bruist de wereldstad Tokyo van leven. Natuurlijk zijn er ook veel problemen. De prijzen van woningen zijn zo hoog geworden dat de koop van een eigen huis voor 'Jan Modaal' verworden is tot een droom.
Het vinden van een gebouw in Tokyo is geen eenvoudige zaak. Allereerst staat de ruimtelijke ordening nog in haar kinderschoenen, waardoor men geen logica kan ontdekken in het stadsplan. Voorts bezitten alleen de belangrijke straten namen. Bovendien staan de nummers van de huizen niet in de ons bekende volgorde. Integendeel, de nummers representeren de volgorde waarin de huizen zijn gebouwd; hoe lager het nummer, hoe ouder het gebouw is. Een goede plattegrond van de stad is dus voor iedere bezoeker onontbeerlijk. Een ander probleem waar de stad mee kampt, is de luchtvervuiling die de industrie en het autoverkeer gezamenlijk veroorzaken. Alleen nog met de grootst mogelijke moeite dringen de stralen van de zon door de dikke waas van luchtvervuiling heen. Een probleem waar ook veel andere uit hun jas gegroeide steden mee worstelen. Voorts heeft men moeite met het op peil houden van de watervoorziening voor alle inwoners. Bovendien moet men rekening houden met de immer aanwezige kans op een stevige aardbeving. Ter geruststelling: het merendeel van de gebouwen in Tokyo is bestand tegen aardbevingen.
Tokyo
campsite
Mooie verzorgde welness terrassencamping in een weids en zonnig dal bij een groot meer, men kan er parapente- en deltavliegen of kijken....
Aparthotel Zafiro Cala Mesquida Club & Spa ligt vlak bij het prachtige zandstrand en de helderblauwe zee. Het middelpunt van dit prachtige...
Het Amsterdam Court hotel in New York City is een stukje Holland op Broadway. Verblijf in een kleinschalig hotel met een sublieme...